Wat zijn de symptomen van een Hyper bij een diabetes patiënt en hoe herken je of iemand een hyper heeft? Neem twee minuten de tijd om dit artikel te lezen en je bent weer helemaal op de hoogte.
Hyper symptomen
Bij het woord hyper denk ik eigenlijk aan iemand die erg druk is en continue staat te stuiteren. Helaas is de term hyper bij diabetici iets heel anders en je voelt je ook echt niet als een stuiterballetje. In een eerder artikel hebben we uitgelegd wat een Hypo is en wat de symptomen zijn die duiden op Diabetes.
Signalen
De symptomen zijn bij een Hyper veelal de volgende:
- Veel dorst hebben en houden,
- Vaak naar het toilet,
- Humeurig,
- Misselijk of overgeven,
- Vermoeid zijn
- Het algehele gevoel van nergens zin in hebben,
- Futloos,
- Flauwvallen.
Het komt er eigenlijk op neer dat het lichaam een signaal afgeeft dat er iets moet gebeuren anders komt het niet goed.
Medische definitie
Binnen de medische wereld heb je een hyper als je bloedsuiker boven de 10 is. Uiteraard als je net een taartje heb gegeten en je zal na een half uur je bloedsuiker prikken, dan is deze veelal te hoog.
Je lichaam wil het teveel aan suikers in het bloed kwijtraken door bijvoorbeeld vaak te plassen. Wat belangrijk is om wel veel water te blijven drinken, dit heeft te maken om zo een verzuring in het bloed te voorkomen. En door te gaan bewegen, hierdoor verbranden je spieren de suikers. Spuit je insuline dan kun je gaan bijspuiten. 1 eenheid staat meestal voor 6 punten daling. Maar dit is per persoon verschillend en heeft met gewicht en leeftijd te maken. Dit legt de diabetesverpleegkundige uit, hij of zij heeft daarvoor een schema die speciaal voor de patiënt is samengesteld.
Als de bloedsuiker veel te hoog is dan kan de patiënt flauwvallen. Meestal gaan ze erg diep ademhalen. Bel dan 112 en leg uit wat er hand de is.
Wat als de waarde langere tijd te hoog is?
Als de bloedsuikers een langere tijd te hoog zijn dan kan heeft dit ernstige gevolgen voor o.a. de uiteinden van je zenuwen. Dit lijkt bijvoorbeeld dat je steentjes loopt, uiteindelijk kan het zijn dat er enkele ledemaat afgezet moet worden. Het is slecht voor de organen, lichaamsweefsels en zenuwen. Het is daarom van groot belang om de bloedsuiker onder de 10 te houden. Dit is één van de talloze hyper symptomen.
Veelvoorkomende complicaties zijn oogaandoeningen, hart- en vaatziekten, voetproblemen, dementie, zenuwschade, huidproblemen en nieraandoeningen.
Kortom het is van belang om regelmatig de bloedsuiker te prikken en goed op je voeding te letten.

Meer weten over Diabetes 2 of wil je een starterskit aanvragen? Wellicht is onderstaand iets voor jou!