Hand

hand handen op elkaar

Je gebruikt ze dagelijks, zelfs nu je dit artikel aan het lezen bent. Maar wat weten we eigenlijk over je hand? We hebben het even voor je uitgezocht en komen met leuke feiten.

Theorie

Als we op Wikipedia kijken betekent hand in het latijns manus en in het meervoud manüs. Het lichaamsdeel is door de pols verbonden met de onderarm. Je gebruikt je handen om dingen mee vast te pakken of te houden. Daarnaast gebruik je de handen ook om dingen aan te wijzen of duidelijk te maken. Doven gebruiken hun handen om te communiceren met elkaar door middel van gebarentaal. Door middel van onze handen zijn we in staan om fysiek activiteiten uit te kunnen denken. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe wij dit artikel aan het typen zijn op de computer en dat jij dit artikel leest. Elke hand heeft normaal gesproken 5 vingers (pink, ringvinger, middelvinger, wijsvinger en de duim) waar in de vingertoppen heel veel zenuweinden samenkomen. Daardoor zijn onze vingertoppen zo gevoelig en zijn we uitstekend in staat om dingen op de tast te vinden.

Anatomie

De hand bestaat uit 5 onderdelen. Als eerste heb je de vingers welke bestaat uit de distala falanx, middelste falanx en de proximale falanx. De vingers zitten gekoppeld aan de middenhandsbeentjes (5 stuks) en deze is weer verbonden met de handwortelbeentjes (welke vaak uit 8 verschillende beentjes bestaat). In de vingers zitten in totaal 14 vingerkootjes en deze zorgen ervoor dat je de vingers in de hand flexibel kan bewegen. De duim heeft geen middelste falanx dus daarom dat het er 14 zijn in plaats van 15. De gemiddelde handbreedte van een volwassen vrouw is 74 mm en van een man 84 mm. De handlengte van de vrouw is gemiddeld 172 mm en van een man 189 mm. De binnenkant van de hand wordt palm genoemd en hier vindt je diverse diepe rimpels welke de handlijnen worden genoemd. Waarzeggers gebruiken deze lijnen om de toekomst te voorspellen.

hand vingers vingertoppen

Leven zonder handen

Kan je eigenlijk leven zonder handen? Gelukkig is dit mogelijk met de hedendaagse technieken die ontwikkeld zijn. Protheses die speciaal gemaakt worden voor mensen zonder arm of hand zijn er gelukkig al even en elk jaar worden ze vernieuwd en verbeterd. De eerste prothese was er eentje die van plastic was en werd puur gebruikt voor cosmetische doeleinden. De hedendaagse protheses kunnen zelfs al bediend worden door de persoon waardoor je dingen kan oppakken en daarmee echt interactie krijgt met je ‘nieuwe’ hand. Maar ondanks dat een prothese handig is als je geen handen meer hebt kan je er beter voor zorgen dat je geen gekke dingen uithaalt waardoor je eventueel je hand moet verliezen. Tevens is het aan te raden om je handen dagelijks te verzorgen.

Verzorgen

Ondanks dat we onze handen dagelijks gebruiken verzorgt niet iedereen zijn handen altijd even goed. Veelvoorkomende klachten zijn dat mensen droge handen hebben of dat de hand ruw is waardoor er kloven en barstjes ontstaan. Gelukkig kan dit eenvoudig opgelost worden door je handen dagelijks in te smeren met een zalfje wat je bij de supermarkt of drogisterij kan halen. Een spreekwoord wat met de hand te maken heeft is ‘manusje van alles’ waarbij wordt aangegeven dat die persoon alles kan en overal voor ingezet kan worden.

Koude handen

Wat je vaak ook hoort is dat mensen koude handen hebben in de wintermaanden. Dit wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten met kou samentrekken. Om dit te voorkomen kan je handschoenen aantrekken of ervoor zorgen dat je voldoende beweegt. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van koude handen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter wel uitgewezen dat vrouwen vaker last hebben van koude handen. Andere veelvoorkomende klachten zijn zweethanden en/of tintelende handen. Om zweethanden te verminderen dien je de handen vaak te wassen met zeep. Tevens helpt het om niet al te gestresst te zijn. Pittig eten vermijden is ook een aanbeveling. Bij tintelende handen kan het zijn dat een zenuw korte tijd bekneld zit in je hand. Vaak is ‘even schudden’ van je hand voldoende om de tinteling weg te laten gaan. Andere oorzaken kunnen zijn: Diabetes of een tekort van vitamine B12. Een bloedtest kan voor opheldering zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *