Altijd meer informatie over Groenland willen weten? Grijp nu je kans en lees dit informatieve artikel.
Alles over Groenland
Groenland behoort bij het Europese land Denemarken en de hoofdstad is Nuuk.
Langs de kusten van Alaska, Noord Canada en Groenland wonen de Inuit (oorspronkelijke bewoners). Er wonen ongeveer 60.000 mensen.
Groenland is het grootste eiland ter wereld. Zo’n 85 procent van het oppervlak is bedekt met sneeuw en ijs en alleen in het kustgebied wonen mensen in dorpen.
Omringd door zeeën
Groenland word omringd door de Atlantische oceaan, de Groenlandse zee, de Noordelijke ijszee en Baffin bay. De dichtstbijzijnde landen zijn Canada en IJsland. In Groenland ligt ook werelds grootste nationaal park.
Als de ijskap van Groenland zal gaan smelten dan stijgt het water wereldwijd met 7 meter.
Zomer – Winter
Het zomerseizoen start begin juni en loopt door tot half september. Dagen van bijna 24 uur daglicht Na half september worden de dagen snel korter tot de zon bijna niet meer boven de horizon komt en de temperatuur drastisch daalt. Het noorderlicht is dan ook goed te zien.
De Inuit leven van de jacht op zeehonden,ijsberen, rendieren en walvissen. Vroeger verplaatsten ze zich met kajaks en honden sleeën maar nu ook met sneeuwscooters en auto’s.
Groenland is een koud land, alleen in de zomer komt de gemiddelde temperatuur in de kustgebieden boven het vriespunt. Door de kou groeien er geen bomen maar alleen grassen, mossen en lage struikjes. Je bent ten noorden van de boomgrens, in de toendra’s
Toendra
In de toendra zijn de winters lang waardoor de bodem ongeveer 9 maanden lang bevroren en bedekt met sneeuw is. Iets dieper in de grond blijft de vorst het hele jaar zitten, dit heet permafrost (perma = blijvend). Door de korte zomer kan het water door de bevroren ondergrond bijna niet wegzakken en ook verdampt het smeltwater bijna niet. Daardoor is de toendra in de zomer heel drassig.
In het midden van Groenland is het nog kouder, daar blijft het in de zomer ook vriezen waardoor er geen plantengroei mogelijk is. De neerslag valt alleen in de vorm van sneeuw. De sneeuw smelt niet maar blijft altijd liggen. De laag met eeuwige sneeuw wordt steeds dikker en samengeperst tot ijs. Zo ontstaat er een dikke laag landijs.
Opwarming
De zee is meestal bevroren, dit wordt ook wel zee-ijs of pakijs genoemd. In de zomer breekt het ijs soms af en grote platen ijs drijven weg, dit heet drijfijs.
Door de opwarming van de aarde smelt het ijs aan de randen van Groenland, de winters zijn korter en minder koud en het ijs is veel dunner. Hierdoor kunnen de Inuit niet met honden sleeën of sneeuwscooters op jacht, dit gebeurd nu veelal met boten die zich een weg door het ijs breken. Dit kost veel tijd en de dieren waarop gejaagd wordt blijven daar vandaan. Tegenwoordig levert de jacht te weinig op.
De Diskobaai is het meest bekend bij toeristen, hier drijven ijsbergen in alle soorten en maten rond, ze breken af van diverse uitlopers van de lnadijskap en vallen in zee. Afhankelijk van het zuurstofgehalte kunnen ze in kleuren variëren van turkoois tot wit en blauw of zwart.
Nog een paar weetjes
Boomgrens: Grens tussen een gebied waar nog wel bomen groeien en waar geen bomen meer kunnen groeien door de lage temperatuur ( kouder dan 10 graden in de zomer )
Toendra: Boomloos gebied in de poolstreken met begroeiing van grassen, mossen en lage struikjes.
Permafrost: altijd bevroren ondergrond.
Landijs: Laag eeuwige sneeuw op het land die tot ijs is samengeperst.
Zee- ijs / pakijs: bevroren zeewater
Dit bericht is geschreven door Karin van Dokkumburg