Oud en Nieuw vieren in Thailand

oud en nieuw vieren chiang mai tha pae gate lampionnen

Oud en Nieuw vieren in Thailand gaat er iets anders aan toe dan wij gewend zijn als nuchtere Nederlanders. We nemen jullie mee in hoe ze het hier vieren en wat wij ervan vonden.

Oud en Nieuw vieren in Thailand

Zoals de meesten al wel weten wonen we nu al een paar maandjes in Thailand en wel in Chiang Mai. Dit houdt ook in dat we Kerst en Oud en Nieuw hier hebben gevierd. Het leuke aan dit is dat je de belevenissen meemaakt uit een andere cultuur. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de traditie om oliebollen te eten samen met je familie en vrienden. Lekker op de bank bij de tv of aan de eettafel genietend van een lekker glas wijn. In Thailand vieren ze oud en nieuw op een andere manier en dat vonden wij zeer leuk om mee te maken.

Hoe viert de Thai oud en nieuw?

Nu verschilt oud en nieuw vieren eerlijk gezegd niet heel erg veel met de Nederlandse viering. De Thaise mensen houden ervan om dit samen met hun geliefde partner/familie of vrienden door te brengen. Samenzijn is het wel de term die het best dit kan beschrijven. Wanneer de avond valt gaan ze naar huis of naar hun familie of vrienden toe om als eerste lekker met elkaar te eten. Veelal bestaat dit eten uit vlees en vis gecombineerd met groente en rijst. Nu moet je natuurlijk wel weten dat ze dit eigenlijk standaard eten maar het verschil is nu dat de vlees en vis van betere kwaliteit is en daarmee duurder in aanschaf. Wanneer de avond vordert wordt er muziek geluisterd of wordt er (valse) karaoke gezongen. Uiteraard moet je de mobiele telefoon niet vergeten op zo’n avond aangezien de Thaise mensen veel, heel veel op hun telefoon kijken.

karaoke zingen oud en nieuw vieren

oud en nieuw vieren chiang mai maya shopping centre thaise mensen telefoon

Hoe was onze ervaring?

Oud en Nieuw vieren in Chiang Mai is voor ons een hele leuke ervaring geworden. Waar we in Nederland vooraf alles tot in de puntjes willen plannen hebben we dit totaal niet gedaan. Uiteraard hadden we wel globaal een planning maar niks stond vast qua tijdstippen en plaatsen. We zijn de dag heerlijk begonnen door eens lekker uit te slapen. Normaal nemen we hier eigenlijk niet de tijd voor aangezien we vroeg gaan sporten of te werken. Na ontbeten te hebben zijn we een serie gaan kijken om vervolgens te sporten in het appartementen complex. Frans heeft een lekkere hardloop interval training gedaan om aansluitend nog een paar baantjes te gaan zwemmen en Sam heeft op de crosstrainer gestaan. Na al die sportieve activiteiten was het tijd om te gaan lunchen. Na de lunch heeft Frans nog een paar artikelen online gezet en Sam heeft een paar afleveringen van haar favoriete soap gekeken.

Avondprogramma

‘S avonds zijn we naar het centrum gereden om bij een birmees restaurant te eten. Het eten was heerlijk en de sfeer was super relaxed. Het mooie was dat je daar naast birmees ook westers en thais en weet ik niet wat aan gerechten kan kiezen. Maar goed we zijn Myanmar trouw gebleven en hebben een heerlijke curry gegeten. Na het avondeten zijn we naar de Tha Pae gate gelopen want we hadden gehoord dat er hier activiteiten zouden plaatsvinden. Helaas hadden heel veel andere ’toeristen’ hier ook van gehoord dus het was aardig druk om het vriendelijk uit te drukken. Er werden bij de Tha Pae gate allemaal lampionnen opgelaten zoals we die al gezien hadden tijdens het loy krathong yee peng festival of lights. Officieel mogen de lampionnen niet opgelaten worden maar met oud en nieuw wordt het gedoogd door de autoriteiten.

oud en nieuw vieren chiang mai tha pae gate lampionnen

oud en nieuw vieren chiang mai tha pae gate lampionnen1

Oliebollen

Na een tijdje bij de Tha Pae gate geweest te zijn gaan we op weg naar de andere kant van de stad om onze snack op te halen voor de avond. We hadden via via gehoord dat er een Nederlander is die met Oud en Nieuw altijd oliebollen maakt en dat moesten wij natuurlijk het fijne van weten. Via een Nederlands contact hebben we een tweetal oliebollen en twee appelflappen kunnen bemachtigen. We hoorde van haar dat deze beste man om 07:00 die ochtend al was begonnen met het bakken van oliebollen en appelflappen. Wat een held voor ons!  Leuk was tevens om even een paar Nederlandse toeristen te spreken om ervaringen te delen van beide kanten.

oud en nieuw vieren chiang mai maya shopping centre oliebol eten

oud en nieuw vieren chiang mai oliebollen

Dienst bijwonen

Met oud en nieuw wonen de Thaise mensen ook vaak een dienst bij die door de monniken zijn georganiseerd.  In het hartje van Chiang Mai staat de “Wat Chedi Luang Worawihan” tempel complex. Dit is een boeddhistische tempel die dagelijks door vele toeristen wordt bezocht. Toen wij door de stad liepen zagen we vele mensen richting de tempel lopen en onze nieuwsgierigheid was gewekt. Eenmaal aangekomen zagen we dat er voor de tempel rijen met stoelen stonden en vroegen ons af wat er zou gaan gebeuren. We vroegen een Thai en hij gaf aan dat de monniken een dienst organiseren waarin iedereen uitgenodigd is om te komen en daarbij ook te eten en te drinken. De dienst begon rond 22:00 uur en zou ongeveer 2 uur duren waardoor je gezamenlijk oud en nieuw gaan vieren. Ondanks dat het tempelcomplex midden in het centrum van Chiang Mai staat is het daar heel erg rustgevend. Het voelde goed aan. We zijn even gebleven om het allemaal te aanschouwen en zijn daarna doorgegaan naar de volgende locatie.

oud en nieuw vieren chiang mai dienst bijwonen monniken eten

oud en nieuw vieren chiang mai dienst bijwonen monniken

Maya Shopping Centre

Tegen 23:00 zijn we naar Maya Shopping Centre gegaan omdat we gehoord hadden dat er op rooftop bar een feestje zou zijn en daarnaast heb je een mooi overzicht over geheel Chiang Mai. We hadden nog een fles wijn die Frans had meegenomen toen hij in Oktober even terug was in Nederland. De rooftop is groot want je hebt er 3 á 4 kroegen zitten en daarnaast nog genoeg ruimte waar je gewoon kan zijn. Om 23:30 begon de Thaise DJ met muziek en verrassend genoeg werden er een aantal Nederlandse nummers gespeeld wat het natuurlijk extra leuk maakte. Het grappige is dat als je in Nederland naar een concert gaat iedereen uit zijn dak gaat. Hier zag je dat alleen een select groepje aan het feesten was en de rest van de mensen zat te relaxen of nog belangrijker zat op zijn tablet of telefoon te kijken…

Same same but different

Het naderde 24:00 en wij werden langzaamaan nerveus, hoe zat het verlopen, zitten we wel op de juiste plek etc etc. De muziek ging ook lekker door en ineens meende we te horen dat de DJ aan het aftellen was, we keken naar het scherm en verhip, daar zien we ook dat er afgeteld wordt. En ineens staat de tellen op 0 en dan is het Gelukkig Nieuwjaar….Het vreemde was dat niemand echt happy was of althans dat niet uitte of iets dergelijks. Wij zaten op een soort van tribune en de thaise mensen om ons heen bleven gewoon op hun telefoon kijken alsof er niks aan de hand was, de thaise stelletjes gaven elkaar een knuffel of keken elkaar even diep in de ogen aan en dat was het…. Echt heel apart om te zien en dat voelde daarom ook als een soort van anti-climax aan. Dat hadden we in ieder geval niet verwacht.

Leuke ervaring

Ondanks dat we het niet hadden verwacht was het toch leuk om mee te maken. Bij de Tha Pae gate waren ze ondertussen vuurwerk aan het afsteken en dat konden we mooi zien waar wij zaten. Nou moet je je niet voorstellen dat dit uren doorgaat, maar denk meer aan 15 minuten. Het mooie is wel dat ze alleen maar siervuurwerk afstaken en dit van goede kwaliteit is. De DJ ging door tot 00:30 en toen stopte de muziek en zag je de mensen langzaamaan weg gaan.We zijn tot een uur of 02:00 gebleven aangezien de fles wijn opgedronken ‘moest’ worden en daarnaast is het ook leuk om gewoon mensen te kijken.

oud en nieuw vieren chiang mai maya shopping centre dj

oud en nieuw vieren chiang mai maya shopping centre

oud en nieuw vieren chiang mai maya shopping centre boom

oud en nieuw vieren chiang mai maya shopping centre frans samantha

Tot slot

Oud en nieuw vieren is voor ons een leuke ervaring geweest in Chiang Mai. Wij hebben ons in ieder geval super vermaakt en hebben tot laat in de ochtend uitgeslapen. Als je verwacht dat je in Thailand een groot feest zal meemaken kom je bedrogen uit. Uiteraard zullen er wel (besloten) feesten zijn die tot vroeg in de ochtend zullen duren maar normaal gesproken stopt het wel rond 02:00 uur. Toen we terug naar huis fietsten zagen we wel veel Thaise mensen bij de lokale eet gelegenheden zitten te eten. Om er een leuk feestje van te maken moet je denk ik wel zonder verwachtingen de avond beginnen anders gaat het denken wij tegen vallen. Wil je met het lezen van dit verhaal volgend jaar ook oud en nieuw vieren in Chiang Mai?

2 reacties op “Oud en Nieuw vieren in Thailand

  1. Ingrid zegt:

    We hebben net geboekt en zullen met de familie van 9 personen of in Chiang Mai of in Chiang Rai zijn met oud en nieuw 2017! Leuk om jullie blog te lezen

  2. Frans van Dokkumburg zegt:

    Hoi Ingrid,

    Wat leuk dat jullie de vakantie naar Thailand hebben geboekt. Mocht je meer informatie willen lezen kan je ook op de website van Samantha (http://www.mevrouwnomad.nl/) kijken. Zowel Chiang Rai als Chiang Mai zijn mooie plekken om te bezoeken. Vergeet vooral niet de Blauwe Tempel te bezoeken in Chiang Rai, dat is een vrij nieuwe tempel en nog niet al te bekend.

    Veel plezier in ieder geval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *