De Gulden is een nieuwe bitcoin (cryptocurrency) variant wat gemaakt is door Nederlandse ontwikkelaars. Voor diegene die niet weten wat een bitcoin is. Een bitcoin is een virtuele munt wat niet beheerd wordt door een land of door een bank maar door mensen zoals u en ik.
Hoe werkt een bitcoin zoals de Gulden?
Er worden computers van u en ik ingezet die gezamenlijk de virtuele munt in stand houden. Elke computer bevat een klein stukje van de code waardoor een bank overbodig is. Uiteraard zijn de code en transacties versleuteld waardoor cybercriminelen geen kans hebben om de code te kraken.
Met deze virtuele munt kan er online betaald worden bij diverse webshops en tegenwoordig ook steeds meer in winkels zoals Subway, bij diverse taxibedrijven en Coffee Central. Je kan hier een uitgebreide lijst vinden van winkels (link: https://pay.gulden.com/nl/).
Hoe kom je aan de Gulden?
Bij diverse bitcoin brokers zoals Nocks kan je de gulden kopen. Dit doe je doen door euro’s in te ruilen voor guldens. Op de website van Gulden.com kan je Guldens inkopen. Op moment van schrijven kan je voor 50 euro 1048 gulden kopen.
Als je op “Guldens kopen” klikt ga je naar de bank van je voorkeur om daarna met IDEAL te betalen.
Wat is het voordeel van als je Gulden koopt?
Als je wilt kan je met Guldens in winkels betalen of online een bestelling plaatsen.
Rendement maken met de Gulden?
Je kan een goed rendement maken met bitcoins. De Gulden is in 2014 ontstaan en de mensen die toen ingestapt zijn hebben intussen al een rendement gemaakt van 4600%. Om even een rekensom te maken. De personen die in 2014 50 euro hebben ingelegd kunnen nu 2300 euro (50 : 100 x 4600) eruit halen. Zelf heb ik voor 50 euro 804 Gulden mogen ontvangen en de koers staat momenteel op 1048 voor 50 euro dus zoals je kan zien lijdt ik nu zo’n 20% verlies.
Waar bewaar je de Gulden?
De Gulden wordt bewaard in de Gulden app op je mobiele telefoon. Daarnaast kan je dit ook doen op je computer. Op je app of op je computer wordt er een Gulden Portemonnee aangemaakt welke beveiligd is. Hier worden je Gulden in bewaard. Zelf heb ik gekozen om dit op mijn laptop te doen omdat we in het buitenland zitten en ik toch geen aankopen ga doen. Voor diegene die wel aankopen willen doen met de Gulden raadt ik de Gulden App aan.
Is de Gulden gevaarlijk?
Net zoals bij beleggingen schommelt de koers omhoog en omlaag. Dit is vergelijkbaar met goud en zilver en andere aandelen. Het heeft allemaal te maken met vraag een aanbod. Is er weinig aanbod zal de prijs omhoog gaan en is er weinig vraag zal de prijs omlaag gaan. In 2015 heeft de Gulden een rendement gemaakt van gemiddeld 35%. Je kan nog zo hard sparen maar hier kan geen spaarrente tegenop.
Dit bericht is geschreven door Frans van Dokkumburg