Wanneer je het huis te koop wilt zetten is het aan te bevelen om een plattegrond toe te voegen zodat potentiële kopers een goed beeld krijgt van de afmetingen van het huis of appartement. Maar hoe maak je een plattegrond? Dat leggen we in dit artikel uit.
Plattegrond
Een essentieel punt wat vaak vergeten wordt als je het huis te koop aanbiedt is om een plattegrond te maken van je woning of appartement. Foto’s van je huis zeggen meer dan 1000 woorden en wat je in huis hebt geplaatst zegt veel over de sfeer. Een plattegrond van het huis is echter essentieel om je huis succesvol te verkopen. Met een plattegrond kan de potentiële koper de foto’s koppelen aan de locatie op de plattegrond waar deze gemaakt is. Daarnaast stelt een plattegrond de koper in staat om objectief naar je huis of appartement te kijken zonder dat die na hoeft te denken over de indeling die jij gemaakt hebt in je huis. Tevens kan een plattegrond dingen duidelijk maken wat een foto niet kan.
Voorbeeld
Een voorbeeld waarbij een plattegrond uitkomst biedt is als een woning meerdere hoeken heeft waardoor je deze minder makkelijk op de foto kan zetten. Hetzelfde geldt als je de eetkamer en woonkamer van elkaar gescheiden hebt door er een tussenwand in te plaatsen. De potentiële koper kan hier van afschrikken terwijl deze één dag gebruikt om de wand te slopen deze er één hele grote kamer van kan maken.
Nu duidelijk is waarom we een plattegrond moeten toevoegen aan de advertentie moeten we gaan uitzoeken hoe we een plattegrond kunnen gaan maken.
Niet eenvoudig
Een plattegrond maken is niet eenvoudig en je hebt hier wel een beetje ruimtelijk inzicht voor nodig. Niet iedereen kan immers de vertaling maken om je huis op papier te zetten. Voor een succesvolle plattegrond moet je het huis vanuit de lucht gaan bekijken. Wellicht heb je weleens ingezoomd met behulp van Google Maps op de omgeving waar je woont. Met Google Maps bekijk je de buurt en straten ook vanaf de bovenkant. Dit doe je eigenlijk ook als je een plattegrond maakt van je huis.
Floorplanner
De website Floorplanner.com biedt je de mogelijkheid om heel eenvoudig zelf een plattegrond te maken.
Bij floorplanner heb je de mogelijkheid om voor de gratis- of een betaalde variant te kiezen. Er zijn momenteel drie varianten (Basic, PLUS of PRO) waarbij we de PRO variant buiten beschouwing laten. Floorplanner is zowel geschikt om een plattegrond te maken voor het verkopen van je huis alsmede om een plattegrond te maken wanneer je een huis aanschaft.
De BASIS versie
De gratis variant stelt je in staat om een plattegrond te maken van de woning en om deze te voorzien van ramen, deuren, meubilair etc. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of dit zit wel verwerkt in de website van floorplanner. Het is heel eenvoudig om een ruimte, deur of raam groter of kleiner maken en de dikte van de muur te bepalen. Gaat de deur de andere kant open dan wat het icoontje standaard aangeeft? Geen probleem, binnen twee seconden heb je dit aangepast. Spelenderwijs kom je steeds meer achter mogelijkheden en functionaliteiten die Floorplanner biedt.

2D/3D Functionaliteit
Je hebt bij Floorplanner de mogelijkheid om een plattegrond 2D of 3D te maken. Bij een 2D zie je alleen de bovenkant van de woning. Bij een 3D plattegrond is het mogelijk om ook rondom bijvoorbeeld de begane grond van je huis te kijken. Zo kan je met 3D plattegrond een blik werpen in de woonkamer zoals je van buiten het huis naar binnen zou kijken. Hiermee heb je direct een ‘levensecht’ beeld wat de consequenties zijn als je muur zou plaatsen tussen bijvoorbeeld de woon- en eetkamer. Voor de verkoop van je woning zou ik me alleen druk maken om de 2D tekening van de woning. Dit is namelijk meer dan voldoende voor potentiële kopers.

Als je eenmaal de plattegrond klaar hebt kan je een screenshot maken van de plattegrond en deze als één van de foto’s toevoegen aan de advertentie. Een screenshot kan je bijvoorbeeld maken met de print screen knop op je toetsenbord of met behulp van software zoals Greenshot.

De PLUS versie
De betaalde variant kan hetzelfde als de gratis variant alleen heeft het twee belangrijke dingen die je wellicht nodig hebt voor het succesvol verkopen van je huis.
Als eerste kan je meerdere projecten aanmaken binnen Floorplanner. Het eerste project wat je aanmaakt is het huis dat je wilt gaan verkopen. Binnen dit project maak je voor elke verdieping een plattegrond. Denk hierbij aan Begane Grond, Eerste Verdieping, Zolder. Daarnaast kan je nog additionele schuren of stallen toevoegen.
Het tweede project kan het huis zijn wat je op het oog hebt te kopen wanneer je dit huis hebt verkocht. Voor die woning kan je de plattegrond gaan maken en hier een 3D plattegrond van maken zodat je precies weet hoe het eruit komt te zien als je bank aan de ene of andere muur plaatst.
Exporteren als FML bestand
Het tweede punt wat belangrijk is, is de mogelijkheid om een export te maken van het project en de daarbij behorende plattegronden. De PLUS versie stelt je namelijk in staat om je project op te slaan als een FML bestand. Het FML bestand heb je namelijk nodig als je de plattegrond module wilt activeren binnen Funda.nl. Persoonlijk vindt ik het belangrijk dat de potentiële koper ziet dat ik in de advertentie een plattegrond heb opgenomen. Binnen het Funda.nl platform kan je ook zoeken op alleen huizen en appartementen die een plattegrond hebben toegevoegd. Het zou zonde zijn als jou potentiële koper jouw huis niet ziet omdat je geen plattegrond hebt.

Kosten
Voor de kosten hoef je het gelukkig niet te laten want die bedragen €10 euro per jaar en je kan betalen via IDEAL. Als alles goed is heb jij het huis binnen één jaar verkocht en heb je eventueel ook al een ander huis gekocht.
Meedenken met de koper
Als verkoper van het huis is het slim om te bedenken wie een potentiële koper voor het huis kan zijn. Als je de doelgroep weet wie het interessant vindt kan je hierop inspelen wat betreft promotie en andere zaken. Soms weet de doelgroep echter niet dat jou huis voor hun interessant kan zijn en moet je hun een beetje op weg helpen. Dit zal ik met een voorbeeld illustreren.
Ons huis stond staat in een Vinex wijk in Meppel. Dit huis bestaan uit de begane verdieping, de eerste verdieping (3 slaapkamers) en een zolder. De zolder was één grote ruimte. Voor ons was dit handig omdat we daar onze was ophingen en sporten. Als je dit bekijkt op de plattegrond ziet dit er als volgt uit:

Dat is niet super spectaculair te noemen. Het is een grote ruimte waar je heel veel mee zou kunnen maar eerlijk gezegd geen idee hoe je dat moet bewerkstelligen. Op dit moment is onze doelgroep starters en gezinnen met één of twee kinderen. Dit is natuurlijk al een grote doelgroep maar met een simpele aanpassing kunnen we er nog een doelgroep aan toevoegen.
Hoe we dit hebben gedaan? Door één extra plattegrond te maken en deze aan onze advertentie toe te voegen.
Wat ik heb gedaan is een kopie gemaakt van de zolder en hier twee kamers extra in getekend. De zolder komt er dan als volgt uit te zien.

Een kant de zolder heb ik opgeofferd om hier twee slaapkamers te realiseren. Dit kan eenvoudig gemaakt worden aangezien er alleen maar twee muren geplaatst hoeven worden. De slaapkamers zouden in dit voorbeeld 3 bij 2,5 meter zijn en daarmee groot genoeg om kinderen in te laten slapen.
De rest van de zolder kan nog steeds gebruikt worden voor was- of andere doeleinden.
Door deze aanpassing is de woning ineens geschikt voor een gezin met meer dan drie kinderen en hebben wij er een extra doelgroep bij. Wat ik er uiteindelijk mee wil zeggen is dat je soms de potentiële koper een beetje op weg moet helpen om de potentie van je huis te laten zien.
Tips
- Maak gebruik van de functionaliteit van Floorplanner PLUS om een plattegrond te maken van je huis of appartement.
- Indien je huis het toelaat om bepaalde muren er zonder problemen uit te halen is het aan te bevelen om een extra optionele plattegrond te maken en deze toe te voegen aan de advertentie. Hiermee denk je mee met de koper.