Welk type makelaar kies je als je het huis wilt verkopen?

familie-van-dokkumburg-huis-verkopen-type-makelaar

Als je eenmaal de beslissing hebt gemaakt om jouw huis te koop te zetten dien je te verdiepen in hoe je het huis gaat verkopen. Eén van de keuze die je hierbij dient te maken is of je zelf je huis wilt verkopen of dit door een makelaar te laten doen.

In dit artikel bespreken we drie opties waarbij we elke opties uitgebreid behandelen.

1 – Zelf je huis verkopen

De eerste optie is om je huis zelf te koop aan te bieden. Als je het huis zelf te koop aanbiedt zal je zelf reclame moeten gaan maken om je huis onder de aandacht te brengen. Je kan dit doen door mensen in je netwerk zoals vrienden en familie te kennen te geven dat jullie willen gaan verhuizen. Dit kan je nogmaals herhalen op een verjaardag of tijdens het sporten of klaverjas-avond. Als je potentiële koper zich in dit netwerk bevindt heb je een goede kans om je huis succesvol te verkopen. Mocht je potentiële koper zich niet bevinden in dit gezelschap heb je nog de mogelijkheid om je huis aan te bieden op websites zoals Speurders.nl en Marktplaats.nl. Deze bieden aan om tegen een kleine vergoeding je huis te promoten. Je hebt ook de mogelijkheid om je huis aan te bieden via social media sites zoals Linkedin, Facebook, Twitter of Instagram.

Voordeel om je huis zelf te verkopen is dat je zelf de regie hebt over het gehele proces. Je dient zelf de promotie te doen, zelf potentiële kopers rond te leiden door je huis en mocht het eenmaal zover zijn onderhandelen over de vraagprijs en de bijkomende voorwaarden. Tevens bespaar je een hoop geld door geen gebruik te maken van een makelaar.

Nadeel is dat gehele proces heeft veel tijd van je vergt. Je dient heel veel dingen zelf uit te zoeken aangezien het denkbaar is dat je dit nog niet eerder hebt gedaan. Gelukkig is zo ongeveer alles op internet te vinden zoals ook op deze website.

Tevens kan het zijn dat je potentiële koper niet in jouw directe netwerk bevindt waardoor deze je huis niet onder ogen krijgt te zien. Hierdoor kan het langer duren voordat je huis wordt verkocht. Je hebt bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om je huis op de grootste huizenwebsites Funda.nl en Jaap.nl te plaatsen.

2 – Je huis laten verkopen door de lokale makelaar

De tweede optie om je huis succesvol te verkopen is om gebruik te maken van de diensten van een lokale makelaar. Met een lokale makelaar bedoelen we een makelaar die in dezelfde plaats dienst houdt als waar jij woonachtig bent. Elk dorp of stad heeft één of enkele makelaars waar je de keuze uit heeft. Door één voor één bij ze langs te gaan krijgt je een goed beeld wat de makelaar voor jou kan betekenen en je merkt direct of er een klik is. Elke van deze makelaars ken de lokale huizenmarkt goed en kan daardoor een goede inschatting maken of jouw huis snel verkocht wordt tegen juiste condities. Voor het verkopen van het huis vraagt de makelaar een (kleine) fee in de vorm van een courtage.

De makelaar neemt voor jou alles uit handen. Je kan hierbij denken aan het promoten van jouw huis op hun eigen website maar ook op bekende websites zoals Funda.nl en Jaap.nl.

Doordat het op deze websites komt te staan wordt jouw huis getoond aan potentiële kopers in zowel je eigen netwerk als daarbuiten. Wanneer er een potentiële koper zich aandient wordt de bezichtiging begeleidt door de makelaar. Jij hoeft er alleen voor te zorgen dat het huis pico bello in orde is. Bij een eventueel bod door de koper zal de makelaar met u overleggen en daarbij advies geven. Als het bod door beiden is geaccepteerd dienen er een aantal documenten ondertekend te worden. Ook dit proces zal door de makelaar begeleidt worden.

Zoals je ziet hoef je bij deze optie weinig in te spannen. Alles wordt door de makelaar uit handen genomen. Voor deze dienstverlening betaal je wel een fee in de vorm van een courtage. Afhankelijk hoe je dit onderhandelt zal dit veelal tussen de 1% à 2% liggen van de verkoopprijs. Daarnaast heb je weinig invloed meer over het proces. Jij weet niet in hoeverre de makelaar moeite doet voor jouw huis en dat kan op jouw zenuwen werken mocht het lang duren voordat jouw huis een potentiële koper heeft.

3 – Een mix tussen bovenstaande opties

De derde optie is een mix tussen beide bovenstaande opties. Jij maakt in deze optie beperkt gebruik van de dienstverlening die een makelaar jou kan bieden. De diensten die je niet afneemt bij de makelaar ga je zelf doen. Zo behoudt je zelf meer controle over het gehele proces.

Als je goed kijkt naar wat de makelaar aan dienstverlening biedt voor jou als verkoper kan je dit onderverdelen in modules. Voorbeelden van deze modules zijn:

  • Foto’s van je huis laten maken
  • Advertentieteksten maken
  • Je huis aanbieden op prominente websites zoals Funda.nl en Jaap.nl
  • Reclame maken voor je huis
  • Een rondleiding geven aan potentiële kopers
  • Onderhandelingen doen met de potentiële kopers
  • Papierwerk

Als je kritisch naar deze modules kijkt zijn er vast een paar modules die je zelf zou kunnen uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld zelf je rondleidingen door je huis verzorgen. Hetzelfde geldt voor het maken van de advertentietekst of foto’s maken van je huis. Door dit zelf uit te voeren bespaar je weer in de kosten van de makelaar. Als je gebruik wilt maken van deze optie kan je dit aangeven bij de lokale makelaar of gebruik maken van de diensten van een makelaar die uitsluitend via het internet werk zoals makelaars Zelfverkopen.nl of Makelaarsland.nl.

Dit zijn in mijn ogen de drie type makelaars die er zijn. Denk goed na over wat je wel of niet wilt doen als je eenmaal besloten hebt om je huis te koop aan te bieden. Zelf hebben wij ons huis verkocht door gebruik te maken van de dienstverlening van makelaar Zelfverkopen.nl maar deze manier van je huis verkopen is niet voor iedereen weggelegd. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben stel ze gerust. Dit kan door een email te sturen of een reactie onderaan dit artikel te plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *