Vanavond is het zover. Sinterklaas gaat bij iedereen langs om presentjes te brengen. Wil je meer weten over de achtergrond van Sinterklaas en hoe dit Sinterklaasfeest is ontstaan blijf dan vooral lezen.
Kinderfeest
Sinds mensenheugenis kennen we Sinterklaas al. Maar waar komt Sinterklaas vandaag en waarom vieren we Sinterklaasfeest. We zijn de geschiedenisboeken ingedoken en dit hebben we aan informatie kunnen vinden.
We moeten terug naar rond het jaar 280. Nicolaas van Myra was een heilige. Mensen van alle rangen en standen vereerden hem. Nicolaas van Myra was een beschermheilige van scholieren en kinderen. Men name op kloosterscholen was Nicolaas van Myra een voorbeeld voor de jeugd. Op 6 december 342 overleed hij en daarom werd 6 december een feestdag voor de kinderen. Op deze dag werden de kinderen getrakteerd op lekkers of kregen ze een vrije dag.
Lekkernijen
Naast speelgoed werd er ook vele lekkernijen gegeven tijdens het Sinterklaasfeest. Denk bijvoorbeeld aan speculaas, taai-taai, suikerbeesten, marsepein. Jongeren gaven elkaar suikerharten of speculaaspoppen. Toenmalige namen voor speculaaspoppen waren: Claeskoeken of hylikmakers.
Verboden
Rond 1600 werd het Sinterklaasfeest verboden. Dit kwam omdat er in die tijd heel veel Sinterklaasmarkten waren. De markten een hoog kermisgehalte en dit vond de kerk niet goed. Dit omdat vanwege het volkse, uitbundige en verkwistende karakter. De kerk vond dat het feest van een heilige geen straatfeest moest zijn. Daarnaast werd er tijdens een Sinterklaasmarkt ook heel veel gedronken en toen dit een aantal keren flink uit de hand is gelopen hebben heel veel steden aangegeven dat er geen Sinterklaasfeest meer gegeven mocht worden.
Thuis vieren
Om toch het Sinterklaasfeest te vieren gingen gezinnen dit thuis houden. We zitten ondertussen de 18e en 19e eeuw. Iedereen deed dit op zijn eigen manier. Kinderen kregen snoep, koek en/of een geschenk. Daarnaast kregen ze boekjes. Tegenwoordig wordt het Sinterklaasfeest nog steeds gevierd maar wordt dit zowel door de jeugd als de ouderen gevierd. Steeds vaker zie je dat Sinterklaas ook gevierd wordt met je collega’s op het werk waarbij iedereen voor een bepaald bedrag een cadeautje moet kopen.
Dit bericht is geschreven door Frans van Dokkumburg