Eerste hulp bij ongelukken thuis – veiligheid

Veiligheid is er in verschillende soorten en maten. Hoe kan je veilig over straat, hoe kan je iemand helpen wanneer die in nood is. En hoe houdt je een bedrijf veilig als BedrijfsHulpVerlener of Beveiligingsbeambte. Karin legt de verschillen uit en hoe jij hierin kan helpen.

Veiligheid

Ik werk inmiddels 18 jaar in de beveiliging. Door vele overnamen in het verleden, ik ben begonnen bij NL’86 daarna VNV dit werd toen Securitas daarna door naar Prened en sinds 2003 Trigion, heb ik nogal een scala aan uniformen aangehad en ben werkzaam geweest op diverse objecten in het noorden van het land. De overnamen heeft veelal te maken met de aanbestedingen die een klant moet volgen. Dit kan alleen in Nederland plaats vinden of in Europa en zelfs wereldwijd, dit hangt van het bedrijf af. Door de jaren heen is het beroep beveiligingsmedewerker uitgebouwd en zijn werkgevers continue bezig om onze doelgroep bij te scholen en te ontwikkelen. Wat op zich een leuke bijkomstigheid is. Als objectbeveiliger heb je veelal een centrale functie.

Ik had laatst al een stukje geschreven over eerste hulp bij vergiftiging en dit valt ook onder het kopje beveiliging. De komende tijd zal ik wat dieper ingaan op wat mijn beroep inhoudt en wat je wel en niet mag en wat er van je wordt verwacht.

Veiligheid Trigion

Defenitie

De definitie van veiligheid loopt nogal uit één, het is een relatief begrip. Het bewust nemen van aanvaardbare risico’s. Veiligheid omvat vele gebieden, denk hierbij aan gezondheid, milieu, welzijn je eigen huis, werkplek, in de stad. Er is niets onder alle omstandigheden wat volledig zonder gevaar is.

Veiligheid is voor iedereen een ander gevoel. Als je bijvoorbeeld s’ avonds een enge film hebt bekeken en je moet de hond nog uitlaten dan zal je waarschijnlijk de route iets sneller lopen en wat vaker over je schouder kijken dan wat je normaal gesproken doet. Of omdat je bijvoorbeeld als politie agent of beveiligingsmedewerker werkt dan zal je meestal eerder onveilige situaties herkennen omdat je hierin getraind bent en het waarschijnlijk al eens meegemaakt hebt. Of je bent zelf eens in een onveilige situatie beland op je werk of tijdens het uitgaan en je herkend dit dan zal je een volgende keer anders handelen. ‘

Veiligheidsregels ( bedrijfsregels ) die beschreven staan zijn bedoeld om vervelende en gevaarlijke situaties te voorkomen en dat iedereen op dezelfde manier werkt. Hier ga ik later wat dieper op in.

veiligheid camera beveiliging

Filmpje of foto

Probeer te allen tijde zo snel mogelijk uit een onveilige situatie te stappen en maak foto’s of filmpjes van de situatie en geef dit door aan bijvoorbeeld je werkgever, politie of misschien wel je buren omdat er een schutting bijvoorbeeld niet meer stevig staat. Tegenwoordig maken omstanders vaak filmpjes van zeer nare situaties en plaatsen dit bijvoorbeeld op Facebook of een andere sociaal media bron. Dit is absoluut niet wenselijk en daarbij wordt de privacy ook ernstig geschonden van de betrokkenen, slachtoffers en het naarste geval nabestaanden. Sta daar bij stil voordat je leuk of niet leuk gevonden wordt op het internet. De meeste werkgevers hebben een strikt sociaal media beleid.

veiligheid facebook share op het internet

Eigen veiligheid eerst

Wat houdt dat nou eigenlijk in, eigen veiligheid eerst?

Heel kort door de bocht,  dat jezelf niet in gevaar komt als je iemand anders wilt helpen. Of dat je stopt met een bezigheid die dreigt onveilig te worden, denk hierbij aan werken met apparaten, elektronica, verkeerd op een ladder staan  en dat je een gevaarlijke situatie meldt op je werk en als het mogelijk is de situatie verhelpt.

veiligheid beveiligingsbeambte security beveiliger

Eerste hulp verlenen, maar pas op

Stel je ziet dat er aan de overkant van de straat een oude mevrouw van haar fiets valt en je wilt helpen. Dan is het niet verstandig om meteen de straat over te rennen, er kan verkeer aan komen. Maar eerst even om je heen kijken of er geen verkeer aan komt.

Bij een beginnende brand die niet meer omvat dan een prullenbak kun je zelf gaan blussen, indien mogelijk zorg er voor dat je altijd met zijn tweeën bent, maar is er veel rookontwikkeling dan raad ik je dit wel af, je kan namelijk Koolmonoxidevergiftiging krijgen. Dit is een kleur en reukloos giftig gas en lichter dan lucht, dit komt in het bloed en hecht zich aan het zuurstoftransport in de rode bloedcellen en hierbij wordt het zuurstofgas verdrongen. Met als gevolg dat je hieraan kan overlijden. De stel regel bij een beginnende brand. Is de brand groter dan de prullenbak dan meteen de brandweer bellen.

Werkgever

Tegenwoordig is elke werkgever verplicht, dit staat omschreven in de Arbo-wet, artikel 3, om doeltreffende maatregelen te treffen op het gebied van eerste hulp bij ongevallen, brandbestrijding en evacuatie van de werknemers en andere aanwezigen binnen het pand. Artikel 15 van de Arbo-wet beschrijft dat de werkgever zich moet laten bijstaan door één of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als BedrijfsHulpVerlener (BHV). Het verlenen van de bijstand houdt in elk geval in: Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen.  Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen. Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting. De bedrijfshulpverleners dienen te beschikken over een zodanige opleiding en uitrusting, en zijn zodanig in aantal en zodanig georganiseerd dat zij deze taken naar behoren kunnen vervullen.

Ik zelf heb EHBO, BHV, BHV ploegleider en VCA, dit omdat de klant het eist en ik het zelf ook leuk vindt om deze cursussen te volgen. Buiten kantoor tijden neemt de beveiliging de taak van BHV-er, EHBO-er over, maar soms zijn ze dit ook 24/7.

Ik zeg doen

Kortom krijg je de kans om de opleiding BHV te volgen via je werkgever dan zeg ik, meteen doen. Je leert hier zaken die je ook in je thuissituatie of op straat kan gebruiken en je ervaart hoe het is om met een branddeken, vlam in de pan en nog vele aspecten wat met brand te maken heeft, te werken. Ook leer je hier een AED apparaat te gebruiken bij een reanimatie en hoe je bepaalde verwondingen moet stabiliseren en behandelen. Elk jaar dien je wel een herhaling te volgen in levens reddend handelen en werken kleine blusmiddelen.

Een tip, kleinere ondernemingen kunnen gezamenlijk een offerte aanvragen voor de BHV cursus zodat de kosten meer verdeeld zijn en je leert elkaar ook beter kennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *