Een pakkende advertentietekst voor het verkopen van jouw huis? Zo maak je die!

pakkende advertentietekst creatief schrijven schrijf

In dit artikel leggen we uit hoe je een hele goede en pakkende advertentietekst kan maken die kan dienen voor het verkopen van jouw huis.

Pakkende Advertentietekst maken

Als eerste behandelen we de advertentie tekst. Het schrijven van een pakkende advertentietekst lijkt gemakkelijk maar schijn bedriegt.  Probeer een mix te vinden waarom jij/jullie voor dit huis zijn gevallen met feitelijke onderbouwingen zoals 4 slaapkamers en een garage. Door deze manier van werken maak je de advertentie persoonlijk en ben je in staat om op te vallen tussen al die andere huizen. Herinner je de brainstormsessie nog met je vrienden, familie en bekenden waarin ze positieve zaken uitlichten van het huis? Deze gaan we hier gebruiken in de advertentie.

De advertentietekst kan opgesplitst worden in een aantal onderdelen:

 • Opening
 • Locatie
 • Specialiteiten
 • Indeling
  • Begane Grond / Woonverdieping
  • Eerste Verdieping
  • Zolder
  • Kelder
  • Buitenruimte
 • Energie
 • Afsluiting

Opening

Wist je trouwens dat de eerste 200 à 250 tekens essentieel zijn voor een pakkende advertentietekst? De meeste websites gebruiken dit aantal karakters (tekens) om jouw huis mee te beschrijven. Daarnaast lezen kopers in eerste niet meer dan de eerste paar alinea’s.

Voorbeelden van een goede introductie tekst is:

“Dit hoekhuis staat aan een rustige laan, heeft een fenomenaal uitzicht, veel prettige leefruimte en is zeer goed onderhouden. Het huis is prettig ingedeeld. Bijzonder is de grote woonkeuken, waar iedereen zich direct thuisvoelt.”

Of

“Ruime en frisse hoekwoning, gelegen aan de stadsgracht en midden in het centrum! Deze woning is zeer goed onderhouden en bevindt zich op een fantastische locatie. Daarnaast bezit deze woning een aantal unieke eigenschappen! Bijvoorbeeld een eigen parkeerplaats …”

Als je met one-liners wilt werken zijn dit een aantal voorbeelden:

 • Gelegen aan een rustige werk in een kindvriendelijke buurt;
 • De kinderen binnen 5 minuten naar school brengen;
 • Dichtbij het centrum, uitvalswegen, scholen, aan vaarwater, aan park, station;
 • Dit is een ideale woning voor een groot gezin, kluswoning of grote werkplaats;
 • Jaren ’30 woning welke volledig gerenoveerd is;
 • Fraai afgewerkte 2/1 kapwoning welke een uitbouw heeft, serre, dakkapellen;
 • Villa net buiten het stadscentrum van Amsterdam.

Locatie

Vertel in een paar zinnen waar het huis staat en wat de omgeving te bieden heeft. Denk hier bijvoorbeeld kindvriendelijke buurt, dichtbij het centrum, supermarkt of sportschool.

Specialiteiten

Wat maakt het huis zo speciaal? Waarom zijn jullie voor dit huis gevallen? Vertel hier in het kort over. Deze alinea mag je best persoonlijk maken.

Indeling

Loop per etage het huis door waarbij rekening wordt gehouden met wat je per etage het belangrijkste zou vinden om te bekijken. Gebruik hier ook de positieve punten uit de brainstormsessie. Zet woorden zoals hal, entree , toilet en meterkast niet als eerste in de advertentie maar plaats die achteraan. Dit is namelijk beschikbaar in elk huis.

Begane Grond / Woonverdieping:

De meest belangrijke ruimte in het huis is de woonkamer, daarna komt de keuken en daarna pas de andere ruimtes zoals een serre, extra berging of een extra kamer. Pas aan het einde van deze paragraaf vermeldt je de hal, entree, toilet en meterkast. Heeft één van deze bijzonderheden dat vermeldt je dat hier.

Voorbeeld daarvan is een jaren 30 woning waarbij de elektriciteit en meterkast in zijn geheel vernieuwd is.

Zolder / Bovenste verdieping:

AIs je huis voorzien is van een tweede etage geef je aan hoe je op deze etage komt. Dit kan met een vaste trap, een schuiftrap of een vouwtrap zijn. Vermijdt trouwens het woord vlizotrap aangezien dit niet zo heel erg veel zegt over het soort trap. Tevens is dit een merknaam. Geef aan hoeveel kamers er zijn en wat de maten daarvan zijn. Als het mogelijk is om een extra kamer te realiseren moet je dit vooral aangeven aangezien je hiermee een breder publiek trek. Als het niet mogelijk is om een extra kamer te realiseren is het aan te raden om dit ook te vermelden aangezien je hier een hoop nodeloze kijkers bespaard die denken dat het wel te realiseren zou zijn.

Voorbeeldtekst

Overloop:

Ruime overloop met deur naar de trapopgang, badkamer en drie slaapkamers. Voorzien van lichte muren, vloerbedekking en balken plafond.

Slaapkamer 1:

Riante slaapkamer van 6,10 x 5,25 meter. Prachtig uitzicht over het polderlandschap. Toegang tot een inloopkast van 5,25 x 2,70 meter voorzien van originele bedstee-deuren.

Slaapkamer 2 en speelzolder:

Afmeting 5,35 x 3,60 meter. Het bijzondere aan deze kamer is de op maat gemaakte “ladder” naar de tweede verdieping, zijnde een prachtig ruime speelzolder van 3,70 x 3,70 m2. De speelzolder is geheel afgewerkt en heeft een tuimelraam in de rieten kap.

Slaapkamer 3:

Afmeting 3,70 x 3,70 meter. Voorzien van inbouwlegkasten en een raam naar de overloop en openslaande ramen naar de voortuin.

Badkamer:

Afmeting 3,30 x 2,95 meter. Nieuw voorzien in 2015 van dubbele wastafel, hangend toilet, ligbad en halfronde douchecabine, uitgevoerd in wit. Halogeen spotjes in het plafond. Behalve een raam is er ook een mechanische afzuiging. De vloer is voorzien van zwart gemarmerde plavuizen, de wanden tot het plafond zijn van lichte tegels.”

Kelder

Wanneer je een kelder hebt is het aan te bevelen om erbij te vertellen waar de ruimte voor te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld in termen zoals een wijnkelder of een plek om muziek te maken of je eigen bioscoop wanneer deze groot genoeg is.

Buitenruimte

Verkopers vergeten in hun over enthousiasme dat ze er bijna zijn om de buitenruimte te benomen. De grootte van de tuin, de garage of die grote schuur kunnen kopers over de streep trekken om een bezichtiging in te plannen. Tegenwoordig vinden mensen het steeds belangrijker om een buitenruimte te hebben dus gooi alle beleving in deze alinea.

Voorbeeldtekst

“Direct grenzend aan de entree en openslaande tuindeuren van de woonkamer is een beschutte voortuin met tuinverlichting, een smeedijzeren toegangshekje en twee terrassen. Achter het huis is een pad waar u de deur naar de bijkeuken kunt bereiken. Voor dit pad geldt recht van overpad naar een achtergelegen woning. Aan de zijkant van het huis is de zon de gehele dag. Hier hebben we een mooi hoekje ingericht waarbij je ’s ochtends de krant kan lezen of genieten van een heerlijk kopje koffie”

Of

“Zonnen, eten, tuinieren, vissen, spelen, hutten bouwen, geiten, kippen, genieten van het prachtige uitzicht, het kan allemaal in uw eigen tuin!”

Energie

Sinds 2016 is het noodzakelijk om een energielabel te hebben van je huis als je deze wilt verkopen. Alle woningen die in of na het jaar 2000 zijn gebouwd hebben standaard het energielabel A. Huizen van voor het jaar 2000 kunnen een ander energielabel hebben. Heb je een huis van voor het jaar 2000 maar heb je zonnepanelen op je dak laten installeren of de isolatie verbeterd of dubbel glas genomen? Vermeldt dit dan in de tekst. Hedendaags vinden mensen dit een steeds belangrijker aspect wanneer ze tot de aanschaf van een huis overgaan.

pakkende verkooptekst energielabel verkopen van je huis verkoop huis

Meest gemaakte fouten

Elke zin beginnen met de woorden “voorzien van”:

Het is beter om hiervoor alternatieven te vinden. Gebruik hiervoor een website zoals synoniemen.net of gebruik woorden zoals deze:

 • Compleet met;
 • Samen met;
 • Waarin afgewerkt met.

 

Zogenaamde mooie woorden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan woorden: Fraai, veel lichtinval, biedt toegang tot, middels, tevens, voorts. Probeer de zinnen zo te maken dat het spreektaal lijkt. Hiermee verklein je de afstand tussen jou en de koper.

Voorbeelden pakkende advertentietekst:

Voorbeeld 1

“Ons huis, dat wij particulier in de verkoop aanbieden, ligt binnen de bebouwde kom aan de Spoorstraat, de lintbebouwingweg naar Stationstraat, vlak bij het riviertje de Linda. In de omgeving vindt je boerderijen, maar ook particuliere woningen.

De woning betreft een oorspronkelijk boerderij, aan het begin van deze eeuw verbouwd naar twee royale woonhuizen met ieder hun eigen tuin en weilanden. Veel privacy maar evengoed een goede buur nabij. Ons huis ligt aan de voorzijde vanuit de straat gezien. De boerderij heeft muren van IJsselsteentjes, luiken, originele schuiframen en een rieten dak (vernieuwd in 2002). Het geheel verkeert in een uitstekende staat van onderhoud.

Bleskensgraaf is een sympathiek kerkdorp met uitgestrekte weilanden, het idyllische riviertje de Linda, rust, ruimte en een heel plezierig woonklimaat. Echt buiten wonen, slechts 10 minuten vanaf rijksweg A28, en dicht bij Zwolle.”

Voorbeeld 2

“Gezamenlijke entree, met lift. Ruime hal, 3 royale slaapkamers, een moderne badkamer (2015) voorzien van douche met thermostaatkraan, ligbad met handdouche en twee wastafels en een apart ruim toilet.

Een zeer grote, lichte woonkamer met schuifpui die leidt naar de mooie loggia aan de voorzijde van het appartement. Deze heeft een hardhouten vloer en een met hout afgewerkt plafond.

De royale open keuken is voorzien van 2 werkbladen. Naast de keuken bevindt zich een grote bergruimte waar de Nefit excellent combi c.v. ketel (2016), wasmachine en de centrale mechanische ventilatie-unit geplaatst zijn.

Er is een gezamenlijke patio/binnentuin en u heeft de beschikking over een eigen parkeerplaats en een eigen extra opbergruimte buiten.”

Positieve woordenlijst

Om je advertentie genoeg kracht bij te zetten is het aan te bevelen om vooral positieve woorden te gebruiken. Om je op weg te helpen is onderstaande lijst van positieve woorden samengesteld om die pakkende verkooptekst te maken.

Lijst van positieve woorden voor je verkooptekst:

positiviteit, leven, heerlijk, lekker, tolerant, engel, sterk, schat, vriendschap, grappig, muziek, dansen, kussen, begrip, fantastisch, nieuw, schoon, luchtig, belonen, slingers, bemoedigen, aansporen, eerlijk, oprecht, waarderen, inspireren, gezellig, scheppen, fantaseren, bemind, belangstelling, gemoedelijk, hartelijk, innemend, aantrekkelijk, beleefd, attent, vriend, vriendin, mooi, geliefd, liefkozen, vriendschappelijk, vrijheid, zinvol, zuiver, weerbaar, levenslust, glimlachen, aangenaam, stralen, winst, Liefde, aandacht, rust, balans, geluk, vrede, geloof, hoop, aandacht, compassie, lief, ja, behulpzaam, koesteren, Lachen, romantisch, prettig, verrukkelijk, licht, zon, zacht, vrolijk,, uitbundig, puur, hoopvol, medeleven, authentiek, verliefd, gelukkig, tevreden, creatief, aardig, accepteren, loslaten, beschermen, houden van, compliment, aanmoedigen, genieten, enthousiast, empatisch, charmant, glimlach, gratie, mooi, prachtig, vergeven, genot, samenwerken, ondersteunen, behulpzaam, respectvol, tolerant, trots, spontaan, ruimdenkend, betrouwbaar, talent, teder, speciaal, wonder, warm, zonnig, dankbaar, bewonderen, zorgzaam, uniek, kleuren, aaien, hart, gezond, ruimte, hemels, knuffelen, omarmen, ondersteunen, gul, vervullen, geven, verliefd, trouw, zijn, toegift, stimuleren, prettig, Loyaal, liefhebben, behaaglijk, complimenteren, loven, saamhorigheid, fantasie, gastvrij, sterken, content, liefhebben, vertroetelen, grandioos, vreugde, schenken, speels, blijmoedig, energiek, sprankelend, geloven, bezieling, geschenk, genade, ontfermen, liefdadigheid, waardering, hartelijk, weldadig, voldoende, fraai, schitterend, opgewekt, verlicht, behoeden, genezen, bijstaan, bevriend, teamgenoot, levensgezel, bewonderaar, monter, opgeruimd, opgetogen, zorgzaam, strelen, rustgevend, helpen, prikkelend, lust, eerbiedig, sympathisch, schoonheid, eerlijkheid, genegenheid, warmte, betrouwbaar, sensualiteit, delen, erkenning, troosten, helpen, dromen, aangenaam, genieten, beloning, moedig, bereidwillig, bloei, groei, begrip, geboorte, sensueel, origineel, vrijgevend, relaxed, trakteren, verwennen, verrassen, bedanken, feest, vieren, zingen, open, samen, gunnen, meedenken, meevallen, schateren, creëren, waarderen, bemoedigen, meeleven, ontspannen, omarmen, flirten, voldaan, vrij, voorlezen, vergeven, gratie, acceptatie, schitterend, lekker, heerlijk, creatie, bloemen, vrijheid, geliefd, gewaardeerd, gedragen, geholpen, luchtig, tederheid, talentvol, mindfull, opbouwend, zonnestralen, glimlach, verdraagzaamheid, hulpvaardigheid, applaus, verzorgen, schattig, knap, geweldig, vertrouwen, gedenken, respect, luisteren, horen, waarderen, geven, sympathiek, prettig, sierlijk, bevallig, smaakvol, vermakelijk, affectie, hartstocht, belangstelling, passie, inzet, zorg, eerbied, bewonderen, welkom, begroeten, begrijpen, aanbidden, opgewekt, speels, vreugdevol, plezierig, verrukkelijk, verzorgt, aangenaam, warmte, amusant, uitstekend, lollig, overheerlijk, comfortabel, voorspoedig, bewondering, amusement, hartelijk, rechtvaardig, rooskleurig, positief, goedgezind, voorspoed, meevaller, welzijn, harmonie, verzoening, sereniteit.

Tips

 • Maak je tekst kort en bondig en geef zover je weet mate op. Vooral de grootte van de woonkamer en de keuken vinden kopers interessant.
 • Voorkom woorden zoals NEE en NIET. Probeer de zin om te buigen naar een positieve zin.
 • Woorden die een leuk beeld oproepen of een fijn gevoel activeren werken altijd goed bij een koper. Gebruik deze woorden zoveel mogelijk. Gebruik hiervoor de positieve woorden lijst.
 • Om de brug te verkleinen tussen jouw en de kopers is spreektaal aan te raden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *