Thuis gebeuren de meeste ongelukken. Denk hierbij aan het vallen van een keukentrapje of een bepaalde vloeistof innemen die eigenlijk bedoeld was om het huis schoon te maken. Schaafwonden een splinter in het oog en noem maar op. Vooral kleine kinderen stoppen nogal eens wat in hun mond wat niet de bedoeling is, waardoor er vergiftiging kan ontstaan.
Kenmerken
De kenmerken van een vergiftiging lopen nogal uit een. Mocht het zo zijn dat je ziet dat er een verpakking ligt met bijvoorbeeld medicijnen of wasmiddel, neem dit altijd mee naar de arts en vermeld dit als u de meldkamer 112 belt. Zij kunnen dan vertellen hoe te handelen, maar uiteraard kun je zelf ook wat doen.
Probeer niet in paniek te raken want dan raakt veelal het slachtoffer ook in paniek en dit bevorderd de hulp uiteindelijk niet.
Vergiftiging met schoonmaak, bleek en ontkalkingsmiddelen
Als het middel ingenomen is dan heeft het slachtoffer moeite met slikken en ademhalen, veelal zitten er brandwonden op de lippen, tong en gehemelte en er treden bloedingen op. De huis is rood en het slachtoffer heeft pijn.
Wat kun je doen bij deze vergiftiging? Het slachtoffer niet laten braken. Dit omdat het een brandend middel is en al schade heeft aangebracht aan de mond en slokdarm, bij laten braken gaat de stof via diezelfde weg weer terug. Geef het slachtoffer slokjes water of melk. Spoel met lauw water de huid af. Heeft het slachtoffer het vloeistof in de ogen gekregen dan ook de ogen uitspoelen.
Vergiftiging met afwasmiddel en waspoeder:
Het slachtoffer heeft pijn in zijn maag en darmen en kan daarbij moeilijk ademhalen. Ook zijn er brandwonden op de lippen, tong en gehemelte aanwezig.
Wat kun je doen bij deze vergiftiging? Ook hier het slachtoffer niet laten braken. Laat het slachtoffer boter eten of iets anders vettigs of een ontschuimingsmiddel innemen ( deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek ).
Vergiftiging met tabak, alcohol, giftige planten en medicijnen
Het slachtoffer raakt veelal buiten bewustzijn of zonder aanwijsbare reden plotseling ziek.
Wat kun je doen bij deze vergiftiging? Haal eerst de tabaks, planten resten uit de mond en laat het slachtoffer braken. Hiervoor kun je het beste je vinger achterin de keel van het slachtoffer steken of misschien heb je een braakmiddel in huis? Wanneer het slachtoffer heeft overgegeven dan daarna veel water laten drinken.
Wat moet je meteen doen?
- Bel met de huisarts en anders meteen 112.
- Vertel de naam van de stof, gegeten of gedronken ( staat op de verpakking )
- De hoeveelheid die het slachtoffer heeft binnen gekregen en hoe laat.
- De toestand van het slachtoffer.
- Leeftijd van het slachtoffer.
- Neem de verpakking of plant mee naar de arts
- Noteer de verschijnselen.
Wat staat er in de kast?
Hieronder zal ik een paar huishoudelijke middelen beschrijven die we allemaal wel in de kast hebben staan, maar wat ernstige gevolgen kan hebben bij het inslikken of het op de huid of in de ogen terecht kan komen.
Ammoniak en bleekmiddel
Bij het inademen van ammoniak of bleekmiddel tast het de slijmvliezen aan, hierdoor kan je gaan niezen of een prikkelhoest krijgen tot een luchtweginfectie. Bij sterk geconcentreerde producten een piepende ademhaling. Bij inslikken kan dit leiden tot milde symptomen, zoals misselijkheid, braken en buikpijn. Bij inname van een grotere hoeveelheid treden er brandwonden op, weefselvernietiging. Bij huidcontact wordt de huid rood of kan leiden tot brandwonden. Bij oogcontact krijg je snel een brandend gevoel aan de ogen en dit gaat veelal over in tranende ogen. Dit kan leiden tot letsel aan het hoornvlies met als gevolg gezichtsvermindering.
Bij dit middel geldt dan ook niet laten braken en spoelen met lauw water zeker voor de duur van 15 minuten en ten alle tijden de arts inlichten.
Knoopbatterijen
Knoopbatterijen, dat zijn die kleine ronde platte zilverkleurige batterijen. Kleine kinderen halen nogal eens speelgoed open om daar de knoopbatterijen uit te halen. Het gevaar bij inname van deze batterijen is dat ze vast blijven zitten in de slokdarm en zo perforatie kunnen veroorzaken, dit treed veelal binnen twee uur na inname op. Dit wordt veroorzaakt door het Lithium wat erin zit. Er zal altijd een radiografisch onderzoek plaats vinden van de romp om na te gaan waar de batterij zich bevindt. Veelal wordt er afgewacht totdat de batterij zich via de natuurlijke weg zich uit het lichaam verwijderd, het is dus noodzakelijk om elke keer na de grote boodschap even in de pot te kijken. En de arts zal een vezelrijk dieet en laxerende middelen voorschrijven.
Waterdichte sprays voor je schoenen
Een aantal uren na gebruik van een waterdichte spray kunnen er klachten ontstaan die doen denken aan griep. Hoesten, koude rillingen, spierpijn en koorts, daarna ontstaan er ademhalings-problemen. Dit soort sprays dienen altijd buiten gebruikt te worden. Gebruikt men dit binnen dan kunnen er hele kleine druppeltjes tot diep in de longen doordringen en er kan een chemische longontsteking ontstaan. In dit soort sprays zitten fluorhoudende harsen en een oplosmiddel in die zeer giftig zijn.
Algehele tips
Zet altijd schoonmaak, wasmiddel en dergelijke achter slot en grendel of hoog op een plank waar kinderen niet bij kunnen komen en lees de etiketten of herken de pictogrammen die op het product staan. Bovenstaande artikelen staan veelal in huis, maar wat denk je wat er allemaal in een schuur staan aan giftige producten. Ook hier geldt buiten bereik van kinderen houden.