Wanneer je vader of moeder wordt krijg je een zoon of een dochter. Maar wat betekent het woord eigenlijk en hoe zit de relatie in elkaar? Kom erachter door het lezen van deze pagina.

familie relatie zoon

Betekenis

Wanneer een gezin een kind krijgt van het mannelijk geslacht is kan er gesproken worden van een zoon. Hij is normaal gesproken voort gekomen uit de liefde die vader en moeder voor elkaar hebben. Hun worden daarmee de ouders van het kind. Mocht hij oud genoeg zijn om zelf kinderen te krijgen zorgt hij ervoor dat de familienaam wordt doorgegeven. In een gezin komen vaak de termen moeder-dochter relatie en vader-zoon relatie naar voren. Met deze term wordt de kracht aangeduid tussen deze twee personen. De zoon neemt vaak zichtbare- en onzichtbare eigenschappen over van zijn vader en moeder, maar ook van zijn opa en oma. Dit wordt erfelijkheid genoemd en deze dingen zijn genetisch bepaald.

Er zijn ook indirecte woorden die met zoon te maken hebben namelijk: stiefzoon, adoptiezoon of aangenomen zoon. Deze komen terug wanneer een kind geadopteerd wordt of er een huwelijk plaatsvindt tussen twee mensen die al één of meerdere kinderen uit een eerdere relatie zijn gekomen. Het meervoud kan zoons of zonen zijn, beide uitdrukkingen zijn goed volgende de dikke van dale. De bekendste persoon is de ‘zoon van god’ wat je terugvindt in het christendom en wordt aangeduid als Jezus.

Zoons binnen de familie

Binnen de Familie van Dokkumburg heeft bijna elk gezin één of meerdere zoons. Als voorbeeld hebben we Kees en Tineke welke twee zoons hebben genaamd Jos en Nick. Opa (Jan) en Oma (Wilhelmina) van Dokkumburg hadden 5 zoons genaamd: Wiebe, Kees, Joop, John en Martin.

Verwantschappen

Onderstaand plaatje geeft een overzicht wat de verschillende verwantschappen betekenen en hoe de relaties in elkaar zitten. Het helpt je verder op weg om te kijken hoeveel verwantschappen jij hebt binnen jouw familie.

familie-van-dokkumburg-familie-relaties neef verwantschappen

Andere talen

Hieronder vindt je een overzicht wat het woord eigenlijk betekent in een andere taal.

Taal

Engels

Frans

Duits

Deens

Grieks

Spaans

Italiaans

Vertaling

Son

Fils

Sohn

Søn

γιός

Hijo

Figlio

Andere relaties en verwantschappen

Wil je weten welke andere relaties en verwantschappen er zijn binnen een familie en of gezin? Klik dan op de knop Familie!

familie-van-dokkumburg familie relatie familie