Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar

familie-van-dokkumburg-aankoopmakelaar-waarom-hiervoor-te-kiezen

In dit artikel leggen we uitgebreid uit wat de voordelen zijn als je gebruikt maakt van een aankoopmakelaar wanneer je van plan bent om een huis te kopen.

 

Voordelen aankoopmakelaar

In een eerder artikel leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn van een aankoopmakelaar. Een ander artikel wat we gemaakt hebben gaat in op de nadelen van een aankoopmakelaar.

In dit artikel gaan we dieper in op wat de voordelen zijn als je in zee gaat met een aankoopmakelaar als je een huis wilt gaan kopen.

1 – Selecteren van de juiste woning

Als je eenmaal besluit om een huis te willen gaan kopen komt er veel op je af. Denk alleen al aan de vragen waar je over na moet denken zoals: Hoeveel slaapkamers, Tuin op het zuiden, in welke plaats willen we ons vestigen en hoe is de buurt. Om een beetje een beeld te krijgen van wat er in de markt beschikbaar is voor welke prijs kan je gebruik maken van websites zoals Funda.nl en Jaap.nl. Hiermee krijg je als het goed is al een beetje een beeld aan welke punten je veel waarde hecht. Een aankoopmakelaar kan je verder helpen om alle punten verder af te stemmen. Aan het eind van een gesprek met de aankoopmakelaar heb je een goed beeld waaraan je toekomstige huis moet voldoen.

2 – Bezichtigingsafspraak maken

Wanneer je een aantal huizen of appartementen hebt uitgezocht die je graag eens van binnen wilt bekijken zal de aankoopmakelaar de afspraken daartoe maken. Afhankelijk van wat je afspreekt kan de aankoopmakelaar de eerste keer al meegaan of (pas) bij een tweede bezichtiging. De aankoopmakelaar zal je met beide benen op de grond houden als je helemaal verliefd bent geworden van een huis en zal ook de mindere kanten van het huis laten zien.

3 – Bestemmingsplan

Heb je eenmaal het ideale droomhuis gevonden zal de aankoopmakelaar voordat je een eventueel bod wilt uitbrengen nakijken of er geen gekke dingen staan in het bestemmingsplan. Het zou natuurlijk zonde zijn als je een vrijstaand huis wilt kopen en dat er in het bestemmingsplan staat dat er volgend jaar een appartementencomplex wordt gebouwd.

4 – Ontbindende voorwaarden

Een aankoopmakelaar kan je helpen om de ontbindende voorwaarden te bepalen. Een ontbindende voorwaarde kan zijn dat je de financiering niet rond krijgt binnen een aantal weken. Een andere voorwaarde die je kan laten opnemen is dat uit de bouwtechnische keuring geen onverwachte zaken naar boven komen zoals een dag wat lek is of dat de douche niet goed functioneert. De ontbindende voorwaarden geef je door samen met bod.

familie-van-dokkumburg-contract-ondertekenen

5 – Onderhandelingen

Wanneer je een bod wilt uitbrengen op het huis of appartement is dit goed om dit te bespreken met een aankoopmakelaar. Een makelaar kent immers de markt en weet wat het huis of appartement realistisch moet kosten. Daarnaast kunnen de onderhandelingen een langdurig proces zijn waarbij vele emoties loskomen. Het is dan handig om een onafhankelijk persoon in de vorm van een aankoopmakelaar te hebben die los van de emoties een beslissing kan maken.

6 – De Koopakte

Wanneer de verkoper het bod accepteert is in theorie het huis of appartement voor jullie. Er zal een koopakte opgemaakt moeten worden en deze moet door zowel de koper als verkopen getekend moeten worden. Daarna heb je nog drie dagen bedenktijd om van de koop af te zien. Al het papierwerk wat hierbij komt kijken wordt uit handen genomen door de makelaar zodat jij alleen nog maar een aantal handtekeningen hoeft te zetten.

7 – Notaris, Taxateur

Om de overdracht rond te maken zal de aankoopmakelaar een advies geven voor een notaris en taxateur. De taxateur zal een taxatie van het huis doen zodat er vastgesteld kan worden dat het om een legale transactie gaat. De notaris is nodig om de overdracht van het huis definitief te maken op de afgesproken datum.

Met al deze punten hebben we geprobeerd om jou een goed beeld te geven wat de voordelen zijn van een aankoopmakelaar. Mochten er aan de hand van dit artikel nog vragen of opmerkingen zijn laat het ons dan weten via een reactie onderaan dit artikel.

voordelen aankoopmakelaar boek

Bekijk hier!

voordelen aankoopmakelaar boek 1

Bekijk hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *