Iedere familie heeft wel een oom of tante. Maar wat betekent het eigenlijk en wie is er nu wie van wie?

familie-van-dokkumburg familie relatie oom

Betekenis

Een ander woord is nonkel en dit komt uit het vlaams. Het woord oom wil zeggen dat dit een persoon is die de broer is van iemands vader of moeder. Je hebt ook nog de term ‘ aangetrouwde oom’ en hiermee wordt gezegd dat hij de echtgenoot is van een oom of tante. Als ik oom zeg tegen iemand wil dat zeggen dat ik een neef (man) of nicht (vrouw) ben

Het meervoud is ooms. Als in: Al mijn ooms en tantes waren op visite voor mijn verjaardag en het was enorm gezellig.

Ooms binnen de familie

Binnen elke familie zijn er wel één of meerdere gezinnen. Het een gezin één of meerdere kinderen zullen de kinderen oom ‘moeten’ zeggen tegen de (aangetrouwde) broer(tje) van je vader. Binnen de Familie van Dokkumburg heb ik een aantal ooms. Zo ken ik de volgende ooms: Ludie, Martin, Kees, Joop en John. Vanuit de Familie Ennema ken ik de ooms Jan, Jannes, Hugo, Michiel en Piet waarvan de laatste helaas is overleden.

De status krijg je automatisch wanneer er een nieuw neef of nichtje wordt geboren. Die persoon zou dan oom tegen jou ‘moeten’ zeggen.

familie-van-dokkumburg-familie-relaties neef verwantschappen

Andere betekenissen

De volgende kreten zullen je ook wel bekend in de oren klinken. Als eerste de Peetoom welke een persoon is die is aangesteld om te getuigen tijdens jouw doping. Veelal wordt dit gedaan als blijk van waardering. Naast Peetoom ken je vast en zeker ook wel Suikeroom. Een suikeroom is een persoon die geld heeft en die het wellicht nalaat aan de familie wanneer hij overlijdt. Daarnaast wordt een suikeroom beschouwd als iemand die voornamelijk jonge vrouwen probeert voor zicht te winnen met het kopen van cadeautjes.

Andere talen

Hieronder vindt je een overzicht wat het eigenlijk betekent in een andere taal.

Taal

Engels

Frans

Duits

Deens

Grieks

Spaans

Italiaans

Broer of zwager van iemands vader of moeder

Uncle

Oncle

Onkel

Onkel

θείος

Tío

Zio

familie-van-dokkumburg familie relatie familie