familie-van-dokkumburg familie relaties nicht

Iedere familie heeft wel een nicht of een neef. Maar wat betekent het eigenlijk en wie is nu de nichtje van wie?

Betekenis

Het woord nicht betekent dat er een verwantschap is tussen twee of meerdere personen binnen dezelfde familie oftewel een familierelatie. In de Nederlandse taal kan het woord betekenen dat dit een dochter is van iemands broer of zus, een dochter is van iemands schoonbroer of schoonzus of dat hij een dochter is van iemands oom of tante.

Naast de relatie kan het woord op verschillende manieren gezegd worden in enkelvoud of meervoud. Voor het enkelvoud heb je nicht of nichtje. In het meervoud heb je nichten of nichtjes.

Nichtjes binnen de familie

Binnen elke familie zijn er wel één of meer nichtjes. Als ik binnen de Familie van Dokkumburg kijk en dit voor Karin projecteer is ze voor een aantal familieleden een nicht of nichtje en voor andere familieleden een tante. De status van nichtje hoef je niet te claimen want dit is een automatisch verkregen recht. Het maakt daarbij niet uit of je nu wel of niet goed met je neefje of nicht kan opschieten, je blijft te alle tijden deze naam behouden.

Verwantschappen

Een neef of nicht is een derdegraadsverwantschap als het een zoon of dochter van iemands broer of zus betreft, en een vierdegraadsverwantschap in het andere geval. Daarbij spreekt men ook nog weleens over een volle nicht of neef.

Ik kan me voorstellen dat dit verwarrend overkomt. Daarom heb ik het volgende plaatje overgenomen van de website om één en ander te verduidelijken.

familie-van-dokkumburg-familie-relaties neef verwantschappen nicht

Andere talen

Hieronder vindt je een overzicht wat nichtje eigenlijk is in een andere taal. Wat opvalt dat het in de Nederlandse taal niet uitmaakt of je nu een dochter van je broer of tante bent terwijl dit in de meeste andere talen wel verschilt. Tevens valt het op dat ‘Niece’ in drie talen terugkomt namelijk Engels, Frans en Deens. Ondanks dat elke taal heel erg divers is zijn sommige woorden verbasterd.

Taal

Nederlands

Engels

Frans

Duits

Deens

Grieks

Spaans

Italiaans

Zoon van broer/zus

Nicht

Niece

Nièce

Nichte

Niece

ανιψιά

Sobrina

Nipote

Zoon van oom/tante

Nicht

Cousin

Cousine

Base/Cousine

Kusine

ξαδέλφη

Prima

Cugina

familie-van-dokkumburg familie relatie familie