Wat zijn de symptomen van een hartaanval?

symptomen van een hartaanval

Weet jij eigenlijk wat de symptomen van een hartaanval zijn? Geen nood als je het niet weet. Wij hebben het namelijk voor je uitgezocht zodat wanneer het je eventueel overkomt direct kan handelen.

Symptomen van een hartaanval

Een hartaanval, je wenst het niemand toe maar statistisch gezien gebeurd het vele malen vaker dan je denkt. Wat zijn eigenlijk de symptomen van een hartaanval? We hebben de meestvoorkomende symptomen van een hartaanval beschreven zodat je direct weet wat er aan de hand is wanneer dit bij jezelf of bij iemand anders voorkomt. Hoe sneller je iemand kan helpen wanneer deze een hartaanval heeft des te meer kans die maakt om goed te herstellen.

Pijn in de borst

Pijn in de borst is het meest duidelijke signaal wat geldt als een symptoom van een hartaanval. Om dit te herkennen kan je jezelf afvragen of je dit gevoel hebt:

  • Heb je het gevoel dat er een riem strak om je borst wordt getrokken?
  • Is het pijn die je constant voelt en die soms erger wordt als je je inspant?
  • Heb je een beklemmend, benauwd of drukkend gevoel op de borst?

Wanneer deze klanten meer dan 5 minuten duren is de kans groot dat er sprake is van een hartaanval. Dit wordt versterkt als je flink aan het zweten bent en misselijk. Als je deze klachten hebt dien je onmiddellijk 1-1-2 te bellen. Hoe sneller je geholpen kan worden des te beter je van een hartaanval kan herstellen.

symptomen van een hartaanval

Pijnscheuten in je arm

Een hartaanval hoeft niet alleen te zijn wanneer je pijn in de borst hebt. Het is goed mogelijk dat ongemakken of pijn in het bovenlichaam – niet alleen in de borststreek – kunnen wijzen op een hartaanval. Wees hierbij aandachtig voor elk vreemd of ongewoon symptoom van je heup naar boven toe. Dit kan gaan om een drukkend, zwaar, pijnlijk of ongemakkelijk gevoel in de borst, rug, nek, schouders, armen, polsen, ellebogen, tussen de schouderbladen, in de kaak, keel of zelfs in het tandvlees of de oorlellen.

Nu moet je natuurlijk niet bij elk pijntje aan een hartaanval denken maar het is wel goed om te weten. Ga bij jezelf na of hartproblemen of risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol, in de familie zitten? Besteed dan speciale aandacht aan deze symptomen. Als de pijn bijzonder intens is, als er geen specifieke aanleiding voor is, als het erger wordt tijdens het sporten of als de pijn maar niet wil overgaan, is het aan te raden om een arts in te schakelen.

symptomen van een hartaanval pijn in de arm stekende pijn

Benauwd

Kortademigheid of benauwdheid is het enige symptoom dat kan optreden voor of samen met ongemak of pijn op de borst. Het maakt daarbij niet uit als het lichaam aan het rusten is of bij lichamelijke inspanning. Het is goed om te weten dat je bij benauwdheid niet noodzakelijk pijn in de borststreek hoeft te hebben.

Het klinkt natuurlijk logisch dat er niet van een hartaanval gesproken kan worden wanneer je net een zware interval hardlooptraining hebt gedaan en je helemaal buiten adem bent.

symptomen van een hartaanval benauwd geen adem geen lucht

Misselijk

Wanneer je ineens misselijkheid voelt opkomen en je moet braken en overgeven kan dit een symptoom zijn van een hartaanval. Let hierbij wel goed op dat de pijn anders moet aanvoelen dan ‘gewone’ maag- en darmproblemen. Wanneer je kampt met risicofactoren zoals een hoge bloeddruk of vaatproblemen kan het geen kwaad om de dokter of 1-1-2 te bellen.

symptomen van een hartaanval pijn in de buik overgeven misselijk

Conclusie

Bovenstaand zijn de meestvoorkomende symptomen van een hartaanval. Wanneer je één of meerdere van deze symptomen hebt raden we aan om direct 1-1-2 te bellen. Diep inademen en hoesten zoals we in dit artikel hebben besproken helpt je ook om je hart te blijven voorzien van zuurstofrijk bloed. Hoe sneller je behandeld wordt voor een hartaanval hoe meer kans je maakt op goed of volledig herstel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *