8 gouden tips voor het kopen van een huis

gouden tips voor het kopen van een huis

Een huis kopen blijft een spannende gebeurtenis en zal je niet zo vaak doen in je leven. Met de volgende 8 gouden tips wordt de aanschaf van een woning een stuk makkelijker.

1) Stel je budget vast

Op nummer 1 van de 8 gouden tips is dat je als eerste moet beginnen met het maken van een budget. Kijk hierbij wat je maximaal per maand kwijt wilt zijn aan hypotheeklasten. Kijk hierbij niet naar wat je maximaal kan lenen. Vraag jezelf af of je dat bedrag elke maand echt wil betalen. Een goed advies is om maximaal 1/3 van je inkomen te gebruiken voor je hypotheek. Bij het bepalen van je budget dien je ook rekening te houden met een daling van inkomsten. Denk hierbij aan dat één stopt of minder gaat werken mochten er kinderen komen. Of kan je partner de hypotheek nog wel betalen als de ander komt te overlijden. Op de website van het Nibud staan er voorbeelden die je kan raadplegen om je budget vast te stellen.

2) Financiering (met behulp) van ouders, familieleden of vrienden

Wanneer je zelf niet voldoende middelen hebt om de gewenste hypotheek in financieren kan je de hulp inschakelen van bekenden. Denk hierbij aan familieleden of vrienden. Voor beide partijen kan dit namelijk interessant zijn. Je mag €100.000 belastingvrij schenken. De ontvanger moet echter wel tussen de 18 en 40 jaar zijn en het geld uitsluitend gebruiken voor het kopen, aflossen of opknappen van het huis. Een andere optie is dat ouders of vrienden meetekenen om de financiering rond te krijgen. Hierbij geldt wel dat je als koper binnen 5 jaar de volledige financiering zelf moet kunnen dragen. Wil je gebruik maken van deze constructie is het aan te raden om alles in een contract te zetten. Zo voorkom je narigheid wanneer de situatie iets minder rooskleurig is.

3) Laat je adviseren

Laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. Als het goed is koop je één of twee keer in je leven een huis en moet je dan ook als zodanig behandelen. Het is namelijk iets anders dan een brood bij een bakker kopen. Het klopt dat je voor advies geld moet betalen maar dit is een eenmalige investering. Hier zal je geen spijt van krijgen wanneer je hiermee maandelijks lagere lasten krijgt. Wanneer je naar een bank gaat om je te laten voorlichten moet je er rekening mee houden dat de bank alleen zijn eigen producten zal promoten. Je kan beter kiezen voor een onafhankelijk adviseur.

Je doet er goed aan om vrienden of familieleden te vragen welke bijkomende kosten ze hebben bij hun huis. De hypotheeklasten zijn één, maar denk je ook aan gas, water, licht, gemeentelijke belastingen, onderhoudskosten om maar iets te noemen.

 

gouden tips om een huis te kopen geld euro valuta

4) Welke hypotheek en hoe lang rentevast?

Heb je het advies binnen dan kan je gaan nadenken over welke hypotheek je wilt hebben en voor hoelang je deze wilt vastzetten. Momenteel is het bij een nieuwe hypotheek alleen mogelijk om een lineaire- of annuïteiten hypotheek af te sluiten. Veel mensen kiezen standaard voor een annuïteiten hypotheek omdat je dan aan het begin van de looptijd minder hoeft te betalen. Maar wist je dat je minder geld kwijt bent als je een lineaire hypotheek afsluit? Het nadeel van een lineaire hypotheek is dat je aan het begin van de looptijd meer aflost dan aan het eind van de looptijd. Hierdoor betaal je aan het begin meer hypotheek. Denk in ieder geval goed na over welke vorm het beste bij je past. Je kan als je dat wilt ook een combinatie van deze twee doen. Dit was nummer 4 van de gouden tips.

5) Kijk goed naar de voorwaarden

Het is sterk aan te bevelen om de voorwaarden van de hypotheekverstrekker onder de loep te nemen. Het kost even wat tijd maar het kan je op langere termijn veel geld schelen. Momenteel staat de hypotheek rente laag. Veel starters kopen nu een huis en sluiten de hypotheek af voor 20 jaar of langer. De kans is echter nihil dat de starters 20 jaar in hun eerste woning blijven zitten. Voor hen betekend het dat ze de rente mee willen nemen naar hun volgende huis, anders betaal je teveel rente. Een standaard vraag die je stelt is of de hypotheek meegenomen kan worden naar het nieuwe huis. Een simpele “ja” is er eigenlijk niet omdat je niet weet welke voorwaarden er van toepassing zijn.

De gouden vraag is hierbij dan ook welke voorwaarden op dat moment gelden. Voorbeelden zijn:

  • Moet de oude woning eerst verkocht zijn?
  • Hoelang mag er zitten tussen de verkoop van het huis en de aankoop van het nieuwe huis?
  • Welke eisen gelden er als de lening verhoogd moet worden?

 

6) Pensioen

Wanneer je met pensioen gaat zullen je inkomsten veranderen. Waar je vroeger in ieder geval 70% van je laatst verdiende salaris kreeg gaat deze vlieger nu niet meer op. In ieder geval zal je salaris erop achteruit gaan. Het is daarom goed om te beseffen of je de hypotheeklasten nog wel kan betalen tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Maak hier een berekening van. Een oplossing kan zijn om een lineaire hypotheek af te sluiten en tussentijds af te lossen. Hiermee voorkom je dat je met een hoge hypotheek blijft zitten.

7) Neem spaargeld mee

In de lijst van gouden tips staat op nummer 7 dat je spaargeld mee kan nemen. Wanneer je besluit een huis te kopen kan je een deel van het huis betalen met je spaargeld. Hiermee druk je direct de maandlasten. Elke €10.000 euro wat je kan besparen op je hypotheek levert je elke maand grofweg €50 euro op. Met het spaargeld kan je ook de verbouwing direct betalen. Waar je vroeger een verbouwing of een nieuwe auto eenvoudig mee kon financieren zit dat er vandaag de dag niet meer in.

gouden tips voor het kopen van je huis spaarvarken

8) Kijk naar subsidies

Nummer 8 van de gouden tips is dat er diverse opties zijn die je helpen bij het kopen van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie op hypotheken tot €247.450. Mocht je onverhoopt je huis moeten verkopen en dit voor een lager bedrag dan kan de NGH de restschuld kwijtschelden.

Daarnaast heb je ook nog de starterslening. Dit is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor het kopen van je eerste koophuis. De starterslening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. De starterslening is procentueel vaak een stuk lager dan de hypotheekrente.

Als laatste heb je ook nog een duurzaamheidslening waar je tegen gunstige voorwaarden je huis energie zuiniger kan maken.

Ziezo, dit waren de 8 gouden tips om goed voorbereidt een huis te kunnen kopen. Mocht je nog vragen hebben over dit artikel stel ze gerust. Binnen de familie hebben we namelijk een aantal experts op het gebied van het kopen en verkopen van een huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *