Karin is de geschiedenisboeken in gedoken om uit te zoeken hoe het Louvre Museum te stand is gekomen. Heb je dit altijd al willen weten? Blijf dan vooral doorlezen.
Musée du Louvre
Of in het Nederlands het Louvre. Een heel groot en mooi museum dat je eigenlijk niet in 1 dag kan bezoeken. Parijs heeft vele museums die te bezichtigen zijn. Eigenlijk heb je aan een weekendje Parijs niet genoeg en zal je een afweging moeten maken naar welke museums je toe gaat.
Het mooie is aan de wereld stad Parijs dat elke keer dat je er komt er weer nieuwe dingen te ontdekken zijn. Persoonlijk vind ik het leuk om toch wat geschiedenis van de gebouwen te kennen, ook omdat er al heel veel over geschreven en bekend is. Eigenlijk leest Parijs als een roman. Zou het daarom de stad van de liefde zijn?
Het Louvre kent een lange geschiedenis waarin vele bekenden uit onze geschiedenis les voorbij komen.

Fort
Het begon allemaal met Philippe Auguste ( 1180-1223 ). Tijdens zijn reageerperiode nam de invloed van de Franse monarchie sterkt toe en besloot hij in 1190 de stadsmuren rondom Parijs te versterken om zo de stad te kunnen beschermen en verdedigen. Hij liet ook een fort aanleggen aan de oever van de Seine. Op de binnenplaats stond een hoge wachttoren. Dit fort werd toen het Louvre genoemd.
Enige tijd werd er niets meer met het Louvre gedaan totdat Koning Karel V de opdracht aan architect Raymond de Temple gaf om het fort om te bouwen in een koninklijk verblijf. De architect kreeg de opdracht om appartementen met grote ramen te bouwen. Er werd een mooie tuin aangelegd en de vertrekken werden Koninklijk aangekleed.
Door de eeuwen heen
Koning Karel V, bijnaam Karel de wijze en Karel VI, bijnaam Karel de waanzinnige, zijn druk doende geweest met het verder bouwen van het Louvre. Na de dood van Karel V1 op 21 oktober 1422 werd er een lange tijd niets meer gedaan aan het kasteel. Karel VI werd op zijn twaalfde Koning van Frankrijk.

Karel V
Toen was daar Francois I, hij werd Koning in 1515 deze Koning wilde zich in Parijs vestigen en onder zijn bewind werd de wachttoren afgebroken en bouwde hij er nieuwe gebouwen bij in de stijl van de Renaissance. Onder zijn bewind kwam de culturele ontwikkeling van Frankrijk in een stroomversnelling. Francois I werkte o.a. samen met Leonardo da Vinci en de kunstenaars Rosso Fiorentino en Francesco Primaticco. Henri II, zoon van Francios I, pakte dit plan verder op en bouwde er de kariatidengalerij en een koningspaviljoen.
In de zestiende eeuw was het Louvre een mix van oude en nieuwe gebouwen.
Karel IX begon met de bouw van de Petite Galerie, helaas overleed Karel IX op 30 mei 1574 op 23 jarige leeftijd aan tuberculose. Karel IX begon in 1566 met het gebouw Petite Galeri. Hij wilde een lange corridor langs de oever van de Seine die de paleizen met elkaar zou verbinden. Uiteindelijk werd het de Grande Galerie die is gebouwd tussen 1595 en 1610.
Weer lag de bouw van het Louvre even stil totdat in 1625 Koning Louis XIII een besluit neemt. Hij neemt architect Jacques Lemercier in dienst en deze moet een paviljoen aan het bestaande gebouw toevoegen. Wat nu bekend staat onder het Pavillon de L’Horloge. Dit paviljoen bevat een grote klok.

Napoleon Bonaparte
In 1660 wordt architect Louis Le Vau in dienst genomen, hij neemt de noord en zuidvleugel onder handen. Le Vau verwijderde de laatste restanten van het oude fort. De meest bekende Koning die in het Louvre heeft gewoond is Koning Louis XIV de grote of te wel de Zonnekoning. Alleen de Zonnekoning voelde zich niet zo prettig middenin Parijs, aan het einde van de zeventiende eeuw vertrok hij naar Versailles. Hierdoor kwam de verdere bouw van het Louvre bijna een eeuw stil te liggen. Door zijn vertrek werd er een nieuwe bestemming gezocht voor het Louvre. In 1692 geeft hij de opdracht voor een tentoonstelling van sculpturen in het gebouw.
Napoleon Bonaparte gaf zijn eigen naam aan het Louvre, Museé Napeleon. Maar het was toen die tijd nog niet echt een Museum.
Het eerst echte museum in het Louvre werd geopend in 1793, er werden toen schilderijen uit de collecties van Franse rijken en het koningshuis getoond aan een groot publiek. De collectie werd uitgebreid met stukken uit het Vaticaan en Venetië.
In 1981 heeft de Franse president Francois Mitterand het Louvre zijn functie als museum verder verstevigd. Architect I.M. Pei wordt ingehuurd om de entree te verfraaien en in 1989 werd de glazen piramide, die dienst doet als ingang, ingewijd.
Sinds 1793 een musuem
Zo dat was een klein stukje geschiedenis van het Louvre. Zoals er te lezen is zitten er her en der een aantal jaren tussen. En zijn er in de tussentijd ook wel koningen geweest, zoon van. Maar die hebben niet zoveel gedaan met het Louvre, omdat ze in oorlog waren. Zo door de jaren heen is er behoorlijke veel Italiaanse invloeden aan toegevoegd.
De geschiedenis van de koningen van Frankrijk leest eigenlijk als een roman met allerlei intriges. Het meest bekende verhaal is het verhaal van Marie Antoinette. De locatie van de film was Versailles het onderkomen wat de Zonnekoning betrok nadat hij zich niet zo prettig voelde langs de Seine in Parijs.
Wat kun je allemaal zien in het Louvre?
Mona Lisa geschilderd door Leonardo da Vinci. Het is maar een klein schilderij waar vele mensen zich voor verdringen.
- Midden-Oosterse oudheden
- Kunst van de Islam
- Egyptische oudheden
- Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
- Beeldhouwkunst
- Kunstvoorwerpen
- Westerse Schilderkunst
- Grafische kunst
Nu kan ik me voorstellen dat dit je niet zoveel zegt, daarom heb ik een aantal foto’s toegevoegd om je een beter beeld te geven wat het Louvre museum jou kan bieden.
Enkele feitjes
Het Louvre bezit 300.000 kunstwerken waarvan 35000 tentoongesteld. Er werken 1800 medewerkers en heeft een oppervlakte van ruim 16000 m2.
Je komt binnen onder de glazen piramide en kan dan kiezen uit vier richtingen. Ook al kijk je recht vooruit dan nog zie je de schoonheid van de vloeren, raamluiken en rijk geschilderde plafons. Er is zoveel te zien en zoveel te belopen.
Je kan online alvast je kaarten kopen en deze meteen uitprinten, je hoeft dan niet lang in de rij te staan om binnen te komen.
Het mooie is het uitzicht richting de Arc du Triomphe en door de mooie tuin waarin je loopt. Soms is er een hele grote kermis aan de zij kanten van de grote tuinen.
De volgende keer wandelen we door de tuinen van het Louvre richting Arc du Triomphe. Onderweg is er veel geschiedenis en veel te beleven.
Handige websites
De meeste websites zijn, uiteraard in het Frans en Engels. Mocht u daar problemen mee hebben dan kunt u contact opnemen met Mevrouw Nomad oftewel Samantha.
Online kaartjes kopen voor het Louvre. De kosten bedragen dan rond de 20 euro.
Hier kan u klikken om te kijken of het wat voor u is.
Openingstijden:
Maandag, donderdag, zaterdag en zondag 9:00-18:00
Woensdag en vrijdag 9:00-21:45
Op dinsdag is het Louvre gesloten en op nieuwjaarsdag. Maar kijk even op de website van het Louvre voor andere dagen dat ze gesloten zijn.
Adres:
Palais du Louvre
Cours Napoléon
75001 Parijs
U kunt het Louvre ook telefonisch bereiken onder het nummer: +33 (01) 4020 5317
Andere artikelen over Parijs
Wil je meer weten over de Arc de Troimphe en de weg daar naartoe? Karin heeft een artikel geschreven welke je hier kan vinden.
Wil je naast het Louvre nog andere musea bezoeken? Of gewoon even een paar dagen door Parijs wandelen? Karin heeft een artikel geschreven welke je hier kan vinden.
Boek hier je hotel vlakbij het Louvre museum
Dit bericht is geschreven door Karin van Dokkumburg