familie-van-dokkumburg familie neef relaties

Iedere familie heeft wel een neef of nicht. Maar wat betekent het eigenlijk en wie is nu de neefje van wie?

Betekenis

Het woord neef betekent dat er een verwantschap is tussen twee of meerdere personen binnen dezelfde familie oftewel een familierelatie. In de Nederlandse taal kan het woord betekenen dat dit een zoon is van iemands broer of zus, een zoon is van iemands schoonbroer of schoonzus of dat hij een zoon is van iemands oom of tante.

Naast de relatie kan het woord op verschillende manieren gezegd worden in enkelvoud of meervoud. Voor het enkelvoud heb je neef of neefje. In het meervoud heb je neven of neefjes.

Neven binnen de familie

Binnen elke familie zijn er wel één of meer neven. Als ik binnen de Familie van Dokkumburg kijk en dit op mezelf projecteer ben ik voor een aantal familieleden een neefje en voor andere familieleden een oom. De status van neef(je) hoef je niet te claimen want dit is een automatisch verkregen recht. Het maakt daarbij niet uit of je nu wel of niet goed met je neefje of nicht kan opschieten. Er bestaat geen woord of term zoals ‘ontneven’ dus ter alle tijden blijf je deze naam behouden.

Verwantschappen

Een neef of nicht is een derdegraadsverwantschap als het een zoon of dochter van iemands broer of zus betreft, en een vierdegraadsverwantschap in het andere geval. Ik kan me voorstellen dat dit verwarrend overkomt. Daarom heb ik het volgende plaatje overgenomen van de website om één en ander te verduidelijken.

familie-van-dokkumburg-familie-relaties neef verwantschappen

Andere talen

Hieronder vindt je een overzicht wat neef eigenlijk is in een andere taal. Wat opvalt dat het in de Nederlandse taal niet uitmaakt of je nu een zoon van je broer of tante bent terwijl dit in de meeste andere talen wel verschilt. Tevens valt het op dat ‘Cousin’ in drie talen terugkomt namelijk Engels, Frans en Duits. Ondanks dat elke taal heel erg divers is zijn sommige woorden verbasterd.

Taal

Nederlands

Engels

Frans

Duits

Deens

Grieks

Spaans

Italiaans

Zoon van broer/zus

Neef

Nephew

Neveu

Neffe

Nevø

ανιψιός

Sobrino

Nipote

Zoon van oom/tante

Neef

Cousin

Cousin

Vetter/Cousin

Fætter

ξάδελφος

Primo

Cugino

familie-van-dokkumburg familie relatie familie