Gastouder of Kinderdagverblijf?

gastouder of kinderdagverblijf voordelen nadelen

Nu we straks Papa en Mama worden, komt er in korte tijd heel veel informatie op je af en ‘moet’ je keuzes gaan maken. Eén van de keuzes is of je gebruik gaat maken van een Gastouder of een Kinderdagverblijf. We  zijn op onderzoek uitgegaan en hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.

Gastouder of Kinderdagverblijf

Wanneer de baby straks een paar maanden is kan je ervoor kiezen om de kleine naar een gastouder of kinderdagverblijf te brengen. Na wat georiënteerd te hebben in de omgeving hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet om de keuze voor ons te vereenvoudigen. Doe er je voordeel mee!

Kinderdagverblijf

Als je kiest voor een kinderdagverblijf wordt je kind verzorgd door gediplomeerde leidsters. Kinderdagverblijven zijn er in verschillende soorten en maten. Zo is de één groot waarbij er meer dan 30 kinderen zijn en is de andere klein met bijvoorbeeld maar 10 kinderen. Er kan gewerkt worden met horizontale- en verticale groepen. Horizontale groepen zijn kinderen die dezelfde leeftijd hebben, dus een dreumesgroep, een peutergroep en een babygroep. In een verticale groep zitten kinderen van alle leeftijden door elkaar heen. Er wordt gewerkt met een ratio kind/leidster.

De voordelen

 • Voor de jonge kinderen zijn er aparte ruimtes of kamers waar ze rustig kunnen slapen. In veel gevallen slapen ze steeds in hetzelfde bedje.
 • De leidsters hebben een afgeronde opleiding, in veel geval is dit een pedagogische opleiding.
 • Er wordt samen gespeeld, voorgelezen, gegeten en gedronken.
 • Er wordt met een vaste dagindeling gewerkt. Deze ziet er zoveel mogelijk uit als de dagindeling die je zelf thuis hanteert.
 • Wanneer een leidster ziek is zorgt het kinderdagverblijf ervoor dat er een inval leidster komt.
 • Er zitten meerdere leidsters op één groep.

De nadelen

 • Het is duurder dan bij een gastouder. Wel is de prijs in veel gevallen inclusief luiers, eten en drinken.
 • Het is minder flexibel als een gastouder. In veel gevallen wordt er gewerkt met een contract waarbij je X aantal uren (bijv 1 dag in de week) afneemt. Wil je van dag wisselen zal je dit minimaal 2 dagen van tevoren moeten aangeven maar houdt rekening met 2 weken of zelfs een maand!
 • Voor de baby is een kinderdagverblijf een hele overgang waarbij de kleine veel nieuwe gezichten ziet, veel prikkels heeft en geluiden hoort.
 • Er wordt gewerkt met een kind-leidster ratio. Dit kan ervoor zorgen dat je niet terecht kan op de dag dat jouw voorkeur heeft.

gastouder boekje

Bekijk hier!

Gastouder

Als je kiest voor een gastouder vangt deze in de meeste gevallen maximaal zes kinderen op. In bijna alle gevallen is de opvang bij de gastouder thuis. In sommige gevallen komt de gastouder naar jou toe. Een gastouder dient ook een afgeronde pedagogische opleiding te hebben en moet net zoals een kinderdagverblijf voldoen als allerlei eisen en normeringen. Er zijn gastouderbureaus die je in contact brengen met gastouders bij jou in de buurt.

De voordelen

 • Er zijn minder kinderen dus er is meer tijd voor individuele aandacht.
 • De opvang gebeurt in een huiselijke omgeving. Wanneer je kind of baby gevoelig is kan dit als prettig worden ervaren.
 • Een gastouder is enorm flexibel. Het is eenvoudig om een extra dag af te nemen of de kleine een uurtje op te halen zonder er extra voor hoeven te betalen.
 • Een gastouder is goedkoper dan een kinderdagverblijf.

De nadelen

 • Er zijn minder speelkameraadjes dan bij het kinderdagverblijf.
 • Er is geen sociale controle van andere leidsters. “What you see is what you get”
 • Er is niet altijd  vervanging wanneer de gastouder met vakantie gaat of ziek is.
 • Oudere kinderen hebben wanneer ze ouder worden in veel gevallen behoefte aan meer uitdaging.

Bekijk hier!

Conclusie

In een notendop zijn dit de voor- en nadelen voor een gastouder en het kinderdagverblijf. Voor beide vormen geldt dat je een goed gevoel moet hebben met de leidster(s). Als je gevoel zegt dat een kinderdagverblijf niet hetgeen is wat je wilt, dan moet je het vooral ook niet doen. Hetzelfde geldt voor een gastouder.

Voordat je een keuze maakt is het verstandig om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Voor hoeveel uren/dagen zoek ik opvang
 • Werk ik regelmatig of onregelmatig
 • Kan ik in geval van nood een dag thuis blijven omdat de leidster ziek is
 • Hoe ga ik om met vakantie

Wat je ook kiest, kies met je hart!

Succes met het maken van jou/jullie keuze!

4 reacties op “Gastouder of Kinderdagverblijf?

 1. Jantsje van der Veen zegt:

  Ik kan alleen maar zeggen dat Sophie en Fenna van Mike en Grieteke bij een gastouder zijn. Die doet het geweldig. Doet veel met ze, leuke en leerzame. Gaat elke dag een blokje om. Sophie zegt: even frisse neus halen.

 2. Amy van Dokkumburg zegt:

  When one becomes Mother and Father, the best place to have YOUR baby is at home. I have 5 and was home with all of them. So you might have to do with a little less, but you set your life accordingly. They all are married with a good life. 19 grandchildren and soon to have 18 great-grandchildren.

 3. Frans van Dokkumburg zegt:

  Dag Tantje Jantsje,

  Leuk om te horen dat een gastouders zo goed bevalt. Wij zijn nu bij zowel een gastouder als kinderdagverblijf geweest om bij beiden een gevoel te creëren. Bij ons komt er ook uit dat we voor een gastouder gaan kiezen, alleen wie is voor nu nog even de vraag 🙂

 4. Frans van Dokkumburg zegt:

  Hi Amy,

  Wow, 18 great-grandchildren. That is a great number and I can understand that this feels amazing! Wow 😀

  Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *