Als je een beetje op zoek bent kom je ze vanzelf tegen: vacaturesites. Waar vroeger dit de websites waren waar je op moest kijken zijn er hedendaags heel veel alternatieven voorhanden. Waarom zijn ze eigenlijk niet meer zo effectief?
Introductie
Vacaturesites zijn niet meer zo effectief en efficiënt als vroeger. Dit komt omdat omdat er alternatieven voorhanden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, Facebook en Linkedin.Via deze websites kan je heel gemakkelijk een nieuwe baan vinden. Dit komt omdat deze Social Media varianter socialer zijn. Feit is dat een vacaturesite 3 – 5% effectief is, waar via deze websites het meer dan 50% is.
Stel dat je werkgever bent, waar zou je dan meer tijd aan besteden? Aan een sollicitant die je alleen maar kent via een ingestuurd CV of een sollicitant die iemand naar je doorverwezen is? In de meeste gevallen is een doorverwijzing minder risicovol dan die anonieme CV. Alleen daarom hebben de Social Media websites een hogere succesratio heeft dan een vacaturesite bij het zoeken van een baan. Naast dit hebben we nog een aantal redenen die we met je willen delen.
Waar blijft je CV?
Hedendaags gebruikt het grotendeel van de bedrijven een Sollicitanten Volg Systeem (Application Tracking System ATS). Dit wordt gebruikt om vacatures te administreren en de kandidaten in op te slaan. Aan de hand van berekeningen wordt er en dan een match gemaakt tussen vacature en kandidaat en wanneer de match tegen de 100% is zal je bovenaan het lijstje komen te staan. Hoe hoog je match is hangt af van je trefwoorden, ervaring en vaardigheden. Eenmaal in het systeem ben je overlevert aan de goden en op hoop van zegen dat er voor jou een match ontstaat. Een goed voorbeeld is dat we van een HR manager hebben gehoord dat ze per vacature gemiddeld 400 cv’s aangeboden krijgen. Van de 400 cv’s bekijken ze alleen de eerste 20 en de overige 380 wordt geeneens bekeken. Kortom, het is een kleine kans dat je wordt uitgenodigd.
Vacature is al vervuld
Tegen de tijd dat de vacature op de vacaturesites terecht komt heeft deze in bijna alle gevallen al op heel veel andere plaatsen gestaan. Vaak is het bij grote bedrijven zo dat er eerst intern wordt gekeken of er een geschikte kandidaat is. Daarna wordt de vacature verspreidt naar voorkeurscontacten. Als laatste komt de vacature op de vacaturesites. Grote kans dat er al honderden mensen gesolliciteerd hebben op de functie voordat jij de vacature überhaupt hebt gezien.
Verspilling van tijd
Rondkijken op een vacaturesite is veelal een verspilling van tijd. Dit komt omdat je vaak alleen de basis informatie voorbij ziet komen. Uiteindelijk zal het meest effectief zijn om direct met de eindverantwoordelijke in gesprek te komen en via een vacaturesite zal dit niet het geval zijn. De kans is via de Social Media websites vele malen groter.
Beperkte lijst van vacatures
Werkgevers zetten veelal de vacature alleen op hun eigen website. Andere optie is dat ze dit uitbesteedt hebben aan een recruitment bedrijf. Al deze vacatures komen niet op de vacaturesites terecht. Zonder de juiste contacten zal je daarom deze vacatures nooit te zien krijgen. Via Social Media wordt het gelukkig een stuk toegankelijker en gemakkelijker.
Talenten worden gezocht via Linkedin
Als je een willekeurige Recruiter of HR Manager vraagt waar zij hun talenten vinden zal het eerste antwoord vaak Linkedin zijn. Ze bekijken heus wel de vacaturesites maar de informatie die daar gevonden wordt is vaak verouderd. Op Linkedin is te informatie in veel gevallen bijgewerkt en daarom accurater.
Conclusie
Wat we willen meegeven is dat vacaturesites niet dood zijn. Er zijn heus wel goede vacaturesites waar je de juiste vacature zal vinden. Wat we wel ermee willen zeggen dat er meerdere manieren zijn waarmee het makkelijker wordt om een baan te zoeken. Social Media wordt steeds belangrijker en ook voor het vinden van de juiste baan. Maak er gebruik van en ga actief op zoek in plaats van af te wachten totdat een werkgever jou benaderd.