Het is bijna zover. Over twee weken zal ik mijn eerste papadag opnemen. Op deze dag mag ik de hele dag gaan oppassen op Sven. Leuk? Jazeker!! Ik ben er super blij mee. Maar wat is papadag oftewel ouderschapsverlof eigenlijk? En geldt dit wel voor ZZP-ers? Ik ben er ingedoken en ben tot de volgende conclusie gekomen.
Wat is Papadag
Iedereen kent vast en zeker het begrip wel maar voor diegene die er nog niet van gehoord hebben leg ik het even uit. Papadag is de algemene term die vaak wordt aangehouden wanneer de vader ervoor kiest om ouderschapsverlof op te nemen. Je kan er als vader bewust voor kiezen om meer tijd door te brengen met je kind(eren) tot acht jaar en daardoor minder uur per week te werken.
Vanuit de Rijksoverheid is bepaald dat je recht hebt op 26 x het aantal werkuren per week. Dus als je 40 uur per week zou werken heb je recht op 1040 uur (40×26) ouderschapsverlof. Als je 8 uur per week zou opnemen heb je in totaal 130 papadagen. Dat is ruim twee jaar. Reken daarbij nog de gebruikelijke vakanties en andere vrije dagen en je komt naar schatting op 2,5 jaar uit. Het mooie aan deze regeling is dat je arbeidsovereenkomst met je werkgever niet veranderd. Dit houdt dus in dat je werkzaamheden en aantal werkuren niet veranderen. In de meeste gevallen is het verlof onbetaald maar soms komt het voor dat werkgevers het loon (gedeeltelijk) doorbetalen.
Ouderschapsverlof en je bent ZZP-er
Wanneer je ondernemer bent, of je hebt een eenmanszaak oftewel ZZP-er mag je dan ook gebruik maken van de papadag zoals medewerkers in dienst dit ook kennen? Het is antwoord is NEE. Vanuit de overheid zijn er geen regelingen waar je als ZZP-er aanspraak kan maken omtrent dit onderwerp.
Uiteraard kan je een papadag opnemen maar dit geldt gewoon als een ‘niet gewerkte dag’. Aangezien ik wel voldoende tijd met onze kleine spruit wil doorbrengen heb ik besloten om vanaf februari één dag per week op te nemen en deze te gebruiken als papadag. Voor je het weet zit de kleine vent op school en dan worden de momenten beperkt tot na- en voor schooltijd en in de weekenden. Kortom, geniet zolang het nog kan. Enne tevens kan ik niet wachten om wekelijks naar de visboer te gaan om lekker een visje te eten. Dat wordt smullen!