Wat geef jij met Sint Maarten?

familie van dokkumburg wat geef jij met sint maarten

Het is vandaag 11 november en dat is de dag dat Sint Maarten gevierd wordt in Nederland. Duizenden kinderen zullen ’s avonds met hun eigen gemaakte lampion langs de deur gaan om liedjes te zingen in ruil voor iets lekkers. Weet jij al wat je gaat geven vanavond?

Hoe is Sint Maarten ontstaan?

Voordat we het over lekkers gaan hebben eerst even een terugblik hoe dit feest is ontstaan. Het feest is oorspronkelijk ontstaan als een bedelfeest. De armen gingen één keer per jaar langs de deuren van de rijken om een stukje brood, rijst of iets anders te bemachtigen. Het Sint Maarten feest is qua naam genoemd naar Maarten van Tours. Hij was een immens populaire bisschop in in de middeleeuwen. Sinds de 20ste eeuw is het Sint Maarten feest omgedoopt tot een kinderfeest.

Waar wordt Sint Maarten gevierd?

Sint Maarten wordt in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België gevierd. Wat opvalt is dat het niet door het gehele land wordt gevierd. In de provincies Groningen, Limburg, Noord-Holland wordt Sint Maarten in bijna elke stad of dorp veel gevierd terwijl het in Overijssel en Friesland veel minder wordt gevierd.

Als ik terugkijk naar mijn eigen jeugd hebben we het in Steenwijk elk jaar gevierd en waren we van 18:00 tot 21:00 ’s avonds druk bezig om lekkers binnen te halen. De kinderen van Karin hebben dit ook gedaan of doen dit nog steeds.

familie-van-dokkumburg-sint-maarten-jurgen-retra-lampion

Welke liedjes worden er gezongen?

Om als kind aan wat lekkers te komen zal je langs de deuren moeten gaan om vervolgens een liedje te zingen. Welk liedje is nu eigenlijk het bekendst? Ik denk dat iedereen het volgende liedje wel kent…

 

Sinte Maarten, Sinte Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sinte Maarten aan

 

Dit liedje zal je vaak horen vanavond als je de deur eenmaal hebt opengedaan. Voor kinderen is dit een eenvoudig liedje om te onthouden. Daarnaast is het lekker kort dus dan hebben ze meer tijd over om langs andere deuren te gaan.

 

Wil je een andere liedje zingen heb je via deze link de keuze uit 97 andere Sint Maarten liedjes. Het mooie aan deze website is dat je rechts van het liedje op ‘audio‘ kan klikken waarna je kinderen het liedje hoort zingen.

familie-vandokkumburg-snoepgoed-1

familie-vandokkumburg-snoepgoed-2

Wat geef jij met Sint Maarten?

Als het liedje eenmaal ten gehore is gebracht wordt je geacht om wat lekkers te geven aan de kinderen. In mijn eigen loopbaan als fervent Sint Maarten loper kan ik mij nog herinneren dat ik het liefst snoep wou en wel in de vorm van een Mars, Raider (nu Twix) of een Snicker. Dit waren toch wel de hoofdprijzen onder al het lekkers wat je bij elkaar sprokkelde op zo’n avond. Sommige ouders vonden het leuk om een mandarijn te geven. Ook al doe je dit met de beste bedoelingen, ik vermoedt dat je daar een kind niet zo blij mee maakt op dat moment.

Waar maak je een kind dan wel blij mee?

Eerlijk gezegd kan dit heel eenvoudig beantwoord worden. Alles wat maar met snoep te maken heeft. Denk dus aan mini-marsjes, mini-snickers, lollies, kauwgum, armbandjes, chips, smarties, koetjesrepen, haribo snoepjes of andere varianten. Uiteraard zullen er kinderen zijn liever iets gezonds willen hebben maar ga er maar vanuit dat het merendeel hier wel tevreden mee is.

We hebben in dit artikel een top 5 gemaakt van snoepgoed wat je kan geven tijdens Sint Maarten.

De supermarkten spelen er handig op in

Om je snoepgoed in huis te halen zal je deze bij de supermarkt vandaag moeten halen. In de weken voordat het Sint Maarten is beginnen de supermarkten al te adverteren voor deze dag en komen met speciale kortingen om je zo in hun winkel te krijgen. Ook dit jaar hebben de supermarkten weer uitgepakt en vindt je de één naar de andere actie. Door op tijd je inkopen te doen kan je aardig besparen op het snoepgoed.

Tot slot

We willen iedereen heel veel plezier wensen met Sint Maarten!

De kinderen die gaan lopen wensen we veel plezier toe met het maken van de lampion, het zingen van liedjes en het ontvangen van lekkers.

Voor de mensen die de deur open gaan doen, laat alle mooie geluiden over je heen komen en geniet van het moment dat er speciaal voor jou live wordt gezongen. 🙂

familie-van-dokkumburg-frans-vandokkumburg4

Dit bericht is geschreven door Frans van Dokkumburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *