Wat zijn de nadelen van een aankoopmakelaar

familie-van-dokkumburg-nadelen-aankoopmakelaar-kopen-huis

In dit artikel leggen we uitgebreid uit wat de nadelen zijn als je gebruikt maakt van een aankoopmakelaar wanneer je van plan bent om een huis te kopen.

In een eerder artikel leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn van een aankoopmakelaar. We hebben tevens een artikel gemaakt wat uitsluitend de voordelen bespreekt van een aankoopmakelaar. In dit artikel gaan we dieper in op wat de nadelen zijn als je in zee gaat met een aankoopmakelaar als je een huis wilt gaan kopen.

1 – Niet goedkoop

Als je een aankoopmakelaar inschakelt om een huis te kopen zal je rekening ermee moeten houden dat je geld moet betalen aan het einde van de rit. De kosten worden vooraf afgestemd en wordt uitgedrukt in een courtage van de aankoopprijs. Een percentage van 1% à 2% is gebruikelijk, maar je kan ook kiezen voor een vast tarief. De kosten voor de makelaar zijn onderhandelbaar en ik geef als tip mee om dit ook zeker te doen. Je kan namelijk onderhandelen over het percentage, of de makelaar meegaat bij de eerste bezichtiging of pas bij een eventuele tweede bezichtiging. Tevens doe je er goed aan bij meerdere makelaars te gaan shoppen alvorens je een keuze maakt.

2 – Kwaliteit verschil

We komen namelijk gelijk aan bij het volgende punt, namelijk het enorme kwaliteitsverschil wat er tussen makelaars is. Zelf het verschil tussen makelaars binnen hetzelfde bedrijf is groot te noemen. Aangezien je maar een paar keer in je leven een huis gaat kopen en je betaald er enorm veel geld voor verwacht je ook dat de makelaar verstand van zaken heeft en je op weg kan helpen tot het vinden van het juiste huis.

3 – Minder grip

Als je geen gebruik maakt van een aankoopmakelaar zal je het gehele proces zelf moeten doorlopen terwijl je als je wel in zee gaat met een aankoopmakelaar je veel minder hoeft te doen. Voor de mensen die hier niet van houden is het raadzaam om geen gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Dit is puur omdat je zelf geen grip hebt op de gehele situatie.

4 – Beïnvloeden

Wanneer je nog niet zeker weet waar je ideale huis is gevestigd of hoe deze eruit moet komen te zien ben je enorm beïnvloedbaar door je familie, vrienden maar ook zeker de aankoopmakelaar. Aangezien je de wensen gaat bespreken van je toekomstige huis zal de makelaar je een aantal huizen laten zien die wellicht toch niet helemaal op de ideale plekje staat of net boven budget ligt. Zorg er altijd voor dat je zelf helder hebt wat je voor een type huis je wilt kopen voordat je in zee gaat met een aankoopmakelaar.

familie-van-dokkumburg-contract-ondertekenen

5 – Afhankelijk

Net zoals het punt dat je geen grip hebt op de situatie stel je richting de aankoopmakelaar je ook afhankelijk op. De makelaar weet het immers al want hij/zij heeft dit proces al honderden keren gedaan. Toch gaat het dan vaak om standaard zaken. Als je een speciale wens hebt zal de makelaar dit ook moeten gaan uitzoeken. Het loont te moeite waard om je minder afhankelijk op te stellen tegen een makelaar en zelf ook het nodige uit te zoeken.

Met al deze punten hebben we geprobeerd om jou een goed beeld te geven wat de nadelen zijn van een aankoopmakelaar. Mochten er aan de hand van dit artikel nog vragen of opmerkingen zijn laat het ons dan weten via een reactie onderaan dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *