Diabetes type 1, wat is dat nou?

Er zijn twee typen diabetes te onderscheiden, namelijk diabetes type 1 en diabetes type 2. In dit verhaal gaan we dieper in op diabetes type 1.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 (officiële naam:  diabetes mellitus type 1) zijn de cellen in de alvleesklier beschadigd waardoor deze cellen geen insuline meer kunnen aanmaken en daarom moet je insuline spuiten of een insuline pompje gebruiken. Diabetes type 1 komt veelal bij kinderen en jongeren voor, maar kan ook op latere leeftijd opduiken,  per jaar komen er ongeveer 6000 nieuwe patiëntjes bij.

Oorzaak

De oorzaak van het krijgen van diabetes type 1 is nog steeds niet gevonden. Er doen vele verhalen de ronde over bijvoorbeeld koeienmelk of een virus. De ziekte is niet erfelijk, de aanleg wel. De artsen hopen ooit de oorzaak te kunnen achterhalen. Type 1 is een chronische stofwisselingsziekte waarbij de glucoseregeling verstoord is. Je hoort het woord auto-immuunziekte ook weleens. (Dit houdt in dat er een afweervergissing is opgetreden van het eigen immuunsysteem, je lichaam snapt er niets meer van).

familie-van-dokkumburg-diabetes-type-2

Insuline en Glucose

Je lichaam kan zelf niet meer het hormoon insuline aanmaken en insuline heb je nodig voor het transport van glucose uit het bloed naar de lichaamsweefsels. Niemand kan zonder glucose want glucose geeft energie aan alle spieren en organen. Glucose komt uit je voeding, dit heet koolhydraten en dit zit niet alleen in zoete dingen zoals suiker en fruit maar ook in sommige groenten, melk, brood, aardappelen.

Bloedglucosespiegel

Normaal gesproken zorgt je lichaam er zelf voor dat er genoeg insuline wordt afgegeven om te zorgen dat de glucose naar de bestemming wordt gebracht waar het nodig is en blijft je bloedglucosespiegel binnen bepaalde waardes, denk hierbij tussen de 4.0 en 7.0. Bij type 1 gebeurd dit niet meer vanzelf en moet je het lichaam een handje helpen.

Antistoffen

Bij type 1 worden antistoffen (tegen stoffen) gevormd tegen de eilandjes van Langerhans en die vervolgens de insuline producerende Beta-cellen geleidelijk afbreken. Dit houdt in dat als het lichaam geen insuline aanmaakt de glucose uit je bloed niet kan worden verwerkt, dus geen energie en hierdoor voel je, je vaak moe en futloos. Veelal bij vaststelling van diabetes type 1 heeft de patiënt al een langere tijd een te hoge bloedsuiker en op langere termijn kan dit zeer schadelijk zijn voor de bloedvaten en organen. Het is dan ook van belang om bijvoorbeeld bij symptomen als veel drinken, plassen, moe, hangerig, witte gelaatskleur, stemmingswisselingen om  zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts. Die heeft een bloedglucose-meter en kan zo de bloedsuiker meten.

Karin en Jürgen

Bij Jürgen viel het op dat hij opeens heel veel thee begon te drinken en heel vaak moest plassen en een vreemde gelaatskleur kreeg en eigenlijk al een tijdje wat mopperig was. Bij mijzelf ging het eigenlijk precies hetzelfde, ik was moe, futloos veel drinken en niet de levendige kleuter die ik een aantal maanden ervoor was.

Bron: Isala ziekenhuis, Karin en Jürgen

In een eerder artikel verteld Karin hoe ze erachter kwam dat Jürgen diabetes bleek te hebben.

familie-van-dokkumburg-karin-vandokkumburg2

Dit bericht is geschreven door Karin van Dokkumburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *