Hoe geef ik mijn eigen boek uit?

hoe geef ik mijn eigen boek uit

Heb je altijd al eens een boek willen uitgeven maar heb je GEEN idee hoe je moet beginnen? Zoek niet verder want ik ga je helpen. In dit artikel leg ik stap voor stap uit uit welke elementen het bestaat en hoe JIJ in korte tijd je eigen boek uitgeeft op Bol.com en/of Amazon.

Welke stappen zijn er allemaal

Goed, je leest deze pagina omdat je een boek wilt uitgeven maar geen idee hebt waar je moet beginnen. Waar je vroeger echt naar een uitgever moest gaan om je boek te verkopen kan hedendaags iedereen een boek uitgeven. Het is in alle eerlijkheid zijn het gewoon een aantal stappen die je moet doorlopen. Uiteraard moet je deze stappen wel weten maar daar ga ik je mee helpen. De volgende stappen gaan we in dit artikel behandelen:

 • Distributieplatform selecteren
 • Je verhaal
 • Foto’s
 • Boek in de juiste format zetten
 • Boekomslag
 • Marketing

In de volgende hoofdstukken leg ik per item uit wat er bedoeld wordt en hoe je dit jezelf eigen kan maken.

Distributieplatform selecteren

HUH? Een distributieplatform kiezen als eerste stap? Het verhaal is toch het belangrijkste..?

Ja en Nee is het antwoord. Uiteraard is de inhoud van het boek het belangrijkste wat er is maar het platform waar je het boek op publiceert is minstens zo belangrijk aangezien hier je potentiële klanten op komen om je boek aan te schaffen.

Wat is nu eigenlijk een distributieplatform? Hier moet je denken aan Bol.com en Amazon.nl. Dit zijn hele grote webwinkels waar je naast boeken ook andere producten kan kopen. Door je boek te verkopen op webwinkels zoals deze kunnen potentieel vele miljoenen jouw boek kopen. Ik zal je wel direct uit je droom helpen dat dit niet vanzelf gebeurd maar dat je succes bepaald wordt door de marketing campagne die je gaat voeren. Maar goed, hier later meer over.

Bol.com

Wanneer je naar bol.com gaat om uit te zoeken hoe je hier je boek op kan publiceren kom je erachter dat dit niet direct mogelijk is. Je kan je boek alleen indirect publiceren op Bol.com. Er zijn een aantal partijen waar via je je boek kan publiceren op Bol.com. De partij waar ik gebruik van maak is BraveNewBooks. BraveNewBooks stelt je in staat om via een aantal simpele stappen je boek bij onder andere Bol.com, Kobo en natuurlijk hun eigen BraveNewBooks boek sectie.

Als eerste dien je een account aan te maken bij Brave New Books. Als je ingelogd bent kom je in je dashboard terecht. Hier zie je je verkopen, eventuele berichten en kan je verder nagiveren

bravenewbooks

Als je een boek wilt publiceren ga je naar ‘mijn boeken’ en klik op ‘nieuw boek’

bravenewbooks nieuw boek publiceren

Je hebt dan een aantal keuze mogelijkheden. Het is aan te raden om zowel een E-book als een fysieke (hardcover, paperback) variant te kiezen. Wanneer je je eerste boek stap voor stap klaar hebt gemaakt heeft Brave New Books een handige optie waarmee je een boek kan kopiëren zodat je alle informatie niet nogmaals hoeft in te voeren. Maar goed, we dwalen af. Elk boek wat je publiceert moet voorzien worden van een geldig ISBN nummer. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €12,00 per boek(type).

Als je je type boek hebt gekozen kan je beginnen met het invullen van alle informatie. Om je mee te nemen is het handig om mijn boek erbij te pakken die op Bol.com staat. Deze kan je vinden in deze link.

bravenewbooks boek uitgeven

Boektitel: 50 Veganistische recepten om de dag goed te beginnen

:Vegan Lifestyle voor Beginners

Over de auteur: Hier kan je een verhaaltje vertellen over jezelf. Ben je bijvoorbeeld kok van beroep kan je hier vertellen wat je bereikt hebt op het vlak van koken. Tip hier is om even rond te neuzen bij bekende schrijvers zodat je een beeld krijgt wat ze daar verwachten.

Bij de stap Informatie komen de belangrijke zaken aan bod:

Onderwerp: Dit is als ware de categorie waar je boek in thuishoort. Schrijf je een roman zal je hier voor romans moeten gaan. In onderstaande afbeelding zie je een aantal categorieën. Plaats het boek in de juiste sectie.

bravenewbooks categorieen

Trefwoorden: hier kan je een maximum van zeven trefwoorden in plaatsen. Mijn tip is ze om alle zeven ook daadwerkelijk te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je boek beter vindbaar is binnen Bol.com. De trefwoorden vind je niet terug binnen je boek op Bol.com maar worden onderwater wel verwerkt. Zoek maar eens op “veganistisch” en je zal mijn boek op één van de drie pagina’s vinden.

Korte beschrijving: Schrijf in twee zinnen waar je boek over gaat.
Lange beschrijving: Schrijf hier voluit op waar je boek over gaat. Kijk voor inspiratie naar andere boeken om een beeld te krijgen wat je hier het beste neer kan zetten.

Als je alles goed hebt ingevuld zal je ook een prijs moeten gaan bepalen. Via deze url kan je makkelijk achterhalen wat het uiteindelijk oplevert wanneer je boek verkoopt. Maar ga ervanuit dat je ongeveer €3,50 ontvangt wanneer je fysieke boek voor €19,00 verkoopt, en dat je voor een e-book €1,00 ontvangt wanneer het boek voor €7,00 in de winkel ligt.

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen kan je het boek publiceren en zal deze gecontroleerd worden. Houdt er rekening mee dat het ongeveer twee dagen kost voordat je boek ook daadwerkelijk op Bol.com staat.

Amazon.nl

Op een later moment zal ik hetzelfde beschrijven voor Amazon.nl. De gedachte en methodiek is hetzelfde alleen het platform is anders. Het grote voordeel van Amazon is dat je geen geld hoeft te betalen voor een ISBN nummer. Amazon gebruikt hun eigen nummer genaamd het ASBN nummer. Deze is gratis te gebruiken en bespaard je dus zo’n €25,00.

Mogelijke vragen over het distributieplatform

Wanneer kies ik voor Bol.com en wanneer Amazon.nl? Dat hangt er een beetje vanaf wat je doelgroep is. Bestaat je doelgroep uitsluitend uit Nederlands publiek zou ik momenteel nog voor Bol.com gaan. Dit is omdat Amazon.nl nog niet zo’n grote speler is binnen Nederland. Bestaat je doelgroep ook uit Buitenlands publiek (bijv. Engelstaligen) zou ik de voorkeur geven aan Amazon.nl. Dit komt omdat je boek dan direct wordt gepubliceerd op alle andere Amazon marketplaces zoals Amazon.com en Amazon.de. Binnen deze landen is Amazon super groot en zal je meer klanten en dus ook verkopen krijgen.

Je verhaal

Uiteraard is het verhaal het belangrijkste gedeelte van een boek. Dit willen mensen immers lezen en daar kopen ze je boek voor. Voor de één zal een verhaal schrijven een peulenschil zijn terwijl anderen er maar niet doorheen komen. Wanneer je begint met het schrijven van een boek is het slim om jezelf per dag/week deadlines te stellen. Je gaat immers heel snel uitstellen wanneer je even andere dingen te doen hebt. En voor je het weet ben je weer een aantal maanden verder.

Op het internet zijn diverse handleidingen te vinden met tips hoe je boek het beste kan schrijven.

Opmaak document

Distributiesplatformen Bol.com en Amazon hebben templates (word document) die je kan gebruiken voor het schrijven van je boek. Dit is met name handig omdat de opmaak dan direct op orde is. Wanneer je een ebook gaat publiceren is het voor de lezer handig dat je een inhoudsopgave maakt. Uiteraard is dit sowieso handig maar voor de ebook is het heel erg handig. Je kan namelijk met een ebook vanuit de inhoudsopgave direct doorklikken naar het juiste hoofdstuk.

Wanneer je het document klaar hebt en deze upload bij Bravenewbooks of Amazon, kan je bij beide platformen een preview zien hoe je boek eruit komt te zien. Gebruik dit ook echt want je wilt niet dat je boek er niet uit ziet. Je kan onbeperkt een nieuwe versie van het document uploaden als je het boek nog niet gepubliceerd hebt. Is het boek gepubliceerd en je wilt een aanpassing doen zal je de huidige versie uit de handel moeten halen en daarna een nieuwe versie moeten maken. Uiteraard is dit de kopieer functie eenvoudig te realiseren maar het zorgt er wel voor dat je boek een aantal dagen niet beschikbaar is voor verkoop

Andere opties

Je kan er ook voor kiezen om iemand anders je verhaal te laten schrijven. Dit noemen ze een ghostwriter of tekstschrijver. Wanneer je gebruik wilt maken is het goed om een klik te hebben met de persoon die je boek schrijft. Anders kan dit gedurende de tijd frictie opleveren.

Een andere optie is om de rechten voor een bestaand boek te kopen zodat je het boek in Nederland mag uitgeven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een populair Engels boek nog niet in het Nederlands is verschenen. Door de rechten hiervoor te kopen kan je het boek uitgeven en zodoende geld verdienen.

Foto’s

Een verhaal wordt versterkt met foto’s. Een foto zegt immers meer dan dan 1000 woorden. Een programma die je kan gebruiken om eenvoudig foto’s te bewerken of aan te passen is CANVA. Canva stelt je in staat om foto’s te vergroten, te verkleinen, te slepen en noem maar op. Een ander goed voorbeeld is dat Canva een aantal voorbeeld designs heeft die geoptimaliseerd is voor bijvoorbeeld een Facebook Post. Je klikt het desbetreffende design aan en het formaat is direct goed.

canva nieuw design maken

In je profiel kan je ook een eigen template maken aan de hand van een design. Wil je bijvoorbeeld je logo altijd op een vaste locatie hebben wil je hier gewoon een template van hebben. Dit is twee seconden werk in Canva. Heb je je design uitgekozen kan je gaan beginnen met het uploaden van je foto’s die je erin wilt hebben. Onderstaande flyer heeft me bijvoorbeeld tien minuten gekost om te maken.

fun fit steenwijk gefeliciteerd met je prijs canva

Wanneer je foto’s wilt toevoegen zal ik zeker eens naar Canva kijken. Wil je al je foto’s in bijvoorbeeld een grijstint en in hetzelfde formaat hebben kan dit eenvoudig met Canva. Zo breng je ‘rust’ aan in je boek.

Wanneer je foto’s in je boek opneemt zou ik persoonlijk kiezen voor een grijstint foto. De reden hierachter is dat boek duurder wordt wanneer je meer kleurenfoto’s toevoegt. Kijk voor een voorbeeld op de tarieven pagina.

Boek in de juiste format zetten

Zoals al hierboven beschreven dient het verhaal in het juiste format geplaatst te worden. Zoals Bravenewbooks als Amazon hebben uitgebreide handleidingen beschikbaar hoe het document het beste kan opmaken.

Ik moet wel toegeven dat het ”word sjabloon” van Brave New Books een beetje aan de karige kant is. Met een beetje meer effort hadden ze een hele goede sjabloon kunnen maken die voor alle auteurs eenvoudig te gebruiken is.

Zoals je ziet is een boek niet meer gewoon dan een WORD document.

bravenewbooks manuscript boek uploaden

Wanneer je je manuscript upload zal het platform het bestand converteren en krijg je daarna een preview te zien hoe het boek eruit komt te zien. Wanneer het de eerste keer nog niet naar je zin is kan je het bestand op je computer aanpassen en daarna opnieuw uploaden. Net zolang totdat het naar grote tevredenheid is en sla deze dan op.

Boekomslag

Mensen zijn visueel ingesteld. Ze beslissen binnen een fractie van een seconde of ze een aankoop doen of niet. Om mensen aan te sporen om je boek te kopen zal daarom je boekomslag van hoge kwaliteit moeten zijn. Het platform Fiverr kan je helpen om iemand voor jou een boekomslag te maken. Fiverr is als ware een hele grote marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen.

fiverr platform

Jij zoek iemand die voor jou een boek omslag kan maken. Als je dan gaat zoeken op “Amazon Book Cover” krijg je tal van mensen die dit voor een (gering) bedrag voor je kan realiseren.

Tip: Het is een platform waar met name veel engelstaligen mensen op zitten. Denk hier aan mensen die wonen in India, Filipijnen en Amerika. Het is dus handig om een engels te kunnen typen.

Tip: Het is een must om goed te weten hoe je de boekomslag wilt hebben. Wanneer je geen goed beeld hebt zou ik je willen aanbevelen om niet met iemand in zee te gaan aangezien het kans op falen alleen maar groter is.

Mijn cover voor mijn boek heb ik via een persoon op Fiverr laten maken. Doordat je zelf precies weet wat je wilt kan je het precies overbrengen (desnoods met voorbeelden) en kan de ander je ontwerp gaan realiseren.

Tip: Het is leuk om eens een half uurtje rond te struinen op Fiverr. Je ziet de meest opmerkelijke zaken voorbij komen. Het is goed voor je inspiratie over wat er allemaal mogelijk is. Zelf heb ik bijvoorbeeld weleens gebruik gemaakt van iemand uit India die voor mij 100 websites heeft opgezocht over een bepaald onderwerp. Dit bespaarde mij enorm veel tijd, hij kreeg er 5 euro voor wat voor Indiase begrippen veel geld is en zo is iedereen geholpen.

Marketing

Als je boek eenmaal gepubliceerd is en op Bol.com of Amazon staat kan je eindelijk achterover leunen en alleen maar maandelijks te kijken hoeveel verkopen je hebt gerealiseerd. Helaas is niks minder waar en zal je iets met marketing moeten gaan doen om verkopen te realiseren. Gelukkig kan je hier zelf heel veel in betekenen. Er zijn een aantal opties:

De eerste optie is om dit uit te besteden. Er zijn diverse uitgevers en personen die dit graag voor je willen doen. Een uitgever is trouwens wel minder happig aangezien je het boek ook niet via hun hebt uitgegeven. Uitbesteden is makkelijk maar gaat je ook geld kosten. Er zijn opties waarbij je per verkoop een fee moet betalen of je betaald een vast bedrag voor marketing.

De tweede optie is om zelf marketing te doen. Als je boek eenmaal online staat kan je een link plaatsen op je eigen website en kan je link delen via social media. Een goede toevoeging is om de link ook in diverse Facebook en Linkedin groepen te plaatsen.

Facebook groepen

Facebook groepen zijn uitermate geschikt om je boek te promoten. Hieronder vindt je een aantal groepen waarin auteurs hun boek ter promotie leggen en waar ze om reviews vragen. Dit is slim aangezien Amazon en Bol.com je boek ranken aan de hand van onder andere het aantal reviews. Dus hoe meer reviews je hebt hoe hoger je staat in de zoekresultaten.

https://www.facebook.com/groups/freekindlebookpromotion/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/kindle.reader.book.club/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/781495321956934/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/238409906321951/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/1613113788927456/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/KDPSelectAuthors/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/1450304978603185/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/tin.schorpioen/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/kindlebookpromos/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/873478119436066/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/707729359273363/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/657301117713499/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/unlimitedkinldereads/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/602196313230557/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/kinpub/?ref=group_browse_new

Naast deze specifieke groepen heb je ook groepen die bijvoorbeeld over ‘afvallen’ gaat. Gaat jou boek over een dieet of ieder dergelijks is het aan te raden om in dit type groepen te gaan en daar je boek aan te prijzen. Heb je een lokale business en heb je daarover geschreven, meld je daar dan aan en ga in deze groepen dan marketing berichtjes schrijven.

Tip: Ga gewoon een half uurtje zoeken binnen Facebook groepen en wordt lid van een aantal groepen. De dagen daarop zal je toegelaten worden tot de groep en krijg je een indruk welk type berichten er gepost worden. Hier kan je dan op inspringen.

Voor Linkedin geldt eerlijk gezegd hetzelfde.

Tot slot

Hopelijk heb je aan de hand van dit artikel de eerste stappen gezet of het eerste boek  reeds gepubliceerd. Mocht je tegen dingen aanlopen of andere vragen hebben kan je altijd een reactie achterlaten en dan kom ik erop terug. Ik wens je heel veel succes toe in ieder geval en wie weet lees ik binnenkort je eerste boek wel!

Bekijk hier!

Bekijk hier!

Een reactie op “Hoe geef ik mijn eigen boek uit?

 1. mandy zegt:

  beste,

  ik wil graag een zelfhulpboekje uitbrengen maar ik heb geen spaargeld om dit te realiseren. bijvoorbeeld voor een hardcover of paperback boekje te laten maken. waar moet ik zijn om hiervoor een bedrag te kunnen krijgen? en waar moet ik zijn om het boekje dan te laten drukken als ik eenmaal geld heb om het te doen?

  ik hoop op een reactie terug
  mandyjoanna@hotmail.com daar kan je mij op bereiken

  mvg mandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *