Moe van ZZpiet

Zwarte piet vs Zz piet Je mag niet zeggen hoe je denkt over zwarte piet van de zeurpieten, want dan ben je racistisch in de ogen van hen. Hele volkstammen in de war. Waar het in mijn opinie omgaat is dat we wat leren van onze geschiedenis en die is niet helemaal  zoals we hebben geleerd op school. Inmiddels zijn er “gelukkig “ aanpassingen gemaakt in de boeken die ons inzicht moeten geven in het verleden. Maar toch die zzz piet begint nu al te zeuren in april, nog geen pepernoot in de winkel. Ik heb ze nog van december. Vroeger had je geen bobbels op de weg alleen kuilen dan reed je ook niet hard.

Kinderen zien zwarte piet niet als iemand die slaaf is geweest, zij weten helemaal niets van de geschiedenis want dat krijgen ze niet in groep 1.2 en 3.  Het is gewoon inpakpiet, pepernotenpiet, zingpiet, grapjespiet en ga zo nog maar even door.

 

Dat er andere mensen zijn die zich storen aan de schmink op een blank persoon die overigens de kinderen een leuk feest willen geven en helemaal geen connectie heeft met slaven, daar wordt aan voorbij gegaan. Want je bent fout en je moet een gekleurde piet worden. Vreemd dat de gay, wat overigens blij betekend, wel alle kleuren gebruikt, maar die mogen zich niet uiten laat staan en kus geven in het openbaar. Iedereen moet toch gelijk behandeld worden ongeacht je afkomst, geloof en noem de hele Nederlandse grondwet artikel 1 maar op.

Hier staat lid 1.

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Als de mensen die zich nu druk maken om zwarte piet zich ook druk maken over bovenstaand artikel, wat zouden wij dan een mooi land hebben zonder gezeur over wat er in het verleden is gebeurd.  Natuurlijk mag je dit duidelijk maken aan de bevolking maar dit kan ook op een andere manier. En het medium leent zich daarvoor. Maar we moeten het met elkaar doen en niet tegen elkaar. Ook blanke mensen zijn verhandeld als slaven naar Marokko enz het is niet alleen de kleur die je hebt.

Voor sommigen mensen die in kleurtjes denken of in getallen die moeten eens met de buren gaan praten of mensen met een ander kleurtje, afkomst, religie. Wat zal je veel leren als er maar respect is, wederzijds.

familie-van-dokkumburg-zwarte-piet-discussie

Werk situatie

Op mijn werk ben ik weleens tegen een vreemd soort discriminatie aangelopen. Een man wilde niet dat hij geholpen werd door een vrouw. Er waren drie vrouwen op dienst. Tja en nu ? Is niet mijn probleem dus meneer wacht tot de volgende ochtend. Prima geen probleem mee. Of iemand wil post ophalen buiten de vast gestelde tijden, wat krijg je dan te horen, jij bent racist. Uhh sorry hoor maar volgens mij ligt het even andersom. Tja lange tenen horen erbij, en ik spiegel de reactie. De eerst volgende keer dat ik op dienst kom krijg ik een welgemeend sorry. Niet omdat ik blank en vrouw ben, maar gewoon mijn werk uitvoer en het mij niets interesseert wat voor kleur, afkomst of welke taal je spreekt. Ook al spreek je geen Nederlands, ik spreek geen Swahili of wat dan ook, met geduld, humor, begrip en respect kom je heel eind. Momenteel werk ik met iemand die in Suriname geboren is en nog oud Nederlands spreekt. We hadden het ooit over schoonzussen en schoonfamilie en hij vertelde iets over zijn Zwageres,  ( zelfs de spellingscontrole snapt het niet ) ik kijk hem aan en dacht waar heb jij het nu over. Ik zeg je bedoelt je schoonzus, ja zegt hij. En we moesten eigenlijk keihard lachen, sinds wanneer is mijn schoonzusje, schoonzusje gaan heten ? Ze heet gewoon Sam hoor 🙂 Of dat je hilarisch verkouden bent en de bovengenoemde collega ook. En hij dan de opmerking maakt. Karin de tranen stromen uit mijn neus. Bij mij uit mijn ogen inmiddels. 🙂 En in Suriname vieren ze gewoon sinterklaas en drie keer raden met zwarte piet.

Door al dat gesteggel over zwarte piet heb ik mijn kinderen in 1 zin duidelijk gemaakt dat de kerstman door Coca-Cola is verzonnen en de paashaas niet bestaat en sinterklaas ooit ergens wel heeft bestaan maar allang is overleden en dat Halloween en 14 februari inmiddels bijna moet dingen zijn geworden.

Happy Easter of krijgt Hug nu problemen ?

 

familie-van-dokkumburg-karin-vandokkumburg2

Dit bericht is geschreven door Karin van Dokkumburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *