Binnen elke familie zijn er zus of zusters. Maar wat betekent zus eigenlijk en wie zijn nu zusters van elkaar binnen de familie van Dokkumburg? Lees meer op deze pagina.

familie relatie zus

Betekenis

Wanneer een gezin twee of meer kinderen krijgen waarvan er één van het vrouwelijk geslacht is kan er gesproken worden van een zus of zuster. De verwantschap is ontstaan doordat ze beiden dezelfde vader en moeder hebben. Wanneer men maar één ouder gemeen hebben wordt de relatie halfzus genoemd.

Je hebt ook nog de relatie stiefzus of stiefzuster. Een stiefzus is een zus(je) uit een ander huwelijk van één van de ouders. Stiefzusters hebben geen gemeenschappelijke ouders en zijn daardoor geen bloedverwanten. Je ziet deze relatie voorkomen wanneer een weduwe trouwt met een weduwnaar.

Een schoonzus is een familielid wie aangetrouwd is. De verwantschap is ontstaan doordat de persoon zelf, een broer of een zus(je) is getrouwd. Een schoonzus is geen bloedverwant aangezien ze geen gemeenschappelijke vader of moeder hebben.

Naast zus heb je het meervoud wat zussen is. Je hebt hier ook nog het verkleinwoord van wat zusje is en het meervoud daarvan is zusjes.

Zusters binnen de familie

Binnen elke familie zijn er wel één of meer zusters. Als ik binnen de Familie van Dokkumburg kijk zijn is er maar één gezin die twee zussen heeft en dat zijn Ilona en Charline. Als we kijken naar wie er allemaal één zusjes hebben zijn dat er veel meer. Elk gezin heeft wel één zus(je). Wat denk je van Vera, Shania, Jasmijn, Yvonne, Fenna, Dineke en natuurlijk Karin.

Verwantschappen

Onderstaand plaatje geeft een overzicht wat de verschillende verwantschappen betekenen en hoe de relaties in elkaar zitten.Het helpt je verder op weg om te kijken hoeveel verwantschappen jij hebt binnen jouw familie.

familie-van-dokkumburg-familie-relaties neef verwantschappen

Andere talen

Hieronder vindt je een overzicht wat het woord eigenlijk betekent in een andere taal.

Taal

Nederlands

Engels

Frans

Duits

Deens

Grieks

Spaans

Italiaans

Vertaling

Zus

Sister

Sœur

Schwester

Søster

αδελφή

Hermana

Sorella

Andere relaties en verwantschappen

Wil je weten welke andere relaties en verwantschappen er zijn binnen een familie en of gezin? Klik dan op de knop Familie!

familie-van-dokkumburg familie relatie familie