Van Avenue des Champs-Élysées naar Arc de Triomphe

In mijn vorige blog vertelde ik over het museum het Louvre en de mooie tuinen die daar bij horen, we waren gestopt op Place de la Concorde. Vanaf daar lopen we naar Avenue des Champs-Élysées en komen uit bij de Arc de Triomphe.

Champs-elysee

De Champs- Élysées is de breedste laan van Parijs, maar liefst 70 meter breed en 1910 meter lang en is een van de bekendste straten ter wereld maar ook tevens erg duur. De champs- Élysées ligt op een axe Historique, dit houdt in dat de laan als een rechte lijn door Parijs loopt waaraan diverse belangrijke straten, pleinen en historische bezienswaardigheden liggen Er zijn vele luxueuze winkels, theaters en cafés te vinden. Parijs wil graag deze allure behouden en weigerde daarom in 2007 het winkelketen H&M om zich te vestigen aan deze laan.

champs-elysee parijs

Avenue des Champs-Élysées lichtstad verlicht parijs

De Champs-Élysées ligt tussen twee pleinen in, place de la Concorde en Place Charkes de Gaulle, het plein waarop de Arc de Triomphe staat.
In 1616 besloot Maria de’Medici om de lange tuin van de Tuilerieën uit te breiden met een lange avenue die begrensd werd door bomen. De Champs- Élysées waren van oudsher velden en marktpleinen. In 1724 werd de avenue aangesloten aan de tuinen en verder verlengd tot achter de Place de l’Étoile.
Eind november wordt de Avenue versierd met verlichting en komen aan beide zijden van de laan kerstkraampjes te staan.
Elk jaar op 14 juli vindt er een grote militaire parade plaats waarbij de Franse president aanwezig is. En bijna twee weken later vind er de finish van de Tour de France plaats.

Arc de Triomphe

Dit karakteristieke bouwwerk is met zijn triomfboog één van de bekendste monumentale bezienswaardigheden in de Franse hoofdstad en staat midden op de Place Charles de Gaulle waarop twaalf straten uitkomen.
Jean-François Chalgrin heeft de Arc de Triomphe ontworpen ter ere van Napoleon in verband met de overwinningen bij Austerlitz. Het duurde 30 jaar voordat Arc de Triomphe af was en in 1836 gereed. Arc de Triomphe is 50 meter hoog.

arc de triomphe parijs jurgen reuzenrad

De triomfboog is ter ere van diegenen die vochten voor Frankrijk geplaatst. Op de binnen en boven kant van de boog zijn alle namen van de generaals die in de oorlogen vochten gegraveerd. Er zijn inscripties in de grond onder het gewelf van de boog van het graf van de onbekende soldaat uit de eerste wereldoorlog.

arc de triomphe parijs lichtstad

Op 11 november 1923 is de Memorial flame ontstoken en vanaf toen ook nooit meer gedoofd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *