Diabetes en snacken, gaat dit wel samen?

diabetes en snacken las vegas strip mc donalds

Diabetes en snacken of een maaltijd uitzoeken waar veel koolhydraten inzitten, het blijft een gepuzzel en bij snacken komt de zin “meten is weten” vaak voor. Wat doet bijvoorbeeld een McDonald’s menu voor een diabetespatiënt? Kom er hier achter!

Diabetes en snacken

In principe mag je alles eten en drinken als je diabetes hebt alleen je moet wel weten wat je eet en wat voor uitwerking het heeft op je bloedsuikers.

Bij diabetes gaat het om koolhydraten tellen en hoeveel insuline je moet spuiten voor de maaltijd. De eenheden die gespoten worden is per persoon verschillend en dit is afgestemd in overleg met de internist en diabetesverpleegkundige. Zeker als je net diabetes hebt is dit een heel gepuzzel hoeveel koolhydraten er in een portie aardappelen zit of een plakje brood. Op de etiketten van de levensmiddelen staat het ook beschreven hoeveel koolhydraten erin zitten, maar dit gaat vaak per 100 gr of 250 ml, hier moet je wel rekening mee houden. Ik blijf het een lastig iets vinden om een pak koekjes om te rekenen naar 1 koekje of andersom.

Vetten en Koolhydraten

Vetten hebben een behoorlijke invloed op de opname van koolhydraten. Door vet voedsel te eten vertraagt de koolhydraat opname. Omdat de koolhydraten later in het bloed komen en omgezet worden naar glucose is het verstandiger om na de maaltijd insuline te spuiten. Dit kan na een half uur tot een uur, dit zal je even moeten uitzoeken hoe het voor jou werkt.

Spuit je voor een snack maaltijd insuline dan is de kans behoorlijk aanwezig dat je na het eten van de maaltijd een hypo krijgt, omdat de insuline sneller opgenomen wordt dan de koolhydraten. Er ontstaat dan een behoorlijke schommeling in de bloedsuiker van hypo naar hyper.

De 5 P’s

Bij welke maaltijden is het verstandig om na het eten te spuiten. De vijf P ‘s

  • Pizza
  • Patat
  • Pannenkoeken
  • Poffertjes
  • Pasta’s

Jurgen is gek op pannenkoeken en we weten dan ook, als we pannenkoeken eten dat zowel ik als Jurgen na die tijd moeten spuiten en een aantal keren onze bloedsuikers moeten controleren. Pannenkoeken is eigenlijk een hoofdstuk apart, niet alle pannenkoeken zijn even dik of even groot en het hangt er ook vanaf wat je erop doet. Oppassen met pannenkoeken in ieder geval.

diabetes en snacken uitleg wat goed en niet goed is voor een diabetespatient

McDonald’s en diabetes

Af en toe gaan we naar McDonald’s en dit is ook een behoorlijke uitdaging maar Mc Donalds denkt met je mee. Achterop de papieren placemat en op de verpakking staat precies hoeveel koolhydraten in het product zit. Dit is superhandig en je komt er ook snel achter dat je heel snel op een inname van 150 koolhydraten komt. Zo hadden we een keer Jurgen beloofd dat hij ook een milkshake banaan bij zijn menu mocht hebben, niet heel handig, omdat de milkshake de meeste koolhydraten bevatten en veel suiker waardoor zijn bloedsuiker behoorlijk vlot steeg.

Hieronder het menu wat Jurgen had gegeten en gedronken.

  • Bigmac                                               42 koolhydraten
  • Franse frietjes medium                  41 koolhydraten
  • Frietsaus                                            5 koolhydraten
  • Milkshake banaan medium           62 koolhydraten
  • Totaal                                                150 koolhydraten

Bij Jurgen staat 1 eenheid insuline voor een daling in zijn bloedsuiker van 5 punten. Voorbeeldje

Jurgen zijn bloedsuiker is voor het eten in  de Mc Donalds 6.0. Hij gaat een maaltijd nuttigen van 150 koolhydraten en hij zal dan ongeveer een half uur na zijn maaltijd 15 eenheden kortwerkende insuline moeten spuiten.  1 eenheid staat ook voor 10 gram koolhydraten.

150 koolhydraten worden in het geval van Jurgen gedeeld door 10 en zo komen we aan 15 eenheden kortwerkende insuline.

diabetes en snacken - mcdonalds menu is niet goed voor diabetespatienten - boek

Bekijk hier!

diabetes en snacken - boek veganisctisch eten 50 gezonde recepten goed voor diabetespatienten - boek

Bekijk hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *