Stoppen met roken poging nummer 20 en nu gaat het wel lukken!

stoppen met roken oude vrouw champix

Voor diegenen die nog nooit gerookt hebben, houden zo. Voor diegenen die willen stoppen, misschien kan ons verhaal je helpen? Mijn man en ik hebben al vaker pogingen ondernomen om te stoppen met roken, maar elke keer was er wel een moment of excuus om weer een sigaretten te kopen en op te roken. En dan dachten we, morgen stoppen we weer.

Nu is het voor niet rokers, makkelijk om te zeggen, hou toch op met roken, gewoon niet doen. En ze hebben wel gelijk, maar het is wel een verslaving. Er zijn, toen ik ben begonnen met roken, een aantal hersencellen met elkaar in verbinding gekomen en die vinden dat je moet blijven roken. Zoals bij elke verslaving, blijft het wel een strijd om die slechte gewoonten af te leren.

Hans heeft weleens kauwgom gekocht, dan rookte je niet maar kreeg wel een kleine hoeveel nicotine binnen die dan via je bloedbaan naar je hersenen gaan en dan net weer naar die cellen die daar weer blij van worden. Kortom dit was niet de oplossing.

Champix

Nu hebben wij goede slagingsverhalen gehoord over Champix. Dit middel is alleen op recept verkrijgbaar en gaat onder begeleiding van een praktijkbegeleider van je huisarts.

Aangezien ik een aantal weken geleden hals over de kop in het ziekenhuis terecht kwam met een dubbele longembolie, hadden mijn man ik zoiets, nu moeten we stoppen met roken en we willen dit ook. Roken is gewoon niet goed voor je en richt veel meer schade aan dan je lief is.

Uiteraard moet jezelf er 100% achter staan om te willen stoppen en dit moet jezelf doen.

Praktijkbegeleider

Vanmiddag had ik een afspraak met de praktijkbegeleidster. Dit was een leuk gesprek en er werden een aantal zaken opgeschreven, zoals, hoeveel sigaretten rook je per dag, wanneer zal het moeilijkste moment zijn dat je een sigaret wil roken, dat soort vragen. Het stoppen met roken onder begeleiding gaat wel van je eigen risico af! Maar goed, die kosten wegen niet op tegen elke dag een pakje sigaretten van ongeveer 7 euro.

champix tablet stoppen met roken

De werking van Champix gaat als volgt

Champix bevat de actieve stof varenicline. Het is een geneesmiddel dat volwassen kan helpen stoppen met roken. Het helpt het verlangen naar een sigaret te verminderen en de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Het voorkomt dat nicotine zich aan de receptoren bindt door er een blokkade omheen te leggen. Op deze manier komt de nicotine ook niet meer in je bloedbaan terecht. Champix stimuleert wel de afgifte van dopamine zodat de nicotinereceptoren denken dat er wel nicotine binnen komt en daar weer blij van worden. Uiteindelijk gaat je lichaam langzaamaan wennen dat er geen nicotine meer binnenkomt.

Champix bijwerkingen

Champix kan ook bijwerkingen geven. Denk hierbij aan duizeligheid en slaperigheid. Er wordt in de bijsluiter ook duidelijk aangegeven dat je bij jezelf te rade moet gaan of het middel inderdaad effect heeft op de concentratie, slaperigheid en duizeligheid.  De verpleegkundige stelt ook vragen over een eventueel psychiatrisch verleden, dit omdat het middel bepaalde denkbeelden kan verergeren. Daarom is het ook belangrijk om te stoppen met roken onder begeleiding met het middel Champix. Bij vreemde bijwerkingen meteen de huisarts bellen.

Wij beginnen met de eerste 3 dagen met het innemen van 1 tablet van 0,5 mg. Op dag 4 tot er met dag 7, 2 keer per dag een tablet van 0.5 mg. Dag 8 tot het einde 2 keer per dag een tablet van 1 mg.

In een volgend artikel vertellen hoe het ons de eerste 8 dag is verlopen om te stoppen met roken.

medicijnenkastje medicijnen

Bekijk hier

medicijnenkastje medicijnen rechthoek

Bekijk hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *