Steeds meer mensen winkelen online. Voor (bijna) alles is er ondertussen wel een webwinkel in te vinden waar je op eenvoudige wijze producten of diensten kan aanschaffen. In Nederland is betalen via IDEAL een gemeengoed aan het worden en in het buitenland kan je vaak met creditcard betalen. Maar wist je dat je ook eenvoudig betalingen kan doen en ontvangen met Paypal? We nemen je mee in de mogelijkheden die Paypal kent!
Online betalen
Zoals gezegd worden er elk jaar weer meer records gebroken. Voor wat betreft het online shoppen is het alweer de zoveelste keer dat er meer gekocht wordt dan het voorgaande jaar. Startende ondernemers beginnen hedendaags eerder een webwinkel dan een fysieke winkel in de stad. Het is namelijk ook veel goedkoper om een webwinkel te beginnen dan dat je gigantisch veel huur moet betalen voor een pand. Daarnaast kan je met een webwinkel de hele wereld bedienen en ben je met een fysieke winkel veroordeeld tot alleen de plaats waarin je gevestigd bent. De kern van het verhaal is hierbij dat er steeds meer diensten en goederen online besteld kunnen worden en dat deze op één of andere manier betaald moeten gaan worden. Hier komt Paypal om de hoek kijken.
Wat is Paypal?
Paypal is een betalingsplatform waarmee je op eenvoudige wijze online betalingen kan doen voor de producten en diensten die je wilt afnemen. Zie je een jurkje die je graag wilt hebben kan je deze met Paypal betalen. Je kan het zien als een betaalrekening waar je aankopen mee doet of betalingen op ontvangt. Het grote voordeel van deze betaalrekening is dat je met deze rekening wereldwijd kan betalen. Bestel je dus vaak op webwinkels zoals Amazon, Ebay, Markplaats en Alibaba loont het de moeite om eens naar Paypal te kijken.
Hoe werkt Paypal?
Paypal is dus een (online) betaalsysteem die je kan zien als een extra betaalrekening. Het kan gebruikt worden voor particulieren, webwinkels en groten online warenhuizen zoals Ebay, Marktplaats en Amazon. Daarnaast heeft Paypal een app ontwikkelt waarmee je ook fysiek kan betalen in winkels.
Aankoopbescherming
Het grote voordeel van Paypal is dat ze aankoopbescherming bieden. Dit is een soort van verzekering die ze bieden voor de volgende cases:
- Wanneer je het product niet ontvangt;
- Wanneer het product beschadigd is;
- Wanneer het product sterk afwijkt van de omschrijving, denk hierbij aan:
- In de omschrijving stond dat het product nieuw is, maar je ziet duidelijk dat het gebruikt is;
- Er missen onderdelen of functies terwijl dit wel beschreven staat;
- Je hebt 4 stuks besteld terwijl er maar 2 zijn geleverd;
- Wanneer je een heel ander product geleverd krijgt dan hetgeen je besteld hebt.
Wanneer dit speelt kan de (ver)koper een claim indienen bij Paypal om zo tot een schikking te komen. De aankoopbescherming is zowel interessant voor de koper als verkoper en is hiermee één van de grote voordelen die Paypal bied.
Hoe gaat het in zijn werk?
Om gebruik te maken van Paypal dien je als eerste een account aan te maken op de website. Nadat dit gerealiseerd is koppel je het account aan een creditcard of je Nederlandse betaalrekening. In de afbeelding hieronder zie je welke creditcard maatschappijen gekoppeld kunnen worden. Elke Nederlandse bank (Rabobank, ING, ABN Amro etc.) kan je koppelen aan je Paypal account. Als de betaalrekening is gekoppeld kan je gaan beginnen met bestellen en kan je in een website gaan betalen met Paypal.
Betalingen ontvangen
Naast dat je geld kan uitgeven via de Paypal betaalrekening is het ook mogelijk om betalingen te ontvangen voor goederen en of diensten die je levert via internet. Met Paypal ME kan je een persoonlijke pagina aanmaken en de link te sturen naar klanten om Paypal betalingen te ontvangen op je rekening. Het is goed om te weten dat Paypal een klein percentage rekent over de verkopen die je doet. Kijk hiervoor op het tarieven gedeelte van de website. Een nadeel vindt ik echter wel dat de verkoper ook een Paypal account moet hebben. Wil je binnen Nederland zaken doen zou ik eerder voor IDEAL kiezen. Doe je echter buiten Nederland zaken is Paypal een prima betaaloptie.
Meer weten over Paypal?
Wil je meer weten over deze variant, dan zijn wellicht deze twee boeken iets voor jou!