Waar is gember goed voor en hoe kan het gebruikt worden? Lees hier het verhaal plus een 2-tal recepten die je kan gebruiken om lekker aan de slag te gaan met gember.
Super gezond
In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om een positieve werking op de maag, longen en spijsvertering.
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Gember heeft een pittige en scherpe smaak en bevat verschillende bouwstoffen. De belangrijkste bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Dankzij deze drie bouwstoffen is gember een zeer krachtige antioxidant en gember bevat ook diverse vitamines zoals vitamine B1, B2, B6, C.
Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.
Gember heeft een ontstekingsremmend effect en wordt ook gebruikt tegen misselijkheid.
Recept – Gember Thee
- 1 gemberwortel, 2 centimeters
- Honing
- Een dunschiller of scherp mes
- 3 Kopjes water
- Een Snijplank
Bereidingswijze
Was de gemberwortel goed en schil het eerste laagje van de wortel. Daarna de gember snijden in hele kleine stukjes. Kook 3 kopjes water op middelhoog vuur en voeg dan de gember er aan toe. Laat de thee ongeveer 4 minuten koken en giet het met een theezeefje in een theemok, beetje honing erbij en klaar.
Recept – Gember Smoothie
- 1 appel
- 1 banaan
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 beetje kaneel
- 1 komkommer
- Water
- Blender
Bereidingswijze
Snij de komkommer in stukjes en doe deze in de blender totdat het een groene massa is geworden, vervolgens de banaan schillen en deze ook in stukjes snijden en toevoegen in de blender. Daarna de appel schillen en het klokhuis verwijderen en de appel in stukjes snijden en toevoegen in de blender. Blender net zolang totdat er een egale massa ontstaan is. Dan de gember erbij een half glas water, iets meer mag ook en een beetje kaneel toevoegen. Nog 1 keer blenden en de smoothie is klaar.
Dit bericht is geschreven door Karin van Dokkumburg