Je voornaam wijzigen, hoe gaat dit in zijn werk?

voornaam wijzigen frank frans

In dit artikel leggen we uitgebreid uit welke mogelijkheden je hebt om je eigen voornaam te laten wijzigen en hoe dit in zijn werk gaat.

Voornaam

Om je voornaam officieel te laten wijzigen dien je een verzoek in te dienen bij de rechter. Er zal namelijk een verzoekschrift tot voornaamswijziging ingediend te worden bij de rechtbank. In tegenstelling tot een achternaamswijziging wordt je verzoek niet behandelt worden door Justis maar door de rechter. In het verzoek zal een zwaarwegende reden opgegeven moeten worden om tot een voornaamswijziging over te gaan. Gedurende de procedure dien je bijgestaan te worden door een advocaat.

Wanneer je minderjarig bent zal de wettelijke vertegenwoordiger het verzoek moeten indienen. Dit is veel gevallen één van de ouders of de voogd.

Redenen

De naam mag niet ongepast zijn. Je kan hierbij denken aan spottende namen, scheldnamen of een naam zijn die bestaat uit vele namen. De naam mag trouwens ook geen bestaande achternaam zijn, behalve als de bestaande achternaam ook een voornaam is. Denk hierbij aan de naam “Roos”.  De ambtenaar burgerlijke stand kan de naam weigeren.

Andere redenen kunnen zijn:

  • Er is een fout gemaakt bij de geboorte-aangifte;
  • De voornaam is verbonden met een emotioneel zwaar verleden;
  • Een negatieve herinnering kan een reden zijn om de voornaam te wijzigen; Hetzelfde geldt om juist een bank met een persoon te versterken;
  • Het is een constante bron van vragen ergernis doordat de naam bespottelijk is;
  • Door een (gewijzigd) geloof past de voornaam niet meer..

Procedure

Normaal gesproken wordt het verzoek behandelt door de rechtbank van uw geboorteplaats. Ben je woonachtig in het buitenland zal het verzoek in Den Haag behandelt worden. Het verzoekschrift kan reden zijn dat de rechtbank het nodig acht kan het zijn dat je gehoord wordt in een zitting. Nadat de rechter alle informatie schriftelijk en in een eventuele zitting heeft ontvangen zal deze met een oordeel komen. Dit wordt een beschikking genoemd. Wanneer deze beschikking in jou voordeel zijn zal de rechter een instructie geven aan de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (ABS) om de voornaam te wijzigen. Er wordt dan een extra toevoeging gemaakt in jou geboorteakte.

Schematisch ziet het er dan ook als volgt uit:

Indienen verzoekschrift → Behandeling door de Rechtbank → Uitspraak → Ambtenaar wijzigt de voornaam.

Doorlooptijd

Het gehele proces zal tussen de 3 en 6 maanden in beslag nemen.

Advocaat

We hebben zelf geen ervaring met het wijzigen van de voornaam maar in principe kan elke advocaat een verzoek voor jou indienen. Uiteraard is er een advocaten kantoor slim geweest om hier een aparte website voor de maken en deze kan je hier vinden.

 

Tarief

Het tarief bij bovenstaand advocatenkantoor bedraagt €221,– voor het gehele traject.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *