Wat komt er bij kijken als je een thuisstudie wil doen?

thuisstudie nha nti ncoi leren opleiding boek boeken

Wat komt er eigenlijk bij kijken als je een thuisstudie wil doen? Je kent de reclames vast en zeker van NHA wel. Karin heeft daar een opleiding gedaan en verteld hier uitgebreid over haar ervaring.

thuisstudie boeken boek elearning nha nti ncoi leren

Is de opleiding erkend?

Als je van plan bent om een cursus te gaan volgen en dit kan voor een hobby zijn of werk gerelateerd dan kom je erachter dat er nogal wat aanbieders zijn voor een thuisstudie. Het belangrijkste is, en zeker als je een diploma wilt behalen die voor je werk belangrijk is, om uit te zoeken of de aanbieder binnen de wettelijke kaders valt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit ministerie erkend de opleider op grond van de wet erkende onderwijsinstellingen. Zo weet je zeker dat je behaalde diploma of certificaat wettelijk geldig is.

Wat zijn de kosten

Uiteraard zitten er wel kosten aan verbonden. Lees daarom de gids, die je online kan aanvragen of de website goed door. Soms is het zo dat de leskosten vrij goedkoop zijn maar dat je toch nog een aantal boeken moet aanschaffen. Verdiep je ook in de examenkosten, die komen er namelijk ook bij en veelal moet je zelf je examen aanvragen, wat overigens logisch is want je studeert in je eigen tempo. De opleider/aanbieder kan je hier goed mee helpen.

Vrije tijd

Ook zal je eerlijk naar jezelf moeten zijn, heb ik de tijd per week of per dag ervoor over om het tot een goed einde te maken. Je wilt natuurlijk dat diploma behalen.

Veelal kan je het gemaakte werk opsturen of mailen naar je leraar, die kijkt het dan na en zo weet je ook waaraan je nog moet werken.

E-Learning

In 2013 heb ik via mijn werkgever de opleiding handhaver en toezichthouder gevolgd en met goed resultaat afgerond. Het opstarten ging in het begin wel moeizaam. Ik had nog nooit van E-Learning gehoord en was gewend aan een grote ordner een kladblok en heel veel boeken, dit heb je veelal niet nodig bij E-Learning. Het voordeel van E-Learning is dat je niet hoeft te wachten en meteen weet of je het te leren onderdeel beheerst of niet. Wat vroeger in de boeken stond staat nu klaar op de pc, opdrachten uitvoeren en filmpjes bekijken op de computer, zelfs de rekentoets werd hierin meegenomen.

Opleiding Criminologie

Na wat onwennigheid om weer in de schoolbanken te kruipen, kreeg ik er weer zin in. Na het behalen van het diploma HTV ( vroeger hete dit diploma BOA, buiten gewoon opsporingsambtenaar ), hadden ik en een lieve collega, Menka de smaak te pakken en hebben wij ons ingeschreven bij het NHA en gezamenlijk de cursus Criminologie gevolgd, we mailden elkaar als we er even niet uitkwamen. We wonen namelijk 50 kilometer bij elkaar vandaan. En stuurden vervolgens ons huiswerk in. Omdat we allebeide zo enthousiast waren haalden we hele mooie cijfers en uiteindelijk hebben we het officiële certificaat behaald. Het was een interessante cursus voor aanvulling op ons beroep en je begrijpt ook weer wat meer van de rechtsgang maar ook van daders, politie en slachtoffers en waar je op moet letten.

Voorbeeld berekening

Ik zal een voorbeeld geven voor het certificaat beveiliger C en het diploma beveiliger C.

Het NHA biedt deze cursus aan en het SVPB/ECABO neemt het examen af.

Voor het certificaat beveiliger C moet men de volgende onderdelen leren en weten.

  • Werken binnen wettelijke kaders 3.
  • Beveiliging van gebouwen en eigendommen 3.
  • Veilig werken en dienstplanning 3.
  • Rapportage.

Voor het diploma beveiliger C komen daar de volgende praktijk gerichte onderdelen nog bij.

  • Beroeps gericht Engels.
  • Praktijkopdrachten.
  • Leidinggeven.

Hier zie je gelijk het verschil tussen het certificaat en het diploma. En je moet in het bezit zijn van MBO diploma Beveiliger niveau 2 of een door de SVPB daaraan gelijkgesteld diploma vereist.

Kosten van de opleiding

Nu de kosten voor het certificaat.

NHA biedt deze opleiding voor het certificaat beveiliger C aan voor € 439 euro, uiteraard mag er gespreid betaald worden, zodat het voor veel mensen haalbaar is.

Maar nu de kosten voor het examen.

Veilig werken en dienstplanning € 58.69

Wettelijke kaders                      € 58.69

Beveiliging van gebouwen         € 58.69

Rapportage                              € 119.79

En de reiskosten komen er ook bij om naar de examenlocatie af te reizen.

De totale kosten komen op € 734.86 exclusief reiskosten.

Veelal worden deze examens afgenomen in Amersfoort en is het een klein eindje lopen van het station naar de locatie.

Aftrekpost

Maar nu komt het leuke! Je kan de studiekosten (boven het drempelbedrag van 250 euro) voor een NHA-opleiding, die aansluit op je beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij je belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst tussen de 37% en 52% (afhankelijk van je belasting-schaal) van de studiekosten.

Al met al kan ik zeggen dat als je de tijd en drive hebt een thuisstudie een goede mogelijkheid is om je kennis te vergroten. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd reserveert voor de studie. Tevens is het aan te raden om een stok achter de deur te hebben als je met een thuisstudie aan te slag gaat. Probeer daarom een vriend of een vriendin ook mee te nemen om iets nieuws te leren. Je hoeft niet dezelfde opleiding te volgen maar het gaat er puur om dat je elkaar motiveert wanneer je het even nodig hebt.

XKa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *