In dit artikel beschrijf ik waarom wij beleggen.Dit is een informatief artikel over beleggen en de beurs waarbij je ook onze persoonlijke motivatie krijgt te lezen.
Hoe is het begonnen?
Het begon eigenlijk toen mijn voormalig hardlooptrainer Ronald mij een keer op een dag vertelde dat hij vroeger bedrijven en personen adviseerde over wat ze met hun geld moeten doen om dit voor de toekomst veilig te stellen. Zoals de meeste mensen staat ons geld op de bank te rusten totdat wij het er af halen om een (grote) aankoop te doen. Het meeste van je geld staat echter op een spaar rekening niks te doen en daar vang je een rente percentage over. De afgelopen jaren hebben de banken keer op keer de rente verlaagt en de rentestand staat nu op zijn absolute dieptepunt. Bij bijvoorbeeld onze ABN-Amro rekening krijgen we momenteel 0.0% rente over ons spaargeld. Rabobank doet het niet al te veel beter met zijn 0,3%. Ondertussen betaal je wel elke maand geld (beheerkosten) voor je rekeningen dus al met al kost het stallen van je zuurverdiende spaarcenten geld. Hierdoor ga je er in praktijk jaarlijks op achteruit in plaats van vooruit.Dit is goed nieuws voor de banken maar niet voor jou!
Kortom, er moest een andere manier zijn om je geld positief te laten renderen.
Waarom Beleggen?
De keuze waarom we zijn gaan beleggen is dat je er op termijn geld mee kan verdienen. Dit kan op zowel korte- lange termijn zijn. Daarnaast kan wanneer je dit wilt je geld er redelijk eenvoudig uit halen om dit voor andere doeleinden te gebruiken. Geld wat we nu over hebben kunnen we beter mee gaan beleggen dan dat we het op een spaar rekening hebben staan.
Voordelen, Nadelen met Beleggen
Soms hoor je het argument dat je geld veiliger is bij een bank dan op de beurs. Dit is ten dele waar aangezien je zeker bent van je geld op je spaar rekening terwijl je niet weet wat je uitkomst op de beurs. Maar aan de andere kant kan een bank ook zo failliet gaan, denk bijvoorbeeld maar eens aan IceSave of DSB bank. Nu ben je standaard verzekerd tot 100.000 aan spaargeld maar voordat je dat geld terug hebt van een failliete bank ben je ook een aantal jaar verder. Het voordeel van je geld op de spaarrekening is dat je per direct bij je geld kan komen terwijl dit op de beurs niet altijd is. Denk bijvoorbeeld aan dat de aandelen in de min staat, haal je op dat moment je geld eruit zal je verlies draaien. Dit wil je natuurlijk ook niet. Standaard is het de regel dat je belegt met geld wat je over hebt of niet direct nodig.
Verschillende mogelijkheden met Beleggen
Wanneer je jezelf verdiept in Beleggen zal je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zo kan je beleggen voor de hele korte termijn. Denk hierbij aan minuten of uren maar je kan ook beleggen voor de lange termijn. Hierbij kan je denken aan maanden of jaren. Daarnaast heb je nog verschillende termijn zoals aandelen, effecten, opties of beleggingsfondsen. En natuurlijk de kreten zoals short, long of stop-loss gaan. Ik zal jullie niet teveel belasten met deze termen want over al deze termen staat gelukkig al genoeg geschreven op het internet.
Wat is je doel met Beleggen
Voordat je begint met beleggen is het goed om te weten wat je doel is. Beleg je namelijk voor de korte- of juist lange termijn en hoeveel risico wil je nemen? Daarnaast is het goed om te weten waarom je belegt.
Wij beleggen voor zowel de korte- als lange termijn. Ons doel is dat we voor de lange termijn beleggen voor ons pensioen. Om dit te realiseren leggen we elke maand een vast bedrag in, in 3 verschillende beleggingsfondsen (waar ik zo op terug kom).
Voor de korte termijn kopen en verkopen we aandelen van bedrijven die zijn genoteerd aan de beurs in Amsterdam. Denk hierbij aan bedrijven zoals Shell, Unilever, en Abn-Amro. Door op het ‘juiste’ moment in te kopen en op een later moment tegen een betere koers te verkopen kan je winst maken. Als je dit spelletje goed onder de knie hebt kan je hier leuk geld mee verdienen. Uiteraard kan het aandeel van het bedrijf ook onderuit gaan zodat je verlies draait op je geld. Je hebt dan de keus om je aandelen te houden of ervoor te kiezen om je aandelen te verkopen tegen een lagere koers.
Wat is een Beleggingsfonds
Een beleggingsfonds is een verzameling aandelen van verschillende bedrijven in diverse sectoren. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder en die persoon beheert het totale portfolio van aandelen. Voorbeelden van een beleggingsfondsen zijn Skagen, Robeco of Carmignac. Het grote voordeel van een beleggingsfonds is dat je zelf vrij weinig hoeft te doen aangezien de fondsbeheerder alle beslissingen neemt. Het enige wat je hoeft te doen is (eenmalig) geld storten.
Zoals hierboven als gezegd storten we maandelijks geld in een drietal beleggingsfondsen. Doordat de koers sterk wisselt kopen we de ene maand voor hetzelfde bedrag veel aandelen in en andere maand minder. Dit noemen ze “middelen”. Zo spreidt je de inleg wat weer te goede komt voor het eindresultaat.
Dividend, Fondsbeheerder
Een beleggingsfonds keert daarnaast op regelmatige basis dividend uit.Een beleggingsfonds kan dit dividend uitkeren in geld of daar voor jou weer extra aandelen voor terugkopen. Als je voor de lange termijn kiest kan je het beste een beleggingsfonds kiezen die het dividend weer herinvesteert. Let er trouwens wel op dat niet elk beleggingsfonds dividend uitkeert in welke vorm dan ook.
Een nadeel van een beleggingsfonds is dat je de fondsbeheerder moet betalen. Dit is een premie. Vaak is dit rond de 1% en wordt automatisch geregeld.
Al met al kan gezegd worden dat als je maandelijks geld inlegt in een beleggingsfonds dat je dit voor de lange termijn doet. Beleggen voor je pensioen of voor je kinderen zijn of haar studie is hierbij een goede en verstandige keuze.
Om even een voorbeeld te geven hoe het ons vergaat. Wij leggen sinds het begin van 2015 maandelijks geld in in 3 beleggingsfondsen. Over dit geld hebben we in 2015 2% rente behaalt en in 2016 6%. Dit is veel meer dan dat we krijgen op onze spaarrekening.
Je werkgever belegt ook
Voor diegene die het niet weten. Elke maand dat je geld ontvangt van je werkgever wordt er ook pensioenpremie afgestaan. Deze premie wordt in 9 van de 10 gevallen ook in een beleggingsfonds gestoken door een pensioenverstrekker. Zonder dat je het eigenlijk weet beleg je eigenlijk al. Het enige verschil is dat je geen idee hebt hoeveel jij aan het eind van de rit overhoudt.
Ter afronding
Persoonlijk denk ik dat je met beleggen (veel) geld kan genereren voor zowel de korte- als lange termijn. Afhankelijk van wat je wilt kan je zelf veel of weinig invloed uitoefenen. Wil je weinig risico kan je het beste je verdiepen in een beleggingsfonds. Wil je meer actie kan je ervoor kiezen om aandelen te kopen 🙂
Veel Succes!
Goed idee Frans. Moet ik eerst nog wel even sparen.
Dat kan ik voorstellen Tante Jantsje. Gelukkig kan je met beleggen al voor €3 euro een aandeel kopen zoals KPN 😀