Internetoplichting

internetoplichting cyber security

Internetoplichting komt al vele jaren in verschillende vormen voor. Karin is het recentelijk overkomen en heeft een aantal tips waarmee JIJ kan voorkomen dat het JOU ook overkomt.

Internetoplichting

En dit heeft niets te maken met de veiligheid van je computer maar met diegene die een product of dienst aanbied en daar geld voor ontvangt maar het product of dienst niet levert. Dit komt vaak voor op online handelsplaatsen zoals eBay, marktplaats en speurders, ook via social media zoals Facebook, Instagram komt dit voor en online nepwinkels. De verkoper levert de producten niet na betaling of levert defecte producten terwijl dit niet in de advertentie aangegeven is of nepproducten, namaak producten.

Oplichting via Marktplaats

Helaas heb ik dit zelf al drie keer ondervonden via een bekende site waar iedereen zijn of haar spullen kan aanbieden. Ik weet dat de medewerkers achter deze site ook een zwarte lijst hanteren van verkopers die de boel belazeren en deze ook inzichtelijk hebben staan van waar je op moet letten. En natuurlijk je gezonde verstand gebruiken. Worden er bijvoorbeeld gympen aangeboden, die in de winkel misschien wel € 150,- kosten en die op het internet voor €50,- aangeboden worden dan raad ik je aan die €50,- in je portemonnee te houden. Het klopt niet. Zelfs als de officiële verkoper de schoenen in de opruiming heeft.

Tips

Waar moet je opletten als je een product of dienst online koopt.

  • Hoe lang is de aanbieder actief op de handelsite. Staat er een telefoonnummer bij? Kan je informatie vinden via het internet over de verkoper. Dit kan, de politie heeft hiervoor een mooie verkoper checker ontwikkeld. Check de verkoper
  • Hier zijn misschien gegevens bekend van de verkoper als je een onderbuik gevoel hebt van een dienst of product wat misschien te mooi is om waar te zijn en je denkt dat het niet helemaal pluis is.

Voorbeeld van oplichten

Helaas is het mij ook overkomen dat ik opgelicht ben, daarvan was er eentje die, achteraf te mooi om waar te zijn, en dit had met gymschoenen te maken van het merk Adidas. De schoenen werden voor weinig aangeboden en waren er in meerdere maten. Ik natuurlijk een blij ei en betaald inclusief verzendkosten. Ik wacht nog steeds op de gymschoenen. Natuurlijk heb ik contact gezocht met de verkoper maar die gaf niet thuis. Hij had een hotmailadres en het telefoonnummer was van een prepaid mobiel. Nu had deze jonge man meerdere slachtoffers gemaakt en is inmiddels veroordeeld en zit voorlopig te brommen in de gevangenis. De politie kon deze meneer aanhouden omdat er vele aangiften tegen hem waren gedaan.

Aangifte doen

Het is belangrijk om in dit geval, aangifte  van internetoplichting te doen bij de politie, dit kan meestal online. Er zijn vaak meerdere slachtoffers. De dader wil in korte tijd veel geld ontvangen en zal vaak daarna zijn account verwijderen van de site.

internetoplichting schoenen fraude

Oeps

Recentelijk heb ik het nog meegemaakt dat ik een kledingpakketje gekocht had van ongeveer €25,- en dit nooit heb mogen ontvangen. Ik heb diverse e-mails naar de persoon gestuurd maar kwam er net te laat achter dat alles via de mail van de site ging en ik eigenlijk geen gegevens had behalve de bankrekening en naam waar ik het bedrag naar overgeboekt had. Dom dom dom. Want ik had te weinig gegevens verzameld om aangifte te kunnen doen.

Vraag altijd naar een eigen mail adres en eventueel woonadres en telefoonnummer. De producten worden verzonden door een koerier ( DHL, GLS, Postnl enz) en hier zijn veelal track en tracé codes van, zodat je het pakketje kan volgen.

internetoplichting online privacy

Bestel Hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *