De zin van de zon: alle fabels en feiten op een rij

zon zonlicht natuur

Nu we in de zomer zitten komt het zonnetje steeds vaker tevoorschijn. Zonlicht heeft een aantal fantastische eigenschappen: Het geeft ons een goed humeur, helpt het eczeem te verminderen en geeft ons een vitamine D boost. Tot zover niks nieuws onder de ….zon. Helaas is ook een verband tussen blootstelling aan de zon en het ontstaan van huiskanker. Wist je dat 47.000 Nederlanders deze diagnose krijgen. Daarom besteden we vandaag aandacht aan veilig zonnen, lekker dik smeren om verbranding te voorkomen.

Fabel: hoe hoger de factor, hoe minder je hoeft te smeren

Het is wellicht een inkoppertje, maar factor 50 beschermt je na één smeerbeurt niet de gehele dag. Dit geldt trouwens voor geen enkel zonnebrandmiddel voor de volle 100%. Dit houdt in dat je elke 2 of 3 uur opnieuw moet smeren. Weer verder niet te zuinig: minimaal 1 theelepel per arm, rug, buik of been. Hetzelfde geldt voor je gezicht.
Vergeet niet om je nek, oren, achter je oren en de scheiding in je haar in te smeren wanneer je veel in beweging bent. Je wilt je knieholtes ook niet verbranden aangezien dat een pijnlijke plek is. Ga je een dagje naar het strand is het goed om te weten dat het water reflecteert en daardoor verbrand je ook eenvoudig. Smeer dus na het zwemmen je opnieuw in, zelfs als je waterbestendige zonnebrandmiddel gebruikt.

Feit: Zonnebrandcrème heeft tijd nodig

Om de zonnebrandcrème goed in te laten werken is het aan te raden om je 15 tot 30 minuten van te voren in te smeren voordat je de zon in gaat. Hoe lichter jouw huidskleur en hoe lastiger je bruin wordt, hoe hoger de beschermingsfactor.
Bewaartip:
Als je op reis bent is het aan te raden om de zonnebrand gesloten en in de schaduw te houden. Voor thuis geldt dat het keukenkastje de voorkeur heeft ten opzichte van de badkamer. Dit omdat de badkamer veelal te vochtig is.

Fabel: onder de parasol verbrand je niet

Hoor je mensen wellicht zeggen dat ze verbrand zijn ondanks dat ze de hele dag onder de parasol hebben gezeten? Tegen hun kan je zeggen dat dit klopt want dit komt door de reflectie van de zon. 50% van de UV-straling bereikt hierdoor nog steeds je huis. Kortom: Smeren dus!

Feit: laat kinderen beperkt in de zon

Dermatologen hebben achterhaald dat hoe vaker een kind verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker is op latere leeftijd. Uit onderzoek van het KWF blijft dat 1 op de 7 kinderen al eens ernstig verbrand is geweest (denk hierbij aan een felrode huid met eventuele blaren). Daarom is het aan te raden om baby’s en peuters niet in de volle zon te zetten. Doe daarom de kinderen tijdens het spelen een knap hoedje of een pet op en smeer de armen en benen goed is. Een zonnebrandmiddel met een Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30 houdt in ieder geval 97% van de UV-straling weg.

Fabel: trek je kind lichte kleding aan ter bescherming van de zon

Generaties lang werd gedacht dat een wit shirt goed was ter bescherming tegen de zon. Dit blijkt een misverstand te zijn. Het allerbeste is om een UV-shirt aan te trekken, maar die heb je in veel van de gevallen niet standaard in de strandtas zitten. Een dondere kleur helpt beter dan een lichte kleur shirt. Klinkt dus wellicht gek, maar een zwart shirt is veiliger.

Feit: ook bij bewolkt weer insmeren

Ondanks dat het de gehele dag bewolkt is kan je nog steeds verbranden. Dus als je ’s ochtends op de fiets stapt is het aan te raden om je armen en gezicht in te smeren. Dit voorkomt dat je knalrood op je werk komt. Zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling die in zonlicht zit en loopt van 1 tot 10. Vanaf 7 is behoorlijk hoog. Hou de zonkracht in de gaten via KNMI.

zon uv shirt bescherming tegen de zon

Bekijk hier

zon uv shirt bescherming tegen de zon baby

Bekijk hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *