Welke redenen zijn er om je huis te verkopen?

redenen om je huis te verkopen hutje op de hei

Welke reden heeft er voor jou of jullie toe geleidt dat je het huis te koop wilt gaan zetten? Het is goed om dit vooraf te hebben aangezien de koper of makelaar dit aan jou gaat vragen. We hebben een aantal redenen op een rij gezet.

Redenen

Er zijn 1001 redenen te bedenken om je huis te koop te willen zetten. Voor de één geldt dat ze al jaren erover na zitten te denken om deze stap te zetten terwijl het bij andere zo is dat het een spontane actie is zonder er echt bij na te denken. Het is goed om voor jezelf te bepalen welke reden ertoe heeft gebracht dat je het huis te koop wilt zetten. Elke potentiële koper gaat jou namelijk vragen waarom je wilt verhuizen. Wil je je huis zelf verkopen? Kijk dan op deze pagina waarin we uitleggen hoe wij dat gedaan hebben!

Reden 1 en 2

Om je op weg te helpen staan hieronder een aantal redenen beschreven:

  • Momenteel is in Nederland de rentestand historisch laag (1 à 2%). Jij hebt echter nog een hypotheek met een rente rondt de 4 à 5%. Door je huis te verkopen en een ander huis te kopen heb je de mogelijkheid om een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen een lagere rentepercentage. Binnen enkele jaren heb je alle kosten die je maakt er weer uit gehaald en levert deze actie je daarna elke maand geld op.
  • Een andere reden om je huis te verkopen is omdat mensen willen scheiden. Vol verwachting heb je met zijn tweeën een huis gekocht maar na verloop van periode blijk je toch om een bepaalde reden niet bij elkaar te passen en wil je uit elkaar.
  • Naast scheiden kan het ook zijn dat je wilt gaan samenwonen en dat je één van de twee huizen in de verkoop zet. Het is immers zonde als je tweemaal hypotheek moet betalen terwijl je maar aanwezig bent in één van de twee huizen.

Reden 3 en 4

  • Naast scheiden kan het ook zijn dat je wilt gaan samenwonen en dat je één van de twee huizen in de verkoop zet. Het is immers zonde als je tweemaal hypotheek moet betalen terwijl je maar aanwezig bent in één van de twee huizen.
  • Het gaat slecht met je bedrijf of je hebt andere financiële problemen. Hierdoor kan je de hypotheek niet meer kan betalen of houdt je geen geld meer over om andere dingen te doen. Andere financiële reden is dat je goedkoper wilt gaan wonen, omdat je minder dagen in de week nog wilt werken. Zodoende houdt je meer tijd over om te genieten van je vrije tijd.

redenen huis verkopen wit huis uitzicht op de zee

Reden 5,6 en 7

  • Wanneer je één of meerdere kinderen hebt of een gezin wilt stichten. Hierdoor kan het zijn dat je huidige woning of appartement niet meer voldoet. Bijvoorbeeld omdat deze te weinig slaapkamers heeft of gewoonweg te klein is.
  • Het kan zijn dat je voor je werk moet verhuizen naar de andere kant van het land. Of je wilt dagelijks minder lang in de file wilt staan.
  • De buurt waar je nu woont blijkt toch minder goed bij je te passen dan aanvankelijk gedacht. Voorbeelden hierbij zijn dat je niet van ‘gillende’ kinderen houdt maar wel in een Vinex wijk woont of vlakbij een school. Of dat je ’s avonds niet over straat durft omdat er veel hangjongeren zijn.

Belangrijk

Als deze en nog heel veel andere redenen kunnen ertoe doen dat je het huis te koop wilt zetten. Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk om vooraf duidelijk te hebben welke reden(en) voor jou gelden omdat je dit kan gebruiken in de advertentie tekst die je later gaat opstellen of kan aanstippen tijdens een bezichtiging. Uiteraard zorgen we er dan wel voor dat de reden die jij hebt bedacht wel positief geformuleerd wordt!

Tips

  • Bedenk voor jezelf goed wat de reden is dat je het huis te koop wilt zetten of je huis zelf verkopen. Dit kunnen één of meerdere redenen zijn. Heb je meer dan één reden bedenk dan voor jezelf welke reden de hoofdreden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *