Waarom Funda zo belangrijk is voor de verkoop van je huis

funda logo ingestelde afbeelding

Je hoort iedereen altijd maar roepen dat je het huis op Funda moet zetten, maar wat is het eigenlijk, wat kan je ermee, is het belangrijk of zijn er alternatieven. In dit artikel vertel ik hier meer over. Laten we snel aan de slag gaan.

Wat is Funda

Voor diegene die niet weten wat Funda.nl is volgt er hier een kleine introductie. Funda is HET meest gebruikte platform (lees website) wat gebruikt wordt om je huis op te promoten.

Funda.nl wordt elke maand ruim 34 miljoen keer bezocht via de website en mobiele app en is daarmee verreweg de grootste huizensite van Nederland. Funda.nl is ondertussen een begrip geworden in Nederland en heeft zelfs een Wikipedia pagina.

In 2001 is Funda opgericht en zijn ze langzaam maar zeker gegroeid tot de best bezochte huizensite van Nederland. Waar ze eerst alleen huizen online plaatsten is er momenteel ook fundabusiness die zakenmensen en ondernemers in staat stellen om vastgoed te kopen of te huren.

funda logo
bron: Funda.nl

Is plaatsing op funda noodzakelijk?

In mijn optiek is het van cruciaal belang om op funda terecht te komen met je huis. De reden is dat iedereen op deze website kijkt en als eerste zal raadplegen wanneer hij of zij op zoek is naar een nieuw huis.

De feiten

Funda publiceert zelf elk kwartaal de laatste feiten over hun platform. Zo heb je in één oogopslag duidelijk hoe groot dit platform is en waarom funda kan helpen om jouw huis succesvol te verkopen.

funda feiten

funda feiten profiel

funda feiten onderzoek

De mogelijkheden

Zoals je natuurlijk al verwacht kan je op funda je huis plaatsen wanneer je deze in de verkoop wilt zetten. Voor zover de open deur natuurlijk. Funda heeft echter een aantal modules die je af kan nemen. De basis module dien je te allen tijde af te nemen maar voor de andere modules geldt dat deze optioneel zijn. Laten we beginnen bij de basis module.

Module Basisplaatsing

De basisplaatsing module heb je standaard nodig om je huis ter promotie op funda wilt plaatsen. Deze module stelt je in staat om je huis op Funda te plaatsen. Alle standaard zaken die je nodig hebt om je huis op Funda te plaatsen zitten inbegrepen. Denk hierbij aan de advertentietekst, alle feiten (woningkenmerken) over het huis, een kaart met daarin de locatie waar het huis staat en natuurlijk de foto’s die je onbeperkt kan plaatsen. Zo op het eerste oog heb je niet meer nodig dan alleen de basisplaatsing module. Wil je het huis extra onder de aandacht brengen bij potentiële kopers is het mogelijk om additionele modules af te nemen.

funda module basisplaatsing

Additionele modules

De moduleplaatsing module is nodig voordat je additionele modules kan gebruiken. Welke additionele modules zijn er eigenlijk allemaal? Ik benoem ze in willekeurige volgorde:

  • Toppositie
  • Woning in Beeld
  • Presentatie Pakket
  • Promolabel

Laten we de modules één voor één bij langs gaan:

Module – Toppositie

Zoals de naam al aangeeft wordt je huis wanneer je deze module afneemt als één van de eerste getoond als de koper zoekt in jouw woonplaats of buurt. Als de plaats en prijs overeenkomen wordt je huis als toppositie bovenaan geplaatst. Potentiële kopers krijgen dus je huis te zien waar hun naar op zoek zijn. Hiermee krijgt je huis extra zichtbaarheid en een grotere kans op verkoop. Je kan de module afnemen voor één week of voor één maand. Daarna heb je de mogelijkheid om de module nogmaals af te nemen.

funda module toppositie

Funda laat maximaal 3 huizen zien op de pc die de toppositie module hebben afgenomen. Voor de tablet laten ze 2 zien en op een mobiele telefoon laten ze 1 zien. Zijn er meer dan 3 verkopers die de toppositie module tegelijk hebben afgenomen laat Funda de huizen in willekeurige volgorde zien.

Is het verstandig om deze module af te nemen? Persoonlijk denk ik dat je van te voren even moet kijken hoeveel huizen er op hetzelfde moment te koop staat die dezelfde woningkenmerken hebben als die van jou. Heb je een villa in het hogere segment zou ik me er niet zo druk om maken dat je niet gevonden wordt, maar heb je een appartement waarvan er in het appartementencomplex nog 10 te koop staan is dit een aanrader.

Funda geeft zelf de tip om eerst te zorgen voor een optimale presentatie voordat je de module Toppositie afneemt. Dit is de beste manier om een goede eerste indruk achter te laten.

Module – Woning in Beeld

Bij de module woning in beeld wordt je huis voor een bepaalde periode op de beginpagina van funda getoond. Waar de koper bij de toppositie module in ieder geval op jou woonplaats moet zoeken krijg je bij de woning in beeld module alle bezoekers van funda jouw huis te zien. Deze module is met name handig als je kopers zoekt die nog geen idee hebben waar ze willen gaan wonen. Jouw koper hoeft namelijk niet uit de provincie of woonplaats te komen. Je hebt bij deze module de mogelijkheid om je huis ter promotie aan heel Nederland te tonen of juist aan één of meerdere provincies.

funda module woning in beeld

Deze module is met name handig om potentiële kopers te bereiken die nog geen idee hebben waar ze willen gaan wonen.

Tip: Als jouw huis zich bevindt in het hogere segment of op een unieke locatie is het aan te raden om bij deze module voor geheel Nederland. Wil je als doelgroep mensen hebben die zich binnen een provincie aan het oriënteren zijn zou ik deze optie ook gebruiken.

Module – Promolabel

Met een promolabel kan de woning er net even beter uitspringen ten opzichte van de andere woningen die als resultaat naar voren komt. Hieronder zie je als voorbeeld dat de verkoper heeft gekozen voor de slogan “Uitstekend Onderhouden” Met als extra informatie “Toplocatie in Groningen Zuid | Goed onderhouden | 4 slaapkamers | kindvriendelijke woonwijk.

De verkopers hebben als doelgroep een gezin met één à twee kinderen op het oog die eenvoudig het huis kunnen betrekken. Met het promolabel ziet de koper dus in één oogopslag dat dit wellicht een huis is voor hen.

funda module promolabel vindbaarheid

Deze tekst komt ook weer terug als de koper op jouw huis klikt.

funda module promolabel in advertentie

Module – Plattegrond

De plattegrond module kan je afnemen als los product of als onderdeel van het presentatie pakket. Om de potentiële koper een goed objectief beeld te geven van wat de mogelijkheden (kunnen) zijn in het huis is deze module aan te bevelen. De koper kan dan ongeacht hoe jij het huis hebt ingedeeld bekijken of de bank past op de gewenste plek in jouw huis. Om een plattegrond te maken van je huis kan je gebruik maken van de online software Floorplanner.

funda floorplanner

Module – 360 graden foto

Om de kijker een nog beter en realistischer beeld te geven van een ruimte kunnen er 360° graden foto’s gemaakt worden van één ruimte zoals de woonkamer of slaapkamer of je laat er een aantal maken van meerdere ruimtes. Je geeft de potentiële koper de mogelijkheid om je huis te bekijken zonder dat ze daadwerkelijk in je huis zijn. Met een 360° graden foto kan je helemaal om je heen kijken en zie je details die je normaal niet ziet op een foto.

Een 360° graden foto is standaard niet te maken met je foto toestel. Hier heb je speciale apparatuur voor nodig. Kies je voor deze optie kan je een bedrijf inschakelen die deze apparatuur in huis heeft.

Als tip kan je de 360° graden foto koppelen aan de plattegrond waardoor de koper weet in welke ruimte hij of zij zich bevindt als deze een interactieve tour door je huis aan het maken is.

funda module 360 graden foto
Bron: http://www.architectuur-interieurfotograaf.nl

Module – Video

Om een nog realistischer beeld en gevoel over te brengen hoe je huis eruit ziet kan je ervoor kiezen om een video te maken. Dit kan je zelf doen of uit besteden. Met een video heb je mogelijkheid om de sfeer in het huis nog beter te laten zien. Tevens kan je inzoomen op de belangrijkste of mooiste aspecten in het huis. Denk bijvoorbeeld aan de inloop kleding kast of dat ene zitje waar je heerlijk in de zon zit elke zondagmiddag. De potentiële koper krijgt met de video een voorproefje voordat ze een werkelijke bezichtiging gaat doen.

funda module video

Module – Presentatiepakket

Het presentatie pakket bestaat uit een de deelmodules: Plattegrond, 360° graden foto’s en video. Met dit presentatie pakket geef je de koper een nog completer beeld van je huis. Als je deze module afneemt weet je dat de kopers je huis virtueel al hebben doorlopen en dat ze echt geïnteresseerd zijn in het huis wanneer ze een bezichtiging aanvragen. Alle drie de deelmodules zijn ook los af te nemen dus je bent niet verplicht om het gehele presentatie pakket af te nemen. Wanneer je wel alle drie de modules wilt afnemen zal het presentatiepakket goedkoper zijn dan als je de modules afzonderlijk afneemt.

Op moment van schrijven zijn dit alle promotie mogelijkheden die funda biedt. Ongetwijfeld zullen er in de toekomst nog meer mogelijkheden verschijnen op dit platform.

2 reacties op “Waarom Funda zo belangrijk is voor de verkoop van je huis

  1. Vincent Rondwijk zegt:

    Het is inderdaad erg verstandig om je huis op een website als Funda te zetten. Op deze manier bereik je naar mijn idee het grootste deel van de geïnteresseerde mensen. Daarnaast vind men het fijn om thuis achter een computer te zoeken naar een woning.

  2. Huizenbank zegt:

    Goeie tip! Funda is inderdaad handig, maar wat ik ook heb gebruikt is bijvoorbeeld Huizenbank. Makelaars maar je mag zelf kiezen welke diensten je afneemt bij ze. Zeker een aanrader. Gr. Felix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *