Iedere familie heeft wel een oom of tante. Maar wat betekent het eigenlijk en wie is er nu wie van wie?

familie relatie tante tantes

Betekenis

Het woord wil zeggen dat dit een persoon is die de zus is van iemands vader of moeder. De relatie is een derdegraads bloedverwantschap. Je hebt ook nog de term ‘ aangetrouwde tante’ en hiermee wordt gezegd dat zij de echtgenoot is van een oom of tante. Als ik tante zeg tegen iemand wil dat zeggen dat ik een neef (man) of nicht (vrouw) ben

Het meervoud is tantes. Als in: Al mijn ooms en tantes waren op visite voor mijn verjaardag en het was enorm gezellig. Of al mijn tantes kunnen de oren van mijn hoofd praten.

Tantes binnen de familie

Binnen elke familie zijn er wel één of meerdere gezinnen. Het een gezin één of meerdere kinderen zullen de kinderen tante ‘moeten’ zeggen tegen de (aangetrouwde) zus(je) van je vader. Binnen de Familie van Dokkumburg heb ik een aantal tantes. Zo ken ik de volgende tantes: Dineke, Jacquelien en Tineke. Vanuit de Familie Ennema ken ik de tantes Fokje, Tineke, Janny, Jantsje en Anneke.

De status krijg je automatisch wanneer er een nieuw neef of nichtje wordt geboren. Die persoon zou het dan tegen jou ‘moeten’ zeggen.

familie-van-dokkumburg-familie-relaties neef verwantschappen

Andere betekenissen

De volgende kreten zullen je ook wel bekend in de oren klinken. Als eerste de ’tante Agaathlening’ wat een lening is voor (startende) ondernemers. De investeerder is hierbij vaak een persoon of groep die durfkapitaal beschikbaar stelt aan onderneming om hiermee het bedrijf te laten groeien. Verder  zijn personen die in de ogen van anderen niet helemaal 100 is maar een ‘rare tantes’.

Andere talen

Hieronder vindt je een overzicht wat het eigenlijk betekent in een andere taal.

Taal

Engels

Frans / Duits / Deens

Grieks

Spaans

Italiaans

Vertaling

Aunt

Tante

θεία

Tía

Zia

familie-van-dokkumburg familie relatie familie