Brandpreventie, veiligheid in en om het huis

brandpreventie vuur veiligheid

Veiligheid in en rondom het huis! Waar kun je allemaal op letten en wat kan je zelf doen om een brand te voorkomen. We geven een aantal tips voor brandpreventie.

Brandpreventie

In Nederland zijn er elk jaar circa 9000 woningbranden omgerekend zijn dit er ongeveer 250 per dag. Veelal had de brand voorkomen kunnen worden.

Een woningbrand wordt vaak veroorzaakt door defecten en storingen in apparaten. Denk hierbij aan een korstsluiting een beschadigd elektriciteitsdraad of een defect apparaat, een laptop aan laten staan op een bank of stoel is ook niet wenselijk, zeker als het al een ouder exemplaar is.

Onvoorzichtig met vuur omgaan, een vonk die vrij komt bij het slijpen of denk aan een smeulende sigarettenpeuk of een vuurkorf die niet goed  geblust is of rare chemische vloeistoffen in gegooid worden.

Waar kun jezelf opletten om brand te voorkomen?

Laat apparaten zoals televisie, computer, laptop niet op stand-by staan, maar schakel deze helemaal uit. Televisies die op stand-by staan vormen een belangrijke oorzaak van woningbranden.

Draag er zorg voor dat er  jaarlijks onderhoud aan de HR ketel, combi ketel, keukengeiser of kachel wordt uitgevoerd.

Laat de afvoerkanalen, schoorsteen en ventilatiekanalen, regelmatig controleren en schoonmaken.

Maak het stoffilter van de droger na elke beurt goed stofvrij. Een droger staat op nummer 1 als veroorzaker van een woningbrand.

Vervang regelmatig de filters van de afzuigkap en hang geen handdoeken e.d. vlak bij het fornuis.

Laat nooit een frituurpan, braadpan, brandende kaarsen of haard onbeheerd achter.

brandpreventie brandweer

Welke preventieve hulpmiddelen kan je zelf plaatsen?

Plaats meerdere rookmelders aan het plafon in je huis. De beste plekken hiervoor zijn de hal, gang, en in het trappengat. Rookmelders zijn niet deur en zijn makkelijk in ouderhoud. Plaats op elke verdieping tenminste 1 rookmelder.

Een blusdeken in de keuken is ook geen overbodige luxe. Bij een vlam in de pan of brand aan kleding daarvoor kun je het beste de blusdeken gebruiken. Bij vlam in de pan altijd de deksel erop plaatsen en de warmtebron en afzuigkap uit zetten, nooit met water blussen!

Een klein blusmiddel kan ook onderin een keukenkast geplaatst worden.

brandpreventie rookmelder

Preventie vervolg

Plaats een koolmonoxidemelder bij de CV ketel, geiser, HR-combi ketel en of kachel. Ook hier is het raadzaam om op elke verdieping een koolmonoxidemelder te plaatsen. De meeste koolmonoxidemelders gaan 5 jaar mee en dienen daarna vervangen te worden. Plaats deze melder aan de muur en niet aan het plafon, dit omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en zal daarom ook naar de vloer zakken en stijgt daarom niet omhoog zoals bij rook. Het is daarom ook niet handig om een combimelder aan te schaffen.

Vluchtroute

Een vluchtroute is de kortste route in de woning naar buiten toe. Zorg dat de vluchtroute niet versperd wordt door bijvoorbeeld schoenen, dozen, tafeltjes en dergelijke. En denk aan de schoenen die vaak op de deurmat blijven staan.

Leg de huissleutel altijd op een vaste plek.

Oefen een paar keer de vluchtroute bij dag en avond, zeker als er kinderen aanwezig zijn is dit belangrijk.

Zorg dat er geen losliggende snoeren of kabels liggen.

Voor om het huis geldt hetzelfde. Geen fietsen die de route versperren of tegels die uitsteken of een tak die de hond heeft laten slingeren. Kijk maar eens goed om je woning en in de tuin wat je allemaal tegen kan komen waarover je kan struikelen.

brandpreventie vluchroute

Tips

Met deze tips kan je brandpreventie toepassen en preventief je huis beschermen tegen brand.

brandpreventie huisbrand

3 reacties op “Brandpreventie, veiligheid in en om het huis

 1. Marie de Jonge zegt:

  Je kan inderdaad veel voorzorgsmaatregelen treffen om brand te voorkomen en je huis te beveiligen. Ik heb jaren geleden ook rookmelders gekocht die ik in verschillende ruimtes heb gehangen. Ook verwissel ik regelmatig de batterijen, zodat deze het in geval van nood altijd doen.

 2. Frans van Dokkumburg zegt:

  Dag Marie,

  Wat een goede adviezen heeft u. Mooi om te lezen dat u denkt aan de veiligheid van uzelf en anderen.

  Groet, Frans

 3. Natalie zegt:

  Wat mij een erg veilig gevoel geeft, is het feit dat de woningbouwvereniging bij ons in huis zowel als de centrale hal van het wooncomplex brandmelders heeft geplaatst. Ze doen het goed, want laatst ging er een af vanwege de kookdampen. Ook komt de installateur op regelmatige basis de rookmelders controleren. Dit is wat je noemt deugdelijke brandbeveiliging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *