Kijk jij ook naar Wie is de MOL?

wie is de mol 2018

Zaterdag 6 januari was het weer zover. Wie is de mol is weer van start gegaan en wij zaten weer voor de buis. Welkom in de wereld van list en bedrog. Elk jaar is één van de deelnemers de MOL en dienen de overige kandidaten hem of haar te ontmaskeren. Kijk jij ook?

Wie is de MOL

We zijn ondertussen belandt bij Wie is de MOL 2018. Sinds 1999 is het programma op de buis en waar er vroeger onbekenden meededen is het sinds een aantal jaren terrein voor Bekende Nederlanders om te schitteren als deelnemer. Ook dit jaar hebben ze weer een blik opengetrokken. Het leuke aan dat het BN-ers zijn is dat je veelal van te voren al een bepaalde mening erover hebt. Zo is de één helemaal fan van Jan Vesteegh en vindt die Olcay Gulcen maar helemaal niks terwijl een ander dat juist omgekeerd heeft. Een show zoals WIDM of Expeditie Robinson kan je een totaal ander beeld geven van de deelnemers. Dat geeft het volgen van Wie is de MOL een toegevoegde waarde. Het spelelement is eigenlijk vrij simpel. Er dienen elke aflevering één of meerdere opdrachten succesvol voltooid te worden om geld te bemachtigen. Aan de MOL de taak om dit te voorkomen terwijl de overige kandidaten er een schone taak ligt om dit wel succesvol af te ronden.

Of toch niet?

Om andere deelnemers en kijkers zand in de ogen te strooien zie je veelal dat er personen zijn die zich ook verdacht maken. Zeg maar, een NEP molletje. Met hun mollenstreken proberen ze de overige kandidaten te misleiden. De gedachte hierachter is dat de overige kandidaten aan het eind van de aflevering op hem/haar gaat stemmen bij de test en executie. En dit alles is natuurlijk weer in het voordeel van zowel de echte als de NEP mol.

Speel je thuis ook mee?

Het leuke aan Wie is de MOL is dat je thuis ook volop mee kan doen en speculeren wie nu eigenlijk de mol is. Elke zaterdag zitten Samantha en ik dan ook om 20:30 voor de buis met een hapje en een drankje. Samantha is iets fanatieker dan ik aangezien zij ook de app downloaded van WIDM en hier elke week trouw aangeeft wie zij denkt dat de mol is. Aan het eind van de aflevering hoor ik haar weer hardop denken hoeveel punten ze op welke kandidaat inzet. In veel van de gevallen spreidt ze op meerdere kandidaten en eerlijk gezegd denk ik dat dat de beste oplossing is voor als je het nog niet zeker weet wie het is.

En ik?

Elk jaar bekijk ik de intro en kies ik er op goed geluk één uit die ik verdenk. Noem het ‘Fingerspitzengefühl’ 😉 Nee maar alle gekheid op een stokje; het is natuurlijk een grote gok welke vaker fout dan goed gaat. Volgens mij had ik in de afgelopen vijf jaar één van de finalisten goed en heb ik nu al twee keer gehad dat mijn MOL er in de eerste ronde al uit lag.

Naast ons zijn er nog meer molfanaten of de echte fanatiekelingen die elke aanwijzing helemaal gaan uitpluizen. Deze worden de molloten genoemd. Deze kopen trouw elk jaar het Wie is de MOL Molboekje en spelen het rest van het jaar het Wie is de MOL spel. Wel een leuke term trouwens molloten btw. Ik kan me voorstellen dat er echt mensen zijn die elke aflevering minstens drie keer bekijken om elke regel tekst die gesproken en elke actie die gedaan wordt helemaal te ontleden. Uiteraard helemaal prima, maar ik kan me voorstellen dat het aardig wat tijd in beslag neemt.

wie is de mol 2018

Sociale Controle

Met alle social media platformen hedendaags zoals Twitter, Facebook en Instagram wordt het voor de spelmakers steeds lastiger om de finalisten geheim te houden. Voor elke deelnemers geldt dat ze een social media verbod hebben zodat het lastiger wordt om te doorgronden wie er kort en wie er lang in het spel zit. Klik hier als je een analyse wilt zien (bevat wel een eventueel spoiler alert).

Na elke aflevering is er sinds seizoen 13 steevast tijd vol Moltalk. In deze praatprogramma wordt er gediscussieerd wie de mogelijke mol is en wat er allemaal in de aflevering gebeurd is. Margriet van der Linden; beter bekend als de MOL van een aantal seizoen geleden en Chris Zegers (oud kandidaat) doen de presentatie van Moltalk. De presentatie trouwens van Wie is de MOL is al sinds een aantal jaren in handen van Art Rooijakkers. Persoonlijk vindt ik hem een hele goede presentator en zeker voor een programma zoals deze. Door soms gewoon te wachten met praten en door zijn ogen of hoofd even kort te bewegen kan dit een bepaald gevoel bij de kandidaat of kijker teweegbrengen. Dat doet hij heel erg goed.

Sinds jaar een dag wordt WIDM ook goed bekeken. Waar het tien jaar geleden 1 miljoen kijkers had is het hedendaags ruim 3 miljoen die voor de buis zitten. Dat het een goed programma is, is het een aantal jaren geleden beloond met de Gouden Televizier-Ring.

Geniet in ieder geval van Wie is de MOL 2018 en ik ben benieuwd wie jij denkt dat de MOL is! You can trust no one!!

molboekje molboek

Bekijk hier!

wie is de mol spel

Bekijk hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *