Oudejaarsavond

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-vuurwerk-vuurpijl-mooi-sterretje

Het einde van het jaar is weer in zicht en oudejaarsavond komt er weer aan. Wat ga jij doen met oudejaarsavond?

Wat ga je doen?

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje, wat ga jij doen met oudejaarsavond? De één houdt ervan om dit uitbundig te vieren terwijl de ander liever een avondje gezellig op de bank alleen wilt zijn.

Oudejaarsavond, je houdt ervan of niet. Een gulden middenweg bestaat (er haast) niet.

Wat heeft mijn voorkeur

Voor mezelf geldt dat ik het leuk vindt om oudejaarsavond in een klein gezelschap te vieren zonder verplichtingen. Dat wil zeggen, een paar hapjes op tafel en een spelletje spelen om zo de avond door te komen. Traditie getrouw halen we een eindejaarslot, want wie weet win je de hoofdprijs van x miljoen. Nu weet ik natuurlijk dat de kans extreem klein is en dat je procentueel nog meer kans hebt om geraakt te worden door bliksem dan dat je de hoofdprijs wint, maar het moment dat je kan fantaseren over wat je allemaal kan doen met zoveel geld is onbetaalbaar. Is daarom het spreekwoord “meedoen is belangrijker dan winnen” bedacht of is dat puur om de jeugd te troosten wanneer ze niet de prijzen zijn gevallen met de sport die ze beoefenen?

Anyhow, in de weken voordat het zover is maak je plannen met de gezin, partner of vrienden om te bepalen wat je gaat doen. De nodige voorbereidingen worden getroffen en je bent er helemaal klaar voor.

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-samen-zijn-genieten-restaurant-hapje-drankje

Het uur voor middernacht

Tegen twaalf uur wordt iedereen onrustig en gaat nog snel even naar de wc, want tja je wilt op moment suprême natuurlijk niet hebben dat je dan op de wc zit. Je hebt er immers het hele jaar op gewacht.

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-klok-elf-uur-groen

Gelukkig nieuwjaar

Als het eenmaal twaalf uur is en het nieuw jaar is begonnen kunnen de ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen ontvangen en uitgedeeld worden aan de mensen wie je lief hebt of passanten die je tegen komt. Het is wel grappig om te zien dat iedereen elkaar direct wil opbellen of whatsappen. Elk jaar liggen de telefooncentrales weer voor een aantal uren plat zodat niemand elkaar kan bereiken. Gelukkig gaat het elke jaar beter en aangezien de meeste mensen elkaar nu appen in plaats van bellen zal het dit jaar wel goed gaan. Na de meeste mensen gesproken op geappt te hebben is het tijd om naar buiten te gaan om de buren en de mensen in de straat een hand te geven.

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-vuurwerk-vuurpijl-mooi-oud-en-nieuw-champagne

Vuurwerk

Daarna is het tijd voor vuurwerk. De één is nog mooier dan de ander. Romeinse kaarsen, vuurpijlen en noem maar op gaan er tijdens oudejaarsavond de lucht in. Soms lijkt het wel dat mensen elkaar proberen af te troeven maar als je erna vraagt zal iedereen het ontkennen natuurlijk. Voor de kleintjes onder ons wordt er siervuurwerk of baby vuurpijltjes afgestoken. De jeugd zoekt het meer in rotjes en knallers. Terwijl de ouderen onder ons zien liever een mooie sier vuurpijl de lucht in gaan.

Persoonlijk vindt ik het onvoorstelbaar knap dat het de maatschappij elk jaar weer lukt om meer geld aan vuurwerk uit te geven dan het jaar daarvoor. Het loopt ondertussen in de miljarden. Zelf koop ik de laatste jaren geen vuurwerk meer omdat ik de prijs/kwaliteit verhouding enorm scheef vindt. Daarnaast weet ik me nog te herinneren dat de laatste keer dat ik sier vuurpijlen kocht de kwaliteit zo dermate slecht was dat ik er maar mee gestopt ben.

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-vuurwerk-vuurpijl-mooi

De tijd van de goede voornemens

Met oudejaarsavond is het de tijd om de balans van het afgelopen jaar op te maken en om goede voornemens te stellen voor het aankomende jaar.

Heb je afgelopen jaar gedaan wat je wou doen of ben je ergens afgeweken. Zijn er leuke dingen of juist minder leuke dingen gebeurd en hoe ben je hiermee omgegaan? Door jezelf deze vragen te stellen ga je hierover nadenken en kom je zelf tot een conclusie. Het kan zo maar zijn dat het pad wat je afgelopen jaar bent ingeslagen niet het pad is die je door wilt trekken.

Welke doelen stel je jezelf voor het aankomende jaar? Zijn er zaken waar je mee wilt stoppen of juist meer tijd en energie in wilt steken. Hier komen de goede voornemens om de hoek kijken. Het kan geen kwaad om jezelf een aantal goede voornemens te stellen zodat je een leidraad hebt voor het aankomende jaar. Maak echter wel voornemens waarvan je zeker weet dat je die ook gaat uitvoeren. Je hoor heel erg vaak dat mensen gaan stoppen met roken of af willen vallen terwijl ze niet echt gemotiveerd zijn. Als dit aan de hand is kan je beter geen voornemen maken.

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-vuurwerk-vuurpijl-mooi-sterretje

In contact komen met andere mensen

Het leuke aan oudejaarsavond is wel dat je gemakkelijker in contact kan komen met andere mensen doordat er een ‘moment’ aan gekoppeld is. Oudejaarsavond is het moment om bijvoorbeeld die te gekke jongen of meisje te vragen voor een drankje wanneer je beiden in de kroeg staat nieuwjaar staat te vieren.

familie-van-dokkumburg-oudejaarsavond-vuurwerk-vuurpijl-mooi-sterretje-landkaart-oud-en-nieuw

Ter afronding

Oudejaarsavond is een avond die je alleen of juist met heel veel mensen kan gaan vieren. Geniet van de avond en maak wanneer je dat wilt voornemens voor het aankomende jaar!

Enjoy!

familie-van-dokkumburg-frans-vandokkumburg4

Dit bericht is geschreven door Frans van Dokkumburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *