Hoe voorkom je een vakantiekater?

vakantiekater bruk strand pier

De meeste mensen zijn net terug van vakantie. En de meeste mensen zullen nu super relaxed zijn! Maar ja, een vakantiekater ligt op de loer. Hoe kan je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden? We zijn op onderzoek geweest.

Karin’s vakantie

Karin heeft een heerlijke vakantie gehad, veel buiten geweest, redelijk mooi weer gehad, een paar boeken gelezen en aardig veel beweging gehad. Ow ja, heb ik al gezegd dat ik heerlijk gegeten heb? Nu kan ze er weer helemaal tegenaan. De ervaring leert echter dat het vakantiegevoel wat ik heb zo weer kwijt ben. Deze keer moet dat echt anders. Hoe kan ik dit vakantiegevoel wel vasthouden?

De wetenschap

Wist je dat de positieve effecten van een vakantie op je welzijn en gezondheid vaak maar één of twee weken aanhouden? Dit noemt men fade out. Wanneer je terug komt van vakantie kan je zelfs een heus syndroom krijgen doordat je nog zo terug verlangt naar de vakantie. Dit noemen ze het ‘post holiday syndrome’. Hoe merk je dit? Je merkt het doordat je onrustig bent of het onvermogen hebt om de dagelijkse dingen weer op te pakken. Denk hierbij aan werken, schoonmaken of boodschappen doen. Het schijnt zelfs zo erg te zijn dat je hier een depressie van kan krijgen. Om dit te voorkomen hebben we 10 tips verzameld om een vakantiekater te voorkomen.

Top 10 anti-vakantiekater gevoel

1) Ga gelijk de volgende vakantie plannen! En wel NU meteen.
2) Zet de wifi uit. Zet een aantal keren per week ’s avonds de wifi uit op de telefoon of iPad en ga een boek lezen of een spelletje spelen.
3) Zet ’s avonds de TV niet aan. Wat zal dit je een rust geven. Daarnaast houdt je zeeën van tijd over voor andere leuke dingen.
4) Kijk in de buurt of je ergens nieuwe indrukken op kan doen. Waarom ken ik op het vakantieadres alle kerken van binnen en buiten maar weet ik dit niet in de plaats waar ik woon?
5) Ga lekker buiten eten! Waarom eet ik in de vakantie wel buiten met 18 graden maar doe ik dit niet als ik thuis ben? Even op zoek naar je fleecejack of dikke trui
6) Vakantietijd inplannen. Blok in je agenda een aantal uur ‘vakantietijd’. In deze tijd ga je een boek lezen of een spelletje spelen met het gezin.
7) Ga wandelen tijdens de lunch. Dit is met name handig als je een kantoorbaan hebt waar je acht uur per achter een computer zit.
8) De out of office assistent aan laten staan. Dit kan best een dag of twee. Dit geeft jou de tijd om de achterstallige mail weg te werken.
9) Lees in één dag alle mail die je hebt ontvangen. Niet is fijner om op de ‘delete’ knop te drukken als de mail niet meer van toepassing is.
10) Om in de vakantiestemming te blijven plaats je overal vakantiefoto’s. In je huis, op je computer en op je telefoon. Elke keer wanneer je de foto ziet komt er een glimlach op je gezicht!

Om alvast in de stemming te komen!

vakantiekater boek bucketlist

Bekijk hier!

vakantiekater spelletjes 30 seconds

Bekijk hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *